La Bella Italia – Muutama vinkki Italiaan

Kun kerroin Instagramissa meidän Italian matkasta ja postasin kuvia aina kun netti siihen antoi mahdollisuuden, sain useampia kysymyksiä meidän reissusta ja siitä, miten me matkustimme ja millainen reissu me oikein tehtiin. Tässä siis ensikertalaisen vinkkejä Italiaan sinulle, joka suunnittelet ensimmäistä matkaasi!

Kieli. Opettele ainakin muutama sana ja fraasi italiaksi. Saat huomattavasti parempaa palvelua ja ystävällisemmän vastaanoton, kun tervehdit ja kiität italiaksi, ja onhan se huomaavaistakin! Ciao! Buongiorno a tutti! Buona sera! Grazie! Prego! Buona serata! Un cappuccino per favore! Arrivederci! Itse kävin kiinnostuksen vuoksi kansalaisopiston Italian alkeet kurssin kuluneena lukuvuotena ja siitä oli paljon hyötyä reissussa sillä kielen lisäksi ehdin oppia Italian kulttuurista asioista.

Pidä tavaroista huolta ja välttele katukauppiaita. Jotkut kaupustelijoista, ainakin Roomassa voivat olla hyvinkin agressiivisia ja pyrkivät ottamaan kaiken hyödyn turisteista irti kyseenalaisinkin keinoin. Rooma on tunnettu taskuvarkaista ja me varauduimmekin niin, että arvokkaammat tavarat ei olleet samassa laukussa tai taskussa ja pidettiin laukuista hyvää huolta.

Varaudu käteisellä maksamiseen. En edes tullut kotona ajatelleeksi, että Italiaan mennessä tulisi varata käteistä reippaasti lompakkoon, eikä korttimaksaminen ei ole läheskään kaikkialla mahdollista. Pienemmissä paikoissa kioskit ja ravintolat, leipäkaupat ja kahvilat ei hyväksynyt korttia maksutavaksi, Roomassa sentään lähes jokaisessa paikassa toimi kortti. Kun kotona on tottunut monenlaisiin elektronisiin maksutapoihin, tuntui käteisen kanssa pelaaminen hiukan takapajuiselta ja vaikealta.

Tutustu nähtävyyksiin kohtuudella. Itse koin, että eniten sain irti Italian fiiliksestä ihan vain katselemalla, kuljeskelemalla kaduilla ja aukioilla ja vain muutamiin nähtävyyksiin tutustuen. Minun mielestäni vaikuttavimmat nähtävyydet tämän reissun perusteella on Colosseum (en millään voi käsittää, että se on yli 1900 vuotta vanha), Il Vittoriano (huikeat näkymät ja kaunis, valtava ja suorastaan pramea rakennus) sekä Pietarinkirkko Vatikaanissa (onhan se todella suuri ja kaunis rakennus). Lisäksi kävimme katsomassa tunnetuimpia aukioita ja Pantheonia sekä Fontana di Treviä. Kävimme myös lukuisissa kirkoissa ja oli tosi mielenkiintoista päätyä keskelle messua tai kirkkokonserttia. Italian kirkoissa on kaunis tunnelma.

Ravintolat ja ruoka. En pysynyt laskuissa, kuinka monena päivänä lomalla söin pitsaa. Paras pizza al taglia (peltipitsa) sisälsi tomaattimurskaa, lohta, brieä ja rucolaa ja paras pizza napoletana (pyöreä pitsa) oli Ortolano, jossa oli mozzarellan lisäksi kesäkupitsan kukkia, radicchiota eli punasikuria, sipulia ja sieniä. Peltipitsa toimii hyvin nopeana lounaana ja illallisella maistui suurempi, pyöreä pitsa. Kaksi muuta mainitsemisen arvoista italialaista annosta on Risotto al radicchio ja Pasta cacio e pepe. Herkullista ja yksinkertaista ruokaa!

Lähtökohtaisesti suosittelen välttämään turistikohteiden läheisyydessä ja tunnetuilla aukioilla olevia ravintoloita ja valitsemaan hiukan syrjäisempiä kohteita. Vältä turistimenuja, jotka on käännetty englanniksi. Kaksi pettymyskokemusta oli juuri tällaisia turistipaikkoja, joissa ruoka ei ollut kummoista ja hinnat korkeat. Erinomaisen hyvää peltipitsaa saa monestakin paikasta, mutta yksi hyvä Rooman keskustassa oleva paikka on Rosamunda’s.

Jälkiruuaksi meni reippaasti jäätelöä ja tiramisua. Gelato Pistacchio osoittautui suosikiksi ja löydettyämme Mr. 100 Tiramisun, josta löytyy 100 tiramisuvaihtoehtoa, tuli eri päivinä kokeiltua erilaisia variaatioita tiramisusta ja nyt olen kyseisen herkun vannoutunut fani.

Muutama sana julkisista kulkuvälineistä. Jos kuljet julkisilla, osta valmiiksi myös paluuliput, sillä voihan olla, että käy kuten meille ja päädyt pitkään jonoon lippuautomaatille, johon ei käy kortti ja joka ei hyväksy seteleitä… Liput voi ostaa automaatin lisäksi tabaccheriasta ja ainakin meidän reitillä onnistui ainoastaan käteismaksu. Metrolla kulkiessa voit vaihtaa metroa, jos et nouse ylös metroasemalta. Pidä lippu tallessa, kunnes olet kulkenut portista ulos. Itse näin lippuja tarkastettavan ainoastaan uloskäynnin luona. Yksi lippu maksaa 1,50€ ja sitä voi käyttää 100 minuutin ajan.

Tutustu pikkukyliin. Vaikka Rooma on aivan ihana, minusta niin Italiassa kuin Ranskassakin parasta on silti pienet kylät isompien kaupunkien ulkopuolella. Me ajelimme muutamassa kylässä ja pysähdyimme pariin paikkaan jätskille ja iltatorille.

Asuimme koko reissun, eli yhdeksän päivän ajan Rocca di Papa nimisessä vuoristokylässä noin 25 kilometrin päässä Roomasta ja kävimme useampia reissuja Roomaan kylästä. Lomatalomme sijaitsi noin 800 metrin korkeudessa ja talon allasterassilta oli suoraan näkymä yli Rooman ja näköala oli niin huikea, että joka kerta sen nähdessäni meinasi henki salpautua. Koska meitä oli isompi porukka liikkeellä; oman perheeni lisäksi vanhempani ja sisaruksen perheineen, oli lomatalokin suuri ja kaikille riitti tilaa niin sisällä kuin ulkonakin. Jos suuri, perinteinen italialaisvilla kiinnostaa, minulta saa omistajien; hurmaavan ja avuliaan pariskunnan yhteystiedot, jotta varauksen voi tehdä suoraan ilman välikäsiä. Me itse löysimme lomatalon Interhomen kautta.

Vuorilla sää oli varsin vaihteleva, välillä kylmä ja sateinen, välillä lämmin ja aurinkoinen; kuin Suomen kesä. Lämpimimpinä päivinä pulahdin aamulenkin jälkeen uima-altaaseen ja aurinkoa tarkeni ottaa suojaisassa paikassa. Allasalueesta saisi parhaan hyödyn heinä-elokuussa, jolloin kylässäkin on kuulema kuuma. Roomassa sää oli koko ajan monta astetta lämpimämpi kuin ylhäällä kylässä.

Jos sinulla on hyviä vinkkejä Italiaan, kommenttikenttä on vapaa! Taidan itse alkaa suunnitella seuraavaa Italian reissua, joka voisi Rooman sijaan kohdistua esimerkiksi Toscanaan.

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.