Haaveena terassi

Kaupallinen yhteistyö / K-rauta

Kevät ja puutarhasuunnitelmat on täällä! Meillä heräsi jo viime kesänä haave saada terassi pihallemme. Pihasta löytyy vanhastaan pieni laatoitettu patio, jolle olemme sijoittaneet ruokailuryhmän, jonka ääressä viime kesänä jo syötiinkin monet monituiset kerrat, varsinkin heinäkuussa kun olimme keittiöremontin vuoksi ilman keittiötä. Huomasimme kuitenkin, että pihassa olisi tarvetta myös aurinkoiselle löhöilyterassille, jossa voisi vaikka ottaa aurinkoa tai istuskella rennosti ja viettää iltaa. Mietimme aikamme terassille sopivaa paikkaa ja päädyimme lopulta sellaiseen ratkaisuun, että terassia ei rakennetakaan talon kylkeen kiinni, vaan sijoitamme terassin tontin aurinkoisemmalle laidalle, pihamökin seinustalle. Paitsi ilmansuunnat, myös kallionen tontti on aiheuttanut hiukan haasteita terassin paikkaa suunnitellessa, mutta tuo paikka johon lopulta päädyimme on paitsi suojaisa ja aurinkoinen, myös varsin tasainen, joten terassia ei jouduta nostamaan kovin korkealle kallion vuoksi. Koska terassin rakentaminen on meille ajankohtaista joka tapauksessa, tartuin innolla K-raudan esittämään yhteistyötarjoukseen ja nyt toteutammekin terassia yhteistyössä K-raudan kanssa.

Terassin suunnittelu

Olen kasannut viime kesästä lähtien inspiraatiota Pinterestissä tämän uuden kotimme piha- ja terassiprojektia varten. Haaveideni terassi on riittävän yksinkertainen, kohtuullisen kokoinen ja haluaisin sen sulautuvan jollain tavalla ympäristöönsä. Terassia suunnitellessa kannattaa pitää tiukasti kiinni omasta tyylistä ja omista ideoista, sillä minusta tuntuu, että keskenään samanlaisia puisia terasseja on nähty jo aivan riittämiin. Meillä sen sijaan ei ole ollut koskaan puuterassia, joten odotan terassia ja sen rakentamista jo innolla. Koska terassista tulee lekottelupaikka, ei sinne tarvitse mahduttaa pöytäryhmää, mutta jonkinlainen rentoilukalustus terassille tullaan sijoittamaan.

Terassin suunnitteluTerassistamme ei tule suuren suuri, mutta olemme mitoittaneet sen niin, että saamme siihen mahtumaan hyvin joko sohvaryhmän tai kaksi lepotuolia auringonottoa varten. Olemme tehneet materiaalien tarvekartoitusta K-raudan terassilaskurin avulla. Terassilaskuri kertoo tarvittavan materiaalimäärän kun laskuriin syöttää terassin mitat. Meidän terassin leveys tulee olemaan noin viisi metriä ja se ulottuu noin kolme metriä mökin seinustalta taloon päin. Viidentoista neliön terassia varten tarvitsemme laskurin mukaan 120 metriä terassilautaa  kun käytämme 120 mm leveää terassilautaa. Laskurissa pääsee terassin mittojen lisäksi valitsemaan käyttämänsä materiaalin, sen leveyden sekä lautojen suunnan. Terassilaskuri ilmoittaa laudan ja ruuvien menekin nimenomaan terassin laudoitukselle, joten terassin sivujen verhoilu, runko, mahdolliset kaiteet ja muut rakentamisessa tarvittavat materiaalit lasketaan erikseen. Materiaalien laskemisessa sain apua Kirkkonummen K-raudasta ja sain arvion koko terassin budjetista. Koska terassistamme tulee aika pitkän mallinen, päätimme tehdä laudoituksen lyhyemmän sivun mukaisesti, mikä korostaa  terassin leveyttä eikä pituutta. Terassilaskuri kertoo myös terassiruuvien menekin; kolme 200 kpl pakettia kuulostaa äkkiseltään aika isolle määrälle, muuta kyllähän niitä uppoaa kun lautoja ruvetaan kiinnittämään. Terassi tullaan rakentamaan ruskeasta kestopuusta, mutta heti ensimmäisen kesän jälkeen, kun puun käsittely on hiukan kulunut, käsittelemme terassin minua enemmän miellyttävällä sävyllä. Musta olisi kaunis, mutta onhan se aika kuuma ja ehkä hiukan turhan kova kontrasti ympäristöönsä. Sen sijaan harmaa öljy tulee varmasti näyttämään terassissa hyvälle.

terassin suunnittelu terassilaskuri

Mutta kyllähän terassia varten tarvitaan muutakin kuin lautaa ja ruuveja. Terassille tarvitaan tukeva runko, joka pitäisi saada jämäkästi kiinni. Toinen rauna tullaan kiinnittämään pihamökin kylkeen, mutta toinen reuna tulee kallion päälle. Tämä puoli oli meille aluksi hiukan mysteeri, mutta K-raudassa osattiin neuvoa, kuinka saadaan kestävä perustus terassillemme. Lisäksi rakennusalalla työskentelevä pikkuveljeni lupasi tulla kaveriksi laittamaan terassia kasaan, joten eiköhän me saada kestävä terassi aikaiseksi.

Toisesta reunasta terassi tulee rajautumaan vielä kovin kurjassa kunnossa olevaan pionipenkkiin. Terassin päädyistä toinen tulee toimimaan terassin sisääntulona, toinen puoli taas suljetaan kevyellä kaiteella. Tuota kaidetta vasten voisi laittaa vaikka jonkinlaisia köynnöksiä kiemurtelemaan, mutta katsotaan ensin, miltä kaide tulee sellaisenaan näyttämään. Kaide tehdään höylätystä vimorimasta, joka tullaan maalaamaan samalla tummanharmaalla sävyllä kuin mökin nukkalaudat ja ikkunanpuitteet. Mökin seinustan runkoruusut tullaan säästämään ainakin toiselta puolta ikkunaa; sen verran kauniita ne on loppukesällä kukkiessaan. Niitä  varten terassin laudoitukseen jätetään aukko,  jotta varret pääsee kasvamaan ja ruusuja pääsee kastelemaan ja lannoittamaan. Terassin toisestakin reunasta pääsee kävelemään; sieltä tullaan viemään sorapolku kallion laitaa pitkin jotta pihan ympäri pääsee yhä kulkemaan.

Terassin suunnitteluItse asiassa haaveenani on joskus vielä vaihtaa mökin päätyikkuna lasisiin parioviin, jolloin terassi toimisi mökin isoimman huoneen jatkeena. Siihen vaiheeseen on kuitenkin vielä aikaa, sillä mökin remontointi odottaa jossain tulevaisuudessa. Tänä vuonna on kuitenkin aika siirtyä terassihaaveiluista terassin rakentamiseen. Tässä alla vielä viimekesäinen kuva siitä, miltä pihamökin ympäristö näyttää keskikesällä. Kuten kuvista näkyy, hiukan täytyy raivata kasveja vähemmäksi, mm. suuri sanianen joutuu väistymään terassin tieltä, mutta pionit säästetään ehdottomasti. Terassin reunustoilla saa kukkia ja kasvaa vapaasti, jotta terassi maastoutuu hiukan ympäristöönsä.

Terassin Suunnittelu

Tässä vaiheessa otan vielä mielelläni vastaan vinkkejä teiltä, joilla on enemmän kokemusta terassin rakentamisesta! Olisiko antaa hyviä vinkkejä tai ideoita? Mitä kannattaa huomioida kun terassia ryhtyy rakentamaan?

Tämä kirjoitus on julkaistu myös K-raudan nettisivuilla.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Hyvältä näyttää suunnitelmat! Tuohon saa ihan sopivan kokoisen terassin, mahtuu varmasti kaikki tarvittava.

    • Juu, liian pienestä terassista ei ole mitään iloa! 🙂 Olemme nyt päätymässä jonkinlaiseen sohvamaiseen kalusteeseen, jotta istumapaikkoja riittää useammalle. Täytyypä tulla tutustumaan arvontaan! 🙂 Kiitos kutsusta!

  • Meillä olisi terassin kunnostaminen ajankohtaista. Täytyykin tutustua terassilaskuriin, niin saa vähän selvyyttä laudan tarpeeseen. Se jäi ihmetyttään, että miksi teette terassin ruskeasta kestopuusta, jos kerran sävytetty sen? Eikö se ole kalliimpaa kuin vihreä vai tarkoitatko lämpökäsiteltyä puuta. Meillä on tumman ruskeaksi sävytetty ja se on kesäisin niin kuuma, ettei paljain jaloin pysty kulkemaan. En siis suosittele liian tummaa sävyä. Itse haaveilen todella leveästä lehtikuusesta, joka saisi harmaantua luonnollisesti.

    • Teemme terassin ruskeasta kestopuusta, sillä en pahemmin pidä vihreän kestopuun ulkonäöstä ja terassia ei voi käsitellä ensimmäisenä kesänä. Vihreän ja ruskean kestopuun hintaero ei tällaisessa pienemmässä terassissa muodostu kovin suureksi.
      Tuo on kyllä aivan totta, että liian tumma terassi on jalan alla turhan kuuma. Muutenkin ajattelin jotain hiukan vaaleampaa sävyä, joka sointuisi kallion harmaaseen väriin, mutta liian vaaleaa ei kannata ruskeaan puuhun suunnitella, sillä puun väri kuultaa läpi.