Valmiina jouluun

Joulukuu on mennyt niin nopeasti, että on ollut vaikea pysytellä perässä. Meidän koti sai jouluisen ilmeen jo itsenäisyyspäiväksi eikä kotiin sen jälkeen sen kummempia joulukoristeluja ole ilmaantunutkaan. Muutamat joulukukat ja kynttilät kuusen lisäksi riittää hyvin.

Sisustusbloggaajien joulukuun haasteen teema on kaunis ja kohtuullinen joulu. Haasteen laittoi liikkeelle Kerttu Modernisti Kodikas blogista (kannattaa käydä kurkkaamassa uudistunut blogi) ja koska aihe on lähellä sydäntäni, innostuin aiheesta.

Millainen on kaunis ja kohtuullinen joulusi? Kerro ideoita siihen, kuinka teet (vaikka ihan pieniäkin) kestäviä valintoja tunnelmasta tinkimättä.

Mietin blogissakin viime vuonna minimalistista joulua ja totesin jossain vaiheessa, että minun kohdallani sanat minimalistinen ja joulu eivät viihdy samassa lauseessa. Sen sijaan kohtuullinen ja kaunis sopivat hyvin siihen, mitä minä ajattelen joulusta.

Joulukuusi

En halua tukea joulukuusien kuljettamista toiselta puolen Eurooppaa joten jätän jakossa ostamatta kauniit kaukasianpihdat. Jatkossa tulen hankkimaan kotimaisen metsäkuusen lähiseudulta tai meillä tullaan näkemään tyylikäs tekokuusi, jonka ostin tänä vuonna ja joka tulee kestämään vuosia; jota ei yhden kerran jälkeen tarvitse kuljettaa enää mihinkään.

Jouluruoka

Jouluruuan suhteen kohtuullisuus ei aina ole helppoa, kun moni on toivomassa ja meillä kaikki pitää perinteisistä jouluruuista. Kohtuullisuuden kannalta sortit kannattaa kuitenkin pitää minimissä, sillä ruokaa tulee aina laitettua reilusti. Sesongin mukainen ruoka eli vaikkapa juurekset ja riista on jouluna täydellisiä ruokia.  Itse viettäisin joulun mieluiten kokonaan ilman tehotuotettua lihaa. Joulupaistiksi lähiruoka, eli riistapaisti on parasta mahdollista ruokaa ja kinkut jätän mieluusti muille.

Lahjat

Lahjoissa tärkeintä on laatu ennen määrää. Meillä on ollut aina tapana valita oman perheen jäsenille yksi tarkoin harkittu lahja, jolle on tarvetta ja käyttöä ja jota lahjan saada oikeasti toivoo. Minusta on kuitenkin ihana laittaa lapsille joku muukin paketti, jolloin lahjaksi usein päätyy jotain tarpeellista ja hyödyllistä, jota olisi tarpeen hankkia muutenkin. Tänä vuonna tyttärillä on ollut varsin selvät lahjatoiveet, sellaiset joiden hankinta on ollut pidempään mielessä ja ne on hyvä ajoittaa nyt jouluun (ja jotka löytyivät hyvällä hinnalla Black Weekend alesta), mutta perheen miesten lahjat on vaatinut enemmän pähkäilyä. 

Koristeet

Koska jouluun kuuluu perinteisyys, on jouluna helppo valita kestäviä ja ajattomia koristeita, joita ei tarvitse hävittää vaan jotka kulkevat mukana ehkä jopa vuosikymmenten ajan. Kauneimmat joulukoristeet on niitä, joilla on tarina, ei niitä joita on ostettu massana sen enempää ajattelematta.

Joulun tunnelma

Joulun tunnelma syntyy pienistä yksittäistä asioista, joiden ei tarvitse olla ympäristöä kuormittavia. Kiireetön yhdessäolo, paketointi- tai piparitalkoot, huolella suunnitellut ja kauniisti katetut jouluruuat, kynttilät, kukat ja joulukuusi luovat joulutunnelman kauniisti ja kohtuullisesti.

Keskity olennaiseen eli tunnelmaan ja läheisyyteen.

//Mitä asioita sinä voisit tehdä jouluna kohtuullisemmin niin, että joulu on tunnelmallisuuden lisäksi myös vastuullinen?

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.