Sisustusteema – Toimiva sisustus

Olen mukana pienessä sisustusbloggaajien porukassa ja tuolla porukalla olemme kehitelleet sisustusteema -haasteen, jolloin yksi bloggaaja vuorollaan pyytää porukan muilta bloggaajilta kirjoituksen valitsemallaan teemalla. Elokuun sisustusteema eli valitsemani aihe oli nimeltään Toimiva sisustus.  Annoin bloggaajaporukalle nämä saatesanat ja jäin odottamaan kiinnostavia postauksia siitä, millainen on toimiva sisustus ja toimiva koti.

Vaikka sisustamisessa esteettisyys onkin tärkeä asia, toimiva sisustus on muutakin kuin kauniita värejä ja esineitä.  Millaisia toiminnallisia oivalluksia olet tehnyt? Mikä on paras toiminnallinen ratkaisu sisustuksessa? Kyseessä voi olla vaikkapa toimiva materiaali, pohjapiirros, huonajako, kalustus, säilytyssysteemi tai mitä tahansa, minkä koet toimivaksi sisustukseksi. Esittele sisustuksellisesti sinua miellyttävä yksittäinen toimiva sisustusratkaisu tai kokonaisuus, joka on mielestäsi erityisen onnistunut toiminnallisesti.

Postauksista tuli todella kiinnostavia ja olis mukava nähdä, miten erilaisista lähtökohdista asiaa oli osattu käsitellä. Se, että blogeissa sisustus on kaunista ei pelkästään riitä, vaan jokaisessa blogikodissa asuu oikeat ihmiset, jolloin toiminnallisuus on oikeasti tärkeä asia. Lehtikuviin saatetaan stailata hyvinkin upeita kokonaisuuksia, joissa ei toiminnallisuudelle tarvitse antaa sijaa, mutta kun kuvat otetaan oikeissa kodeissa perhe-elämän keskeltä, on sillä oikeasti suurin merkitys, miten kaunis sisustus on myös toimiva ja käytännöllinen.

Lyde / Talostakoti valitsi postauksen teemaksi kodin keittiön. ”Talomme suunnittelussa mentiin lähes kaikkialla toiminnallisuus edellä, olihan suurin syy toisen talon rakentamiselle se, että vanha kotimme jäi kertakaikkiaan pieneksi ja arjen toiminnat koettiin hankaliksi ison perheen tarpeisiin. Tärkeimmät parannuskohteet olivat keittiö ja eteinen, sekä kodinhoitotilat. Näistä keittiö oli se, jonka pohjalta koko talon pohjapiirrosta lähdettiin muokkaamaan. Olin siis ensin miettinyt millaisen keittiön haluan, minkä muotoisen, mihin ikkunaa jne. Näiden pohjalta talo piirrettiin sitten keittiön ”ympärille”, eli pohjasta muokattiin sellainen että toivomani keittiö oli mahdollinen toteuttaa.”

Maja / Musta ovi kertoi, että koko talon suunnittelu on lähtenyt liikkeelle toiminnallisuuden suunnittelusta. ”Me olemme olleet nykyisen talomme suhteen siinä onnellisessa asemassa, että olemme saaneet suunnitella koko talomme juuri tämän hetkisiä tarpeitamme varten ensimmäisestä ruutupaperille piirretystä viivasta asti.”

Kaisa / No home without you nosti esille useita erilaisia toimiva ratkaisuja. Minun mielestäni ehdottomasti kiinnostavin ratkaisu on Hobby room, jonka suhteen myönnän olevani reilusti kateellinen. ”Kodin yksi makuuhuone toimii kokonaisuudessaan työ- ja askarteluhuoneena, jossa ompelukone saa olla aina esillä ja keskeneräiset projektit voi jättää yön yli oven taakse odottamaan. Pääsin tämän ratkaisun vuoksi eroon kaappeihin sullottujen tarvikkeiden syndroomasta: tavarat lattialle leväytettyäni sain koko kodin näyttämään aina ihan pommilta.”

Toimiva sisustusNetta / Syyskuun kuudes nauttii kotinsa toimivasta vaatesäilytyksestä. ”Minulle toimivuus tarkoittaa arjen helpoutta ja riittäviä säilytystiloja. Edellisessä kodissa, kun juuri säilytystilojen rajallisuus aiheutti päänvaivaa. Tällä hetkellä ainoa asia, jossa toimivuus kodissamme takkuaa on pyykkihuolto ja kylpyhuone. Seuraavaan kotiin haaveilen isompaa kylpyhuonetta ja muutamaa ratkaisevaa lisäneliötä, jotka on pyhitetty pyykkihuoltoa varten. Tähän kotiin muuttaessamme samanlainen haave oli ylimääräinen säilytystila ja siihen toimiva sisustus tällä hetkellä kulminoituu. Etenkin vaatesäilytkseen olen tällä hetkellä erityisen tyytyväinen.”

Riikka / the ex-minimalist esitteli teemapostauksessaan todella kauniin ja toimivan kodinhoitotilan. ”Tilassa on nyt pesutorni, pitkä pöytätaso pyykin taittelua varten, silityspiste, iso pyykinkuivausteline, joka ei tosin näy kuvassa, ja vielä vaateteline silitettyjä vaatteita varten. Pöytätason toisessa päässä on hyvin tilaa mankelille ja tason alla on Ikean metalliverkkokorit likapyykeille ja pari pyykkikoria puhtaille vaatteille. Huoneen nurkassa ikkunan oikealla puolella on vanha kiinteä komero, joka toimii siivouskomerona. ”

Suvi / Retromodernin keittiön toimivin ratkaisu on kaksikerroksinen kaappirivistö. Tuon vihreän sävyn kanssa Suvi on kyllä ollut huikeasti aikaansa edellä! ”Näin kauan kauan sitten jossakin sisustuslehdessä keittiön, jossa oli kaapit kahdessa rivissä. Silloin päätin, että haluan myös sellaiset omaan kotiin. Taloa suunniteltaessa kaksirivikaapistot taisivat olla listalla kolmantena energiatehokkuuden ja toimivan pohjan jälkeen. Tämä kaksikerroskaappi-ratkaisu on kyllä mitä mainioin ja kehun kyllä kaikille.”

Jutta / oblik. on käyttänyt upouudessa keittiössään myös kaunista vihreää. Jutan postauksesta löytyy viisi vinkkiä toimivaan keittiöön. ”Jotta arki sujuisi mukavasti ja jouhevasti, tulee ihan eri tavalla kiinnitettyä huomiota arjessa toimiviin ratkaisuihin niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin.”

Maru / Nuapurissa mietti toiminnallisuutta useiden yksittäisten asioiden pohjalta. ”Sisustaminen mielletään usein esteettiseksi seikaksi, mutta sen lisäksi tärkeää on tietenkin myös tilojen toimivuus, joka taas kulkee käsikädessä viihtyvyyden kanssa. Saan kodissamme melko pitkälti päättää kaikki esteettiset sisustusvalinnat, mutta toiminnallisuus on koko perheen toiveiden ja tarpeiden sanelemaa.”

Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä kertoi pienten neliöiden toiminnallisuudesta ja esitteli huikean säilytyskalusteen, jonka suunnittelussa on todella otettu toiminnallisuus ja esteettisyys huomioon. ”Kaksi ihmistä, 41,5 neliötä ja yksi vuosi – siinä on referenssiä kerrakseen. Meidän asuinhuoneeseen rakennettu säilytysratkaisu / säilytyskoroke / tilaratkaisu on näyttänyt parhaat puolensa, eikä niitä huonoja ole löytynyt vielä.”

Toimiva sisustusSuvi M / Valkoinen harmaja valitsi esittelyyn eteisen toimivan ja kauniin säilytysratkaisun. ”Pienen vaatehuoneen ansiosta eteisessä ei tarvita ollenkaan erillistä vaatekaappia. Vaatehuone kätkee kätevästi sisäänsä kaikki ulkovaatteet (ja muutakin) ja itsetehty liukuovi sulkee tilan tyylikkäästi.”

Kerttu / Modernisti kodikas esitteli olohuoneen jatkeena lasiovien takana olevan elokuva- ja televisiohuoneen.  ”Kun suunnittelimme taloa, halusimme tilan, jossa elokuvia voi katsella rauhassa iltaisin kenenkään unia häiritsemättä. Paikka löytyi olohuoneen jatkona ja pidän kovasti yksinkertaisista pariovista, jotka yhdistävät tilat toisiinsa.”

Tunne tilat -blogissa käsiteltiin teemaa hauskasta lähtökohdasta. ”Meidän kodissamme toimivimmat sisustusratkaisut ovat samaan aikaan ne järjettömimmät. Yksi, vielä vuosien jälkeenkin ihastuttava järjettömyys, on meidän 25 m2 eteinen. Tällaisen suunnittelu uuteen taloon olisi sulaa hulluutta, mutta meille se tuli vähän vahingossa autokatoksesta eteiseksi -projektissa. Yhtä kaikki, tilavaan eteiseen on aina kiva tulla.”

Käy lukemassa kaikki nämä inspiroivat postaukset, joissa näkyy, kuinka toiminnallisuus ja kauneus kulkevat käsi kädessä sisustuksessa ja tuloksena on toimiva sisustus!

koti elokuu

Niin kuin usean muunkin bloggaajan mielestä, niin myös meidän kodissa toimivin sisustusratkaisu on keittiö. Sen yhdessä paikassa sijaitseva astiasäilytys ja todella monikäyttöinen saareke ovat toiminnallisuudellaan pelastaneet monia päiviä ja luoneet käytännöllisyyttä elämään. Keittiön suunnittelua ei ihan alkutekijöistä saakka päässyt tekemään, sillä talon ulkoseinät ja olemassa oleva pohja sanelivat jonkin verran raameja keittiösuunnitelmalle. Silti pääsin muuttamaan monta asiaa toimivammaksi ja käytännöllisemmäksi. Se, että keittiö on yhtä tilaa muiden oleskelutilojen kanssa on yksi toimivimmista asioista, mitä arjen sujumisessa saatan kuvitella. Kun keittiössä kokkaillaan, voi samalla viettää aikaa sen kanssa, joka tekee läksyjä olohuoneessa ja vahtia koiranpentua, joka leikkii ruokapöydän alla. Arjesta niin suuri osa tulee vietettyä juuri tällä kodin alueella, joten on tärkeää, että toimivuus on otettu huomioon mahdollisimman monessa asiassa. Toimiva koti näyttää ja tuntuu hyvältä!

//Mikä on sinun kotisi toimivin sisustusratkaisu?

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Oletpa keksinyt hauskan idean joka on tuottanut todella erilaisia vastauksia! Kodin toiminnallisuuden miettimiseen todella kannattaa panostaa, ja helpointa se varmaan onkin jos rakentaa tai remontoi jonkun asunnon täysin. Siinä täytyy kuitenkin olla omaa visiota aika paljon, joten liekö niin helppoa kuitenkaan… Ihailen myös hirveästi ihmisiä jotka ovat onnistuneet kääntämään vanhan asunnon joskus hankalatkin tilaratkaisut voitoksi ja kehittämään jotain mikä todella toimii, kuitenkin tilan ehdoilla. Se on taitoa se!

    • Kyllä, näin on! Täysin valmiissa jonkun toisen suunnittelemassa ratkaisussa asuminen ei välttämättä olekaan niin helppoa. Parasta on kun pääsee itse tai hommaa suunnittelijan miettimään toimivia ratkaisuja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa! 🙂

  • Tosi kivoja ja erilaisia postauksia samasta aiheesta! Kävin suurimman osan lukemassa. 🙂 meillä toimivin juttu on olohuoneen kalusteiden järjestys. Toimii joka tilanteessa!