Historiaa, kaunista luontoa ja kartanomiljöötä

Matka saatu blogin kautta / #visitkotkahamina

Aina ei tarvitse lähteä reissuun vieraisiin maihin. Joskus riittää, että poistuu omilta kotikulmilta ja tutustuu kotimaassa paikkoihin jossa ei ole vielä käynyt. Meillä Suomessa on valtavasti hienoja paikkoja, jotka ovat monella näkemättä ja kokematta. Olen ollut viettämässä #kotmahadventure -seikkailuviikonloppua Kotkan ja Haminan seudulla. Tällä alueella minulle entuudestaan on tuttua ainoastaan Haminan keskusta, joten olen mielenkiinnolla tutustunut  alueeseen ja sen tarjontaan. Tässä muutamia alueen helmiä.

Merikeskus Vellamo löytyy Kotkasta ja siellä sijaitsee Suomen merimuseo ja Kymeenlaakson museo. Merikeskus Vellamo avattiin yleisölle 2008 ja sen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti, professori Ilmari Lahdelma. Upean modernin rakennuksen sisälle kätkeytyy pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Merenkulkuhistoria on itselle vanhana raahelaisena aika tuttua, mutta löysin paljon myös uutta kiinnostavaa tietoa.

Erämys-Keisarin Kosket tarjosi seikkailumielisimmille koskenlaskua, mutta minä valitsin lajin, joka tuntui minulle juuri oikealta, jokijoogaa Kymijoen rannalla. Sään kuluttama, kauniisti harmaantunut puupinta joogamaton alla ja joen sekä tuulen äänet korvissa rauhallinen ja hidastempoinen jooga oli upea kokemus. Nokipannukahvit kuksasta kauniissa jokimaisemassa sopi täydellisesti joogan pehmentämälle kropalle ja mielelle.

Koko reissun helmi, Harjun hovi sijaitsee Virolahdella, vain parin kymmenen kilometrin päässä Vaalimaan rajalta. Hevoskärryajelu on paras tapa päästä tutustumaan Harjun hovin kartanomiljööseen ja laajoihin tiluksiin. Harjun Hovi tarjoaa matkailijoille majoitus-, ruokailu- ja juhlapalveluija. Tilan päärakennus, vuonna 1816 rakennettu upea kartano on kunnostettu tänä kesänä ja me pääsimme nauttimaan kartanon salissa maukasta illallista lauantaina.

Tilalla toimii Harjun oppimiskeskus, joka tarjoaa luonnonvara-alan, kuten hevosalan koulutusta kartanon ympäristössä. Hevosia onkin tilalla paljon. Komean Vili suomenhevosen kyydissä kärrytellessä sain hyvän muistutuksen siitä, kuinka ihania hevoset onkaan! Harjun rantasauna meren rannassa tarjosi viihtyisän paikan illanvietolle uimisineen ja saunomisineen.

Alueen historiassa Venäjä ja sodat on läsnä, onhan raja lähellä ja sitä on jouduttu puolustamaan. Harjun hovin tiluksiltakin löytyy paljon bunkkereita ja korsuja, ja itärajan puolustamista varten rakennetun salpalinjan yli 200km pitkä kivieste kulkee tilan läpi.

Koska seutu sijaitsee varsin lähellä pääkaupunkia, on alue varteenotettava vaihtoehto viikonloppureissulle. Rauhallisessa maalaismaisemassa ja Kymenlaakson kauniissa luonnossa on ilo viettää rentouttavaa viikonloppua.

Matka saatu blogin kautta, matkan järjestäjänä Visit Kotka-Hamina.

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Isäni puolen suku kotkalaista, ja vanhempieni mökki on Pyhtäällä sekä heillä kakkosasunto lähellä Merikeskus Vellamoa. Vellamo on yksi lempipaikoistani Kotkassa. Talo on tehnyt vaikutuksen ja käymme siellä useasti, varsikin syömässä. Vellamo liittyy taas omiin töihini siten, kun aloitin omaa insinöörin uraani, niin pääsin osallistumaan omalta pieneltä osuudeltani talon valmistumiseen.

    • Vellamo oli kyllä hieno kokemus. Minäkin pääsin syömään sinne lauantaibrunssin, oli herkullista. Kiva kuulla, että olet ollut osallisena Vellamon valmistumiseen. 🙂