Sisustusvinkit – 5 vinkkiä toimivaan keittiöön

Millainen on toimiva keittiö ja mitkä asiat vaikuttaa keittiön toimivuuteen? Meidän keittiö on ollut nyt käytössä noin kahden ja puolen vuoden ajan ja ajattelin listata, mitkä asiat mielestäni vaikuttaa toimivaan keittiöön. Tässä viisi vinkkiäni toimivan keittiön luomiseen.

  • Mieti, mitkä ovat tarpeet ja mitä oikeasti haluat keittiöösi. Älä tee mitään siksi, että niin kuuluu tehdä. Keittiöön ei tarvitse laittaa yläkaappeja tai kuivauskaappia, ruokakaappia tai vetolaatikoita vain siksi, että niin kuuluu olla. Meillä keittiön puolella ei ole oikeastaan lainkaan astioille tilaa, vaan iso astiakaappi ruokailutilan puolella vetää sisäänsä kaikki astiat ruuanvalmistusastioita lukuunottamatta.
  • Mene käytännöllisyys edellä. Meidän keittiössä joku kauniimpi seinähylly voisi näyttää paremmalta kuin tiskialtaan yläpuolella oleva teräshylly. Mikään hylly ei kuitenkaan voisi olla tuota hyllyä käytännöllisempi, sillä siihen voi ripustaa kaikkea tarpeellista kädenulottuville ja se toimii myös astioiden kuivauksessa erinomaisesti. Kun vesikattila on kädenulottuvilla, se säästää totisesti hermoja ja aikaa, kattilakaapit harvoin ovat niitä kivoimpia paikkoja. Tosin, meillä kattilat löytyy uunin alapuolelta vetolaatikosta, josta niitä on kohtuullisen mukava etsiä. Meidän keittiöstä ei löydy ainuttakaan nurkkakaappia ja siitä olen hyvin onnellinen. Toisinaan nurkkakaappi on kuitenkin käytännössä pakko sijoittaa keittiöön. Onneksi niihin on nykyään muitakin vaihtoehtoja kuin hankala karuselli. Keittiön kauneutta ei tarvitse kuitenkaan uhrata käytännöllisyydelle; molemmat on mahdollista saavuttaa hyvällä suunnittelulla.

Toimiva keittiö

  • Pidä esillä käyttötavarat, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Tätä sivuttiinkin jo edellisessä kohdassa. Säilytä ruuanvalmistuksessa tarvittavat mausteet ja öljyt niin, että saat ne helposti ja nopeasti esille. Meidän keittiössä mausteet ovat lieden alapuolella olevassa vetolaatikossa ylimmäisenä. Öljyt ja muut pullot löytyvät kokkaajan takaa mustasta Lundian hyllystä. Kun leikkuulaudat ovat tiskipöydän vieressä, saat laudan helposti käyttöön kun huuhtelet kasviksia vaikkapa salaattia varten. Kahvikoneen maidonvaahdotuskannu on aivan kahvikoneen vieressä hyllyllä kuivumassa edellisen käytön jäljiltä, joten sen saa hetkessä käsiinsä. Tiskiharjaa ja tiskiainetta on turha piilottaa kaappeihin, jos ne ovat jatkuvasti käytössä.
  • Toimiva sijoittelu. Se, että keittiön toiminnallisuutta on mietitty etukäteen, helpottaa kummasti arkea. Jääkaapilta liedelle on lyhyt matka, vesipisteen ja lieden väli on alle metrin ja lieden molemmin puolin on riittävästi laskutasoa. Toteutimme käytännön pakottamana keittiöön tavallista syvemmän tason ja siitä on kyllä ollut paljon hyötyä, että työtaso jatkuu tiskialtaan takana. Myös reilun kokoinen kahvikone mahtuu hyvin keittiön tasolle, kun syvyys on normaalin 60 cm:n sijaan yli 70 cm. Kun astiat on sijoitettu ruokapöydän viereen, on pöydän kattaminen nopeaa. Tiskialtaalta astiakaapille on hiukan enemmän matkaa, mutta kun astiat viedään kaikki samaan kaappiin, ei tiskikonetta tyhjentäessä sentään tarvitse ravata ympäri keittiötä. Toimiva keittiö säästää aikaa ja hermoja. Kun kaikki toimii, on keittiöpuuhat mukavia!

Toimiva keittiö

  • Miten voisit muuttaa keittiön ilmettä uusimatta koko keittiötä? Tai miten voit toteuttaa uuden keittiön niin, että sen ilmeen muuttaminen on mahdollista? Meillä jätettiin iso siivu keittiötä maalipinnalle. Jos mustanharmaa seinä alkaa joskus kyllästyttää, voi keittiön ilmettä vaihtaa helposti seinän maalaamalla tai käyttämällä laattoja. Välitilan tai seinäpintojen uusiminen on keittiössä usein se helpoin uudistusvaihtoehto. Jos keittiön kiintokalusteiden rungot ovat hyvässä kunnossa, uutta ilmettä saa uusimalla kaapinovet tai joskus pelkkä vetimien vaihtaminen riittää tuomaan riittävän ripauksen uutta. Tärkeintä on kuitenkin, että keittiö suunnitellaan niin ajattomasti, että sen kanssa viihtyy monet, monet vuodet. Meidän keittiön mattavalkoiset ovet tulevat varmasti kestämään aikaa, vaikka muotisuuntaukset vaihtuukin.

Toimiva Keittiö

//Millaisia vinkkejä sinulla on toimivan keittiön luomiseen? Jätä vinkkisi kommenttiboksiin!

Jos tarvitset apua uuden keittiön suunnittelussa tai pienemmän tai suuremman uudistuksen teossa vanhaan keittiöön, älä epäröi olla minuun yhteydessä!

TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.