Joko päästään terassille? – Terassiöljyn sävy

Viime keväänä pihamökin seinustalle rakentamamme terassi oli kovassa käytössä koko kesän myöhäiseen syksyyn saakka. Vappuna kun aurinko alkoi lämmittää siirtyi ajatukset taas terassielämään ja viime päivät onkin mietitty kuumeisesti sitä, mikä olisi oikea terassiöljyn sävy! Ruskea kestopuu on talven aikana haalistunut oikein kivan väriseksi, mutta jos terassilaudan haluaa kestävän hyvänä pitkään, on puuta muistettava huoltaa.

Terassiöljyn sävy

Jos kyseessä olisi mikä tahansa vähemmän aurinkoinen paikka, valitsisin mustan öljyn silläkin riskillä, että siitepölyaikaan siivottavaa riittäisi. Mutta koska terassin paikka on pihan aurinkoisin paikka, on käyttömukavuutta ajatellen musta terassi jätettävä pois suunnitelmista, niin kaunis kuin se olisikin. Tämän terassin sävyä päätettäessä on otettava huomioon myös jatkosuunnitelmat, sillä myös talon seinustalle rakennetaan jossain vaiheessa terassia ja näiden kahden terassin on tietysti soinnuttava yhteen. Niinpä luulen, että rusehtavammat vaihtoehdot on jätettävä pois laskuista, sillä talon sisäänkäynnin yhteyteen tulevasta terassista haluan saada harmaan. Tämä taas karsii pois muuten kauniilta näyttävät haalean ruskean sävyn nimeltään Poro 5087. Sisältä valkoisesta puulattiasta jotain oppineena en tosissani edes harkitse lähes valkoista terassia! Niinpä karsin pois myös sävyn Lumi 5060.

Näiden poissuljettujen sävyjen jälkeen ainoa vaihtoehto tällä hetkellä tuntuu olevan harmaa. Kelonharmaata sävyä käytetään terasseissa todella paljon ja en yhtään ihmettele miksi; onhan sävy kaunis, helppo valinta ja tummuusaste on helpoimmasta päästä pitää puhtaana eikä aurinkokaan kuumenna sävyä liiaksi. Ehkä arvaatte mikä harmaassa sävyssä on ongelmana, kun katsotte kuvaa meidän terassista ja sen sisustuksesta!? No tietysti se, että pian terassilla on harmaata siellä ja harmaata täällä, kaikkialla harmaata… Sohvan harmaat päälliset, harmaat ruukut ja talon harmaat puuosat ovat tähän saakka olleet juuri sopivasti harmaata ja jos terassilaudoituksesta tulee kunnon harmaa, mennään jo siinä rajoilla, meneekö harmaus överiksi. Ehkä kartoitan vielä hetken erilaisia harmaita vaihtoehtoja, jos löytäisin sopivan sävyn, joka ei olisi liian lähellä pehmusteiden sävyä, mutta sopisi tuohon puuosien maalisävyyn, joka on Basaltti N499. Ja ainahan terassilta voi karsia kaiken muun ylimääräisen harmaan pois, jottei kokonaisuus mene tunkkaiseksi!

Onko sinulla kokemuksia hyvästä terassiöljyn sävystä? Eiköhän se oikea terassiöljyn sävy vielä meillekin löydy ja pian päästään öljyämään puupinnat. Sen jälkeen onkin aika paistatella päivää terassilla ja suunnitella seuraavaa pihaprojektia! Taidan aloittaa hakemalla purkin mustaa öljyä ja öljytä vanhoja mustia kalusteita ja tuo viime vuoden kevyt aurinkotuolikin kaipaa puuosiinsa öljyä ja särmää.

Terassin kalusteet

Jos terassiasiat on sinulle ajankohtaisia, käy lukemassa viime vuoden postaussarjani meidän terassiprojektista: Terassin suunnittelu, Terassin rakentaminen ja Terassin kalustaminen ja sisustaminen.

TallennaTallenna

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Sain itse monta hyvää vinkkiä Tikkurilan ulkomaalauspäiviltä, mm. harmaan sävytteen voi valita öljyyn tosi monista värikartoista, itselle sopisi esim. Pro Grey-kartan 1944, jota voin joko sekoittaa kirkkaaseen öljyyn ja/tai sivellä vain yhden kerroksen, ettei pinnasta tule liian harmaa. Ruskea lämmin sävy säilyy alla silti, eikä kokonaisuus livahda synkäksi.

    Ja jos haluat pohtia vielä sävyjä jonkin aikaa, niin kannattaisiko ehkä valita kirkas öljy ja vain kokeilla testipalikkaan jotain sävyä – ja katsoa kesän ajan kuinka se käyttäytyy? Kun sävy on selvä, on helpompi käsitellä sitten kaikki terassit yhtä aikaa. Uuden terassin kestopuun kannattaa tosin antaa ”kuivuskella” noin vuoden ajan ennen käsittelyä, että voi olla sävyn valintaa voi harrastaa aika pitkään 🙂

  • Meillä ei olla käsitelty mitään terasseja (3kpl) kun en ole ollut ollenkaan varma sävystä ja se vaan on jäänyt. Olis varmasti hyvä, niin pysyis parempana puu. Mielenkiinnolla seuraan millaiseen päädytte ja miltä lopulta näyttää. Tiiä vaikka itsekin innostutaan. Kun tahtoo olla ettei kesää osaa olla mitään projekteja 🙂
    Kaunis terassi teillä!

  • Hei! Haluaisin kysyä tuosta sohvasta tai lähinnä niiden tyynyistä, teilläkin kun on avoterassi. Siirrättekö/siirsittekö tyynyt aina sisätilaan kesälläkin yöksi jne, vai olivatko tyynyt ulkona niin sateessa kuin paisteessa ? Meillä ulkosohvan hankinta edessä ja hiukan mietityttää tuo tyynyjen pitäminen ulkosalla… että miten hyvin ne sateet ym. oikein kestääkään. Muutkin saa kommentoida, kokemuksia keräiln 🙂

  • tosi kiva terde! Satutko muistamaan mistä on tuo siksak-kuvioinen aurinkotuoli?