Yrittäjän hyvät ja huonot ominaisuudet

Yrittäjyys -aiheiset postaukset on olleet kovin suosittuja ja olen saanut niistä mukavati palautetta sekä toiveita kirjoittaa myös lisää yrittäjyydestä, sisustussuunnittelusta ja sometöistä. Aihe on minulle itselleni tietysti tärkeä ja niinpä olenkin miettinyt erilaisia teemoja, joiden kautta voisin aiheita lähestyä. Tähän postaukseen sain idean, kun ystäväni kysyi minulta taannoin, millainen ihminen täytyy olla, jotta pärjää yrittäjänä. En osannut tuohon kysymykseen äkkiseltään kovin kummoisia vastata, mutta jäin miettimään asiaa. Tässä minun ominaisuuksia, jotka mielestäni vaikuttavat yrittäjyyteen ja yrittäjänä toimimiseen.

Hyvät ominaisuudet minussa yrittäjänä

  • Olen perfektionisti monissa asioissa enkä osaa tehdä kovin montaa asiaa hutiloiden. Niinpä pyrin saamaan aina priimaa jälkeä kun teen töitä. Olen koittanut kuitenkin opetella läpi sormien katsomista asioissa, joilla ei ole merkitystä. Tämä vaatii kuitenkin vielä kehittymistä.
  • Vaikka tunnen olevani aika vaatimaton, kunnianhimo minussa ajaa usein vaikka harmaan kiven läpi. Saatan taistella väsymättä ratkaistakseni asiat, joita haluan toteuttaa. Koen olevani erityisesti työhön liittyvissä asioissa periksiantamaton.
  • Kokemus. Minulla on yrittäjäkokemusta 21-vuotiaasta lähtien. Perustin silloin toiminimen ja aloitin yrittäjyyteen oppimisen. Moni asia tuli opittua ehkä hiukan kantapään kautta, mutta nyt taakse päin katsoessani koen, että erehdykset ne juuri ovat opettaneet paljon ja samoja virheitä ei ole tarvinut tehdä toistamiseen.
  • Suunnitelmallisuus. Nautin asioiden suunnittelusta ja organisoinnista. Ajanhallinnan miettiminen on yksi lempiasioitani ja rakastan listoja ja erityisesti sitä kun saan raksia jo tehtyjä töitä listoistani yli. Minulla on käytössä paperikalenteri, kaunis Moleskine, jotta voin tehdä listoja kalenterin yhteyteen. Sähköisille alustoillekin on paikkansa ja jotkin kalenteritapahtumat löytyvät sekä paperilta että puhelimesta. Vaikka olen aika hyvä aikataulujeni ja niiden yhteensovittamisen kanssa, unohdin taannoin yhden asiakastapaamisen ja voi, miten se nolotti minua. Pääsin asiasta kuitenkin yli, kun tajusin, että kukaan ei ole täydellinen ja erehdykset kuuluvat elämään. Yrittäjäkollegat lohduttivat, että seuraavat unohduskerrat eivät enää tunnu niin pahalta ja niitä takuulla tulee vielä. Huomasitko!? Listasin unohduksen tänne hyvin asioiden puolelle, koska pääsääntöisesti aikataulut toimivat hyvin ja osasin ottaa unohduksen opettavaisena kokemuksena!
  • Sosiaalisuus. Minun on aika helppo tutustua uusiin ihmisiin enkä jännitä vieraiden ihmisten tapaamista. Jännittäjänä olisikin aika rankkaa mennä säännöllisesti vieraiden ihmisten kotiin tai uusiin yrityksiin puhumaan paljon. Uskon olevani aika helposti lähestyttävä tyyppi, sillä yleensä juttua tulee asiakkaiden kanssa enemmin liikaa kuin liian vähän!
  • Ehkä tärkeimmät ominaisuudet on kuitenkin halu oppia uutta ja kiinnostus uusia asioita kohtaan. Uusia asioita pelkäävälle yrittäjyys ei ole varmasti mitenkään helppoa ja jos uuden oppimiseen ei ole intohimoa, voi itsensä itsenäinen kehittäminen olla vaikeaa.

Yrittäjän ominaisuudet

Huonot puolet minussa yrittäjänä

  • Olen perfektionisti monissa asioissa. Tämä aiheuttaa sen, että vietän joskus liikaa aikaa aivan epäolennaisten asioiden parissa, vaikka ajan voisi käyttää hyödyllisemminkin. Samaan ominaisuuteen liittyy se, että minun on monessa asiassa vaikea antaa ohjaksia kenellekään toiselle ja pidän liiankin tiukkaan kiinni siitä, että teen kaiken itse yrityksessäni, vaikka moni asia on sellainen, että palvelun voisi ostaa joltakin toiselta yrittäjältä.
  • Olen aamu-uninen, ja harvoin aloitan työpäivää ennen yhdeksää. Toisaalta, yrittäjänä voin itse valita työaikani ja tehokkain työskentelyaika saattaa olla joskus vasta iltamyöhään… Olen kuitenkin ottanut tavoitteeksi sulkea koneen viimeistään iltakymmeneltä, jos ei nyt mitään aivan akuuttia ole työn alla. Aamulla on mukavempi aloittaa hommia kun on illalla saanut työt hyvälle mallille. Nyt kun kesäkelit on pitänyt meitä hyvänä, olen kääntänyt työrytmiä siihen suuntaan, että nautin päivällä auringosta ulkona ja istun koneen äärellä enemmän iltaisin. Haaveilen silti välillä tehokkaista aamuista, jolloin avaisin koneen jo seitsemään mennessä ja olisin ennen sitä käynyt aamukävelyn koiran kanssa… ainahan voi haaveilla! Ehkä joskus kokeilen toteuttaa haaveeni!
  • Yltiöoptimistisuus, joka liittyy ennen kaikkea aikatauluihin, asettaa joskus haastavia tilanteita. Kun jätän jonkin asian hoitamisen viime tinkaan ja viime tingassa asiat, vaikkapa järjestelmät ei toimikaan kuten pitäisi, olen ihmeissäni. Tästä ominaisuudesta huolimatta myöhästyn harvoin tapaamisista paria minuuttia enempää, mutta eihän kelloa vastaan kilpailu ole mukavaa. Tässä puolessa on selvästi skarppaamisen paikka ja haluan pyrkiä siihen, että olen ajoissa liikenteessä!
  • Mukavuudenhalu. Joskus on vaan liian mukava pujahtaa viltin alle netflix seurana, istahtaa aurinkoiselle terassille paistattelemaan päivää tai jatkaa aamu-unia vielä hetki… Optimisti minussa kertoo, että ehdit hyvin aloittaa tunnin kuluttua ja sitten saattaakin tulla jo kiire!

Monesta ominaisuudesta on selvästi hyötyä sekä haittaa. Ehkä ominaisuudet eivät yksiselitteisesti olekaan hyviä tai huonoja vaan kyse on siitä, miten näitä ominaisuuksia hyödyntää yrittäjänä ja elämässä ylipäätään.

Yrittäjän ominaisuudet

Kun kerron, että työskentelen aamuisin ja iltaisin, saattaa kuulostaa siltä, että teen töitä kellon ympäri, mutta näin ei suinkaan ole. Lopetan joskus työt aikaisin iltapäivällä ja keskityn välissä ihan muihin juttuihin. Hyvin usein työpäiväni saattaa koostua aamupäivän työtunneista, iltapäivän tunneista ja sitten vielä iltasella jatkan töitä usein parin tunnin. Toisaalta, kovin tarkkoja rutiineja minulla ei ole ja tavat vaihtelee huomattavasti. Joskus työpäivä saattaa kestää vain pari-kolme tuntia, joskus taas tapaamisia ja menoja on aamusta iltaan ja niiden välillä työskentelen usein kodin ulkopuolella, vaikka kahvilassa istuen. Työviikko on harvoin sellainen, että viikonloput olisivat kokonaan vapaita ja jos ne ovatkin tapaamisista vapaita, tulee viikonloppuisin kyllä avattua kone usein, vaikka pyrinkin mahduttamaan viikonloppuihin perheen yhteistä aikaa. Perjantai-ilta on usein se hetki, kun konetta ei avata, vaan nautitaan vapaasta illasta kotona tai menossa! Nyt minulla on kuitenkin menneillään osittainen kesäloma, joka kestää muutaman viikon. Se tarkoittaa sitä, että teen vain osan viikosta töitä ja loppuajan vietän kesälomaa. Näin kerään paukkuja syksyn uusia projekteja varten!

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.