Vuosi yrittäjänä – Mitä nyt kuuluu?

Päätoimista yrittäjyyttä on nyt vuosi takana ja on aika kertoa tänne blogin puolelle, kuinka yrittäjän ensimmäinen vuosi on sujunut. Suunnittelin tätä postausta jo välipäiville, mutta hyvin alkanut lomani vaihtui yllättäen sairaslomaksi ja olenkin viettänyt vuoden ensimmäiset päivät toipilaana ja keskittynyt paranemiseen.

Mitä olen oppinut ja mitä olen tehnyt?

Tuskin mikään muu ajanjakso elämässä on ollut yhtä opettavainen kuin tämä yrittäjyyden ensimmäinen vuosi. Vaikka sivutoimisesti yrittäjyydestä on ollut kokemusta jo 13 vuoden ajan, on tilanne nyt täysin eri kuin yrittäjyyden ohessa palkkatyössä käydessä.

Työt on keskittynyt yllättävänkin paljon someen ja sisällöntuotantoon, vaikka sisustussuunnitteluprojekteja on ollutkin jatkuvasti menneillään heinäkuuta lukuunottamatta. Olen vuoden aikana päässyt tekemään niin paljon erilaisia asioita yritystoiminnan puitteissa, että en olisi uskaltanut alkuun edes haaveilla näin monipuolisesta toiminnasta. Rakastan sitä, että voin kokeilla erilaisia juttuja ja sitä, että päivät ovat keskenään hyvin erilaisia. Tylsää hetkeä ei tule ja mielekästä tekemistä on aina kesken.

Moni kysyy minulta, miten yrittäjänä on mennyt ja olen opetellut sanomaan, että kiitos, oikein hyvin. Ensin tuntui tarpeelliselle selitellä ja vähätellä ja vähintääkin kertoa, että nyt on mennyt ihan hyvin, mutta eihän sitä tiedä, jos kohta menee huonosti. Tyhmää, tiedän, mutta olen oppinut tästä tavasta vähitellen vuoden aikana pois. Eikös se ole tärkeintä, että nauttii siitä hetkestä kun menee hyvin ja jos joskus on toinen tilanne, murehtii sitä sitten.

Lue myös: Kohti uutta ja tuntematonta – Mietteitä päätoimiseen yrittäjyyteen siirtyessä

Haasteita ja tukea

Yksinäisyys ja tiiviin yhteisön puute on tullut toisinaan tutuksi, vaikka viihdynkin hyvin yksin itseni kanssa. Onneksi ympärillä on muita yrittäjiä, joiden kanssa on voinut purkaa sydäntä ja saada heiltä vertaistukea. Lounastreffit yrittäjäkollegoiden kanssa ja lähipäivät yksinyrittäjäakatemiassa ovat tulleet tarpeeseen. Sisustusbloggaajistakin moni on yrittäjä ja heidän kanssa on aina hyvä keskustella ja vaihtaa ajatuksia.

Olen kärsinyt välillä huijarisyndroomasta ja ajatellut, että kuvittelen itsenstäni liikoja ja enkä ole luottanut omaan ammattitaitooni. Onneksi nämä tunteet on ohimeneviä ja useammin kuitenkin koen onnistumista ja hiukan ylpeyttäkin siitä, mitä olen saavuttanut ja miten hyvin ensimmäinen vuosi on mennyt.

Tämä vuosi on ollut monella tavalla haasteellinen erinäisten henkilökohtaisempien asioiden, kuten terveyshuolien tiimoilta ja aina ei ole todellakaan ollut helppoa. Olen vuoden aikana huomannut, että omannäköiseni työ on se asia, joka vaikeidenkin hetkien aikana tuo iloa ja pitää pinnalla. Vaikeudet kasvattaa ja minusta tuntuu, että uutta vuotta kohti lähdetään entistä vahvempana ja kokeneempana. 

Lue myös: Yrittäjän ensimmäiset kuukaudet – Kuinka alku sujui?

Talous

Sain starttirahan alkuun puoleksi vuodeksi. Toista puolta vuotta minulle ei myönnetty, sillä yritystoiminnan tulos oli puolen vuoden jälkeen sillä tasolla, että elätän itseni tavoitteiden mukaisesti yritystoiminnalla. On kuukausia, jolloin tavoitteet on ylittynyt ja joka kerta se tuntuu todella hyvältä ja koen kiitollisuutta siitä, että voin oman kiinnostuksen kohteen mukaisilla töillä elättää perhettäni.

En pitänyt rahallisesti pärjäämistä lainkaan itsestään selvänä alkuvaiheessa ja minulle olikin todella tärkeää riittävien säästöjen kerryttäminen ennen päätoimiseksi yrittäjäksi siirtymistä, joten olen ollut todella onnellinen ja tyytyväinen tästä tilanteesta ja siitä, että säästöihin ei ole tarvinnut kajota. Mielestäni rahassa ei kuitenkaan voi mitata läheskään kaikkia asioita ja minulle pelkästään yrittäjän vapaus ja muut yrittäjyyden hyvät puolet on iso voitto!

Lue myös: Yrittäjän hyvät ja huonot ominaisuudet

Tulevaisuus

Ensimmäisen vuoden jälkeen odotan tulevaa innolla. On kiva päästä näkemään mitä toinen vuosi yrittäjänä tuo tullessaan ja miten asiat sujuvat. Kun päätoiminen yrittäjyys ei olekaan enää uutta ja ihmeellistä, tuleeko arki vastaan jossain vaiheessa vai tuntuuko yrittäjyys jatkossakin juuri oikealta valinnalta minulle.

Ensimmäisen vuoden haasteista jotain oppineena uskon, että toinen vuosi tulee sujumaan paremmin vaikkapa ajanhallinnan, työajan ja vapaa-ajan erottamisen sekä itsestä huolehtimisen kannalta ja ylipäätään minua inspiroivien projektien löytämisen tiimoilta.

Jokaiselle yrittäjyyttä miettivälle haluaisin sanoa, että…

”Haaveile, suunnittele ja ole rohkea, mutta myös järkevä.”

Tyhjän päälle ei kenenkään kannata hypätä ja sivutoiminen yrittäjyys on hyvä vaihtoehto alkuun, varsinkin jos on perhettä elätettävänä. Nykyään starttirahaa voi hakea päätoimiseksi yrittäjäksi siirtymisen yhteydessä, vaikka olisi jo toiminut sivutoimisena yrittäjänä. Uskalla ja ole rohkea kuitenkin siinä vaiheessa kun on sen aika.
Jos haluat kysyä minulta jotain yrittäjyyteen, sisustussuunnitteluun tai sometöihin liittyen, jätä kommenttia, laita viestiä lomakkeella tai lähetä sähköpostia. Lupaan vastata sopivan hetken tullen!

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Onnea ja hienoa, että kerrot kokemuksistasi näin avoimesti ja hienosti. Pohdinnassa tosiaan on yrittäjyys, mutta enpä tiedä kantavatko siivet niin pitkälle. Vakaata päivätyötä on vaikea jättää ja hypätä tuntemattomaan. Muutama vuosi vielä pitäisi jaksaa tätä vaihetta ja ehkä sen jälkeen pääsen tekemään juuri sitä mistä nautin eniten. Ihanaa työntäyteistä uutta vuotta!

    • Kiitos! Mukava kuulla, että kokemuksien jakamisesta on iloa ja hyötyä. Päivätyöstä luopuminen on kyllä iso askel, jota tuskin kukaan tekee kevyin perustein. Tsemppiä pohdintoihin ja kärsivällisyyttä odotteluun. 🙂 Toivotaan, että alkanut vuosi sisältää paljon kiinnostavia töitä!