Sisustusvinkit – Verhotangon korkeus

Olen jo pitkään suunnitellut Sisustusvinkit -postaussarjan aloittamista, sillä moni teistä lukijoista on toivonut sisustusvinkkipostauksia. Mikäpä olisi sopivampi aika aloittaa vinkit, kuin blogin uusi alku uudessa osoitteessa. Ensimmäinen sisustusvinkki käsittelee aihetta, josta olen saanut monesti lukijoiltakin viestiä ja joka on usein asiakkailleni mysteeri, johon he kaipaavat mielipidettäni.

Verhotangon korkeus

Verhojen tai tarkemmin sanottuna verhotangon asentamiskorkeus on asia, joka vaikuttaa monella tavalla huoneen ilmeeseen ja mittasuhteisiin. Ensin kannattaa miettiä, mitä tilan mittoja halutaan korostaa. Aika usein toiveena on mahdollisimman avara vaikutelma ja tilaan toivotaan korkeuden tuntua. Valitettavan usein huonekorkeuden vaikutelmaa kuitenkin lasketaan verhojen avulla. Oikealla verhotangon korkeudella on kuitenkin mahdollisuus hämätä silmää ja tuoda näennäisesti huonekorkeuteen huimasti senttejä. Yhtä ainoaa ohjetta ei verhotangon asentamiskorkeuteen voi antaa, mutta yksi sääntö toimii hyvin monessa tapauksessa.

Jos haluat korostaa huonekorkeutta, mittaa ikkunan peitelistan ja katon tai kattolistan alareunan välisen tilan puoliväli ja asenna verhotanko lähelle sitä, jopa puoliväliä korkeammalle.

Verhojen ja verhotangon leveyden suhteen kannattaa asetella verhot niin, että ne tulevat mahdollisimman vähän ikkunaruudun päälle. Aika usein sopiva mitoitus on sijoittaa verhotangot tulemaan ainakin 20 cm ikkunanpuitteen ulkopuolelle. Jos tila antaa myöten, voit levittää verhot jopa 50 cm puitteen ulkopuolelle. Tämä huijaa myös silmää ja saa ikkunan näyttämään leveämmältä.

Mitä tuumaatte näistä kahdesta kuvasta, huoneen korkeudesta ja ikkunan koosta? Varsinkin leveyden suhteen erot on tosiasiassa hyvinkin pieniä, mutta ensivaikutelmalta ikkuna on huomattavasti suurempi.

verhotangon korkeus

Molemmissa kuvissa ikkuna on täsmälleen saman kokoinen, mutta verhotangon korkeutta ja leveyttä on muutettu. Eikö jälkimmäinen verhojen asettelu anna aika paljon väljemmän vaikutelman. Meidän kotona verhotangot ja laskosverhot on asennettu tuon antamani ohjemitan perusteella ja mielestäni homma toimii oikein hyvin kaikissa ikkunoissa. Eikä kertaakaan vielä ole tullut sellaista suunnittelukohdetta vastaan, jossa ei olisi mielellään korostettu ikkunoiden kokoa ja huonekorkeutta, joten samalla tyylillä mennään lähes poikkeuksetta!

Onko teillä mielessä aiheita, joista voisin sisustusvinkki -postauksia kirjoittaa? Itselläni on mielessä muutama aihe, mutta kuulisin mielelläni teidänkin toiveita!

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • Hyvä vinkki ja tosi havainnollistavat kuvat! Meillä verhotangot ulottuu reilusti ikkunoiden yli, mutta niiden korkeutta en ole tullut ajatelleeksi. Olen etsinyt olohuoneeseen uutta verhotankoa ja jos löydän mieleisen, niin sitten täytyy miettiä uudestaan sen paikka.

 • Tosi hyvä postaus! Täytyy seuraavalla kerralla itsekin miettiä asiaa kunnolla eikä vaan ruuvata tankoa johonkin. Kiva idea tämä postaussarja. Toivoisin postausta mattojen koosta!

 • Hyvä postaus! Olen tiedostanut nuo vinkit, mutta nykyisessä vanhan talon remontoinnissa päätin, että haluan verhotangot sellaiselle korkeudelle, että useimmat valmisverhot käyvät pituuteen ilman lyhentämistä. Meillä ikkunat ovat sen verran korkealla yläreunasta, että mielestäni matalaa vaikutelmaa ei silti tule.

  Toivoisin postausta valkoisten maalisävyjen valinnasta! Hirveän vaikeaa, erityisesti jos listat, väliovet ja keittiön kaapin ovet ovat listavalkoista, mikä sävy olisi niiden kanssa hyvä, jos ei halua korostaa keltaisuutta? Eikä taas käyttää sitä samaa vaniljan sävyä kaikkialla 😉

  • Tuo on ihan hyvä pointti ottaa huomioon, sillä turha verhoja on sen vuoksi alkaa päivittämään uusiin. 🙂
   Valkoiset maalisävyt on haastava juttu ja oikein mielelläni kirjoitan aiheesta postauksen! Kiitos ideasta!

 • Kiva sarja, ja tosi hyvät havainnollistavat kuvat 🙂

  Ikkuna-aiheeseen liittyen haluaisin kysyä seuraavaa: meillä on keittiössä n. 120 cm leveät ikkunat, joissa on kaksi pystysuoraa ikkunaa alhaalla, ja yksi matala, mutta kokolevyinen ikkuna niiden yläpuolella. Toisen ikkunan päällä on eräänlainen hyllytaso, joten verhojen sijoitus ei tuolla ohjeella oikein onnistu. Ja koska ikkunan edessä on lisäksi työtaso, ei ainakaan pitkät verhot tule kysymykseen. Minkämittainen kappaverho tuohon olisi hyvä laittaa? Toisen ikkunan kohdalla ei ole näitä rajoitteita.

  Olen pitänyt molemmissa koko yläruudun peittävää verhoa, ja verhotanko on siis heti ikkunalistojen päällä. Mielestäni ei näytä ihan pölhöltä, mutta kaikki valo olisi tervetullutta, joten voisiko verhoja mahdollisesti lyhentää?

  • Mukavaa, että tykkäsit sarjan aloituksesta! 🙂
   Koitin hahmottaa kuvailemaasi ikkunaa mielessäni. Kuinka korkea ylempi ikkuna on? Onko ikkuna keittiössä (työtaso)?

   • Tästä pääsee näkemään hieman meidän keittiötähttp://meidanomasatulinna.blogspot.fi/2016/04/piikkiriikkinen-facelift-keittioon.html

    Ikkunan kokonaiskorkeus on hieman reilu 140 cm, yläikkunan osuus noin 50 cm.

 • Hyvä ja havainnollistava postaus, kiitos siitä! Toivoisin myös postausta valkoisista sävyistä ja erilaiset kalusteiden asettelut kiinnostaa.

 • Hei,

  Kiitoksia postauksesta, neuvot tulevat heti käyttöön. Toivoisin postauksia verhojen valintaan (minkälaiset verhot sopivat eri tiloihin yms.) ja mattojen valintaan (koko, sijoittelu yms.).

 • Hei! Meillä on yhdessä huoneessa seinästä seinään ulottuva leveä ikkuna, joka näyttää matalalta sekä mittasuhteidensa takia että siksi koska seinä jatkuu ikkunan yläpuolella vielä yli metrin verran. Tilan itsensä korkeutta ei siis niinkään tarvitse korostaa, vaan pikemminkin haluaisin saada ikkunan yläpuolisen ”otsapinnan” vaikuttamaan vähemmän korkealta ja ”ikkunaa painavalta”. Onko sinulla ideoita tällaiseen tilaan sopivasta verhoratkaisusta? Kuinka saisin ikkunan yläreunan nousemaan visuaalisesti todellista korkeammalle?

 • Hei,

  Miten verhotanko/verhotasennetaan jos seinästä seinä tule verhoja? Lähempänä kato tai keskellä( kato ja ikkuna välin)? Huone korkeus noin 250m ja keskellä on 2 iso ikkuna ja ovi.

  Kiitoksia etukäteen!

  T. Mary