Uudenlainen arki – Vinkkejä koululaisperheen arkeen

koululaisen arki

Niin se vaan koitti arki tännekin, kun koulut alkoi eilen ja meidän perheessä alkoi uudenlainen kolmen koululaisen arki. Koulun alku ja koulurutiinit on tuttuja toki jo ennestään, mutta onhan kuopuksen koulun aloitus aika iso juttu koko perheelle. Päiväkotikuskaamiset on jo taaksejäänyttä elämää ja nyt sitä saa itsekin suunnata suoraan kotoa työpaikalle tai saatella lapset matkaan ja jäädä kotikonttoriin hommiin. Suurimpana osana aamuista voidaan syödä yhdessä aamiaista ja lähteä samoihin aikoihin liikeelle, mikä on erityisesti pienen ekaluokkalaisen kannalta mukava juttu! Iltapäivät sujuu myös hyvin vähällä yksinololla, sillä sisarukset tulevat koulusta ajoissa ja teen itse varsin lyhyttä työviikkoa kodin ulkopuolella. Tänä vuonna meidän katras viettää päivänsä samassa paikassa, mikä tuntuu äidistä ja isästä kovin mukavalle! Ainakin tytöt voi kulkea yhdessä niinä aamuina koulumatkan, kun koulu alkaa samaan aikaan. Koulumatka lyheni muuton myötä mukavasti ja bussikyydin sijaan lapset kävelee tai pyöräilee reilun kilometrin matkan.

Meillä kun koulunkäyntiä on opeteltu jo sen verran monta vuotta, kirjoitin muutaman vinkin toimivaan koululaisen perheen arkeen, sillä moni juttu on tullut opittua vasta kantapään kautta. Ehkä näistä on hyötyä koululaisperheen arkea vasta opetteleville!

 • Helpota aamujen sujumista jo ajoissa illalla. Kouluvaatteet laitetaan valmiiksi ja reput pakataan ajoissa. Isommat huolehtii näistä jo itse, mutta pieni tarvitsee apua. Aamupalavärkitkin on hyvä katsella valmiiksi, ettei aamulla tarvitse sulattaa leipää pakastimesta tai tuskailla maidon loppumista. Avaimet, pyöränlukot, liikuntavaatteet, kirjastokortit yms. löytyvät illalla paljon helpommin kuin aamukiireessä.
 • Kasaa lasten lukujärjestykset yhteen lukujärjestykseen, josta näet itse kaikkien koulupäivät yhdellä silmäyksellä. Samaan lukujärjestykseen voit merkitä myös harrastukset, mutta toisin kuin lukujärjestys, harrastusten aikataulut muuttuvat välillä ja osasta ei vielä ole tietoakaan, joten meillä lukujärjestys tehdään vain koulua varten.  Meillä lukujärjestys on tehty excelillä ja tänä vuonna ajattelin lähettää lukujärjestyksen myös kaikkien puhelimiin, jotta lapset näkevät tarvittaessa myös sen, moneltako sisarukset tulee kotiin.
 • Merkitse tapahtumat kalenteriin heti kun niistä tulee tieto. Paras ja toimivin meillä on kännykkäkalenteri, jota voi täyttää tietokoneella ja jonka voi jakaa kautta kaikille tietoa tarvitseville. Minulla käytössä on Sunrise josta löytyy selainversion lisäksi sovellukset Androidille ja iPhonelle. Vaikkei kaikilla ole sovellusta, voi tapahtuman sähköpostin välityksellä lähettää kännykän kalenteriin.
 • Jotta läksyt tulee tehtyä, ne on paras hoitaa heti koulupäivän ja välipalan jälkeen. Helppoja, nopeita ja mahdollisimman valmiita välipalatarpeita kannattaa varata reilusti valmiiksi, sillä toisinaan välipalan syöjiä on enemmänkin kun kaverit tulevat suoraan koulusta ja nälkäisiähän ne on kaikki iltapäivällä.
 • Reput viedään huoneisiin heti kotiin tullessa. Tätä opetellaan varmaan seuraavatkin viisi vuotta, sillä ihan vielä ei homma toimi, vaikka kehitykstä on tapahtunut. Ei nimittäin ole kaikista mukavinta tulla töistä kotiin, kun eteisessä on vastassa kenkävuoren lisäksi reppumuuri sekä liikkakasseja, palloja, mailoja ja luistimia, niin ja tietysti kohta ulkohousut, takit sun muut.
 • Peleihin ja televisioon kosketaan vasta kun läksyt on tehty! Tästä kyllä lapset koittaa luistaa lähes aina kun mahdollista, mutta mutsi on tiukkis. Parhaiten koulujutut on kuitenkin mielessä heti koulun jälkeen, ja välipalan jälkeen sitä energiaakin riittää.
 • Yhteinen ruokailu on tosiaankin niin tärkeä, kuin sitä toitotetaan joka tuutista; mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja istua heti paikoillaan.
 • Pienen koululaisen vaatteet kannattaa nimikoida. (Muistutus itselleni!!!) Koululla voi käydä toisinaan etsimässä ja katselemassa unohtuneita tavaroita. Esikoisen kanssa haettiin toisinaan muovikassillinen unohtuneita huppareita ja takkeja koulusta…
 • Puhelimet talteen ja äänettömälle illalla ajoissa. Tässä jokaisen lapsen kohdalla toimii erilainen systeemi, toista täytyy rajoittaa enemmän ja viedä puhelin eri huoneeseen, kun toinen osaa huolehtia puhelimen lataukseen ihan itse

Taidan illan kirjojenpäällystysurakkaa odotellessa aloittaa kalenterin laatimisen, jos vanhinkin toisi tänään lukujärjestyksen kotiin, niin ja ehkä lukaisen juuri kirjoittamani vinkit vielä kerran läpi!

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • Heippa,
  Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta muistatko minkä nimiset keittiönkaapit (ovet) valitsitte Ikeasta? Ovatko ne korkeakiiltoiset vai matat? Hyvältä näyttää kokonaisuus ja meillä on kohta remontti edessä uudessa kodissamme. Kiitollisena vastauksestasi, Anna

 • Olisiko sinulla antaa vinkkejä hyviin välipaloihin? Itsellä pää lyö tyhjää.. Hedelmät ja leipä tietysti, mutta mitä muuta?

  • Meillä leivän ja hedelmien lisäksi välipalana on usein mysliä, välipalapatukoita (ainakin jos lapset on keskenään kotona), smoothieta, rahkaa, jogurttia, pinaattilettuja, rinkeleitä ja joskus harvoin vaikka pannaria. 🙂