Terassin rakentaminen – Käytännön vinkit

Kaupallinen yhteistyö / K-rauta 

Huhtikuussa suunnittelulla aloitettu terassiprojekti on edennyt toukokuun aikana hienosti. Aloitimme vappuna pohjatöillä ja pikkuhiljaa arki-iltaisin sekä viikonloppuisin olemme saaneet vietyä projektia eteenpäin. Aika pian perustusten valmistumisen jälkeen rakennelmamme alkoikin jo näyttää aivan terassilta, kun aikamme projektin kimpussa häärittiin. Terassille suunnittelemamme paikka on osoittautunut oivalliseksi; sen olemme huomanneet jo rakennusvaiheessa, sillä päivällä mökin seinusta on lämmin ja suojaisa, illalla terassilla saa nauttia viimeisistäkin ilta-auringon säteistä.

terassin rakentaminen

Suurin työ terassinrakentamisessa on ollut pohjien kaivaminen ja tasoittaminen. Me poistimme irtonaisen ja pehmeän maa-aineksen terassin tieltä ja kippasimme tilalle kivituhkaa. Maanrakennuskangas kivituhkan alla pitää toivottavasti mahdolliset rikkakasvit ja maa-ainesten sekoittumisen kurissa. Terassin perustuksina käytimme 30x30cm betonilaattoja, jotka osoittautuivat oikeaksi valinnaksi, sillä toisesta reunasta halusimme nostaa korkoa mahdollisimman vähän, jottei terassi nouse liian korkeaksi. Terassin toiselle laidalle betonilaattoja pinottiin kolme päällekäin ja keskelle jotain siltä väliltä korkeuseroista riippuen. Betonilaattojen päälle mallailtiin runkopuut, jotka kiinnitettiin toisiinsa ruostumattomasta teräksestä olevilla kulmaraudoilla.

terassin rakentaminenKun runko oli kasassa, sujautettiin betonilaatan ja runkopuun väliin palat sokkelikaistaa, joka pitää maasta nousevan kosteuden pois runkopuusta. Terassin laudoituksen teko sen sijaan on ollut koko projektin helpoin osuus. Kun terassilaudat pätkii valmiiksi oikeaan mittaan, käy pienen terassin laudoituksen teko hetkessä. Me asensimme laudat sileä puoli näkösälle, sillä pidän enemmän sileiden terassilautojen tuomasta vaikutelmasta.

terassin rakentaminen2

Vinkit terassin rakentamiseen

  • Jos terassin rakentaminen on sinulle aivan uusi juttu, josta et tiedä juuri mitään, kysy neuvoa ammattilaisilta. Me saimme apua Kirkkonummen K-raudan myyjiltä ja niiden oppien perusteella uskalsimme lähteä tekemään terassia ja sen pohjia sekä runkoa oman visiomme mukaisesti.
  • Perehdy etukäteen aiheeseen ja etsi tietoa, jotta tiedät, mitä tulee ottaa huomioon. Lue ainakin K-raudan artikkeli: terassin rakentaminen.
  • Varaa puutavaraa hiukan enemmän kuin laskelmat osoittavat. K-raudan terassilaskuri antaa hyvin suuntaa, mutta kannattaa silti tarkentaa laskelmia ja ottaa huomioon hukkapalat.
  • Varaa tarpeeksi monta rakotulkkia, jos käytät listanpätkiä tms. puupaloja, sillä aika moni tipahtaa jonnekin sinne lautojen väliin. Lopussa me huomasimme käyttää viiden millin kuusiokoloavainta rakotulkkina.
  • Lado terassilaudat niin päin, että kyllästetty pääty jää sateelle alttiiksi ja sahattu pääty on räystään alla suojassa, mikäli teet laudoituksen niin, että tämä on mahdollista.
  • Muista jättää riittävät ilmaraot, jotta kosteus pääsee kuivumaan terassin alta. Jätä ilmaa myös rakennuksen ja terassin väliin.
  • Älä ruuvaa hanskat kädessä! Ruuvinväännin nimittäin pyöräyttää hanskan aika joutuin sormen ympärille tiukaksi paketiksi. Auts! Muista; hanskat pois!

terassin rakentaminenNyt kun terassi alkaa olla kasassa, olen positiivisesti yllättynyt terassin koosta. Alkuun tuo suunnittelemamme noin 15 neliötä kuulosti kovin pienelle verrattuna monen kymmenen neliön terasseihin, joista kuulee puhuttavan. Kuitenkin tuo koko tuntuu oikein sopivalle, se istuu sille varattuun paikkaan luonnollisesti ja siinä on hyvin tilaa kalustukselle, joka tulee asettumaan terassin takanurkkaan. Eiköhän muutamalle ruukullekin ole paikka, jotta saan tehdä terassille pienet istutukset! Olen oikein tyytyväinen myös päätökseen tehdä laudoitus terassin lyhyemmän sivun mukaisesti, sillä näin terassin syvyys korostuu eikä terassi tunnu niin pitkän malliselle. Täytyy sanoa, että olen varsin tyytyväinen myös työn jälkeen, sillä terassi näyttää hyvältä ja se on siististi rakennettu. Aika hyvin ensikertalaisille! Terassin rakentaminen on yllättävän helppoa ja hauskaa!

Kuvissa, jotka olen ottanut rakennusprojektin aikana mennään siinä vaiheessa, että terassi alkaa olla kaidetta vaille valmis, mutta homma on edennyt siitäkin ja nyt terassi on kokonaan valmis. Seuraavaksi tarvitaan vielä terassin ympäristön siistimistä, hiukan istutuksia ja viimeistelyä, terassin pesua sekä se tärkein osuus, terassin sisustaminen. Sen jälkeen terassi onkin valmis esiteltäväksi teille. En malttaisi enää odottaa lopputulosta ja aurinkoisia kesäpäiviä uudella terassilla!

Voit lukea postauksen myös K-raudan nettisivuilta.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.