Sinisiä unia

Lakanoiden värjääminen

Ensimmäiset siniset jutut on päässyt kotona esille, kun sinisen kaipuuseen värjäsin nuhjuuntuneet lakanat tummansiniseksi. Lakanoiden värjääminen siniseksi on ollut pidempään mielessä, mutta vasta postaus All you need is White -blogissa sai minut tarttumaan tuumasta toimeen. Satun lakanat oli oikein kauniin siniset, joten hänen vinkistään valitsin väreiksi mustan ja petroolinsinisen Nitorin tekstiilivärin. Näiden kahden värin yhdistelmällä harmaasta pellavasta tuli täydellinen, rauhallinen tummansininen. Valko-siniraidallinen pussilakana sen sijaan jäi minun makuuni hiukan turhan petroolinsiniseksi, mutta kivalta se näyttää näinkin. Yllättävän iso ero värissä näiden kahden kankaan välille jäi. Ehkä voisin kuvitella värjääväni pussilakanan vielä uudelleen harmaalla tai mustalla tekstiilivärillä, jolloin väristä tulisi syvempi ja vähemmän räikeä. Tekstiiliväripaketeissa puhutaan aina tekstiilisuolasta, mutta minä olen käyttänyt aina tavallista ruokasuolaa koneessa värjäämiseen. Koneessa värjääminen on ihanan helppoa verrattuna joihinkin teinivuosien ämpärissä tehtyihin kokeiltuihin, jolloin väriä oli sen värjäyskohteen lisäksi vähän kaikkialla muuallakin, kuten päiväkausia värjääjän käsissä. Nyt ei sotkua tullut mihinkään, kun värit saa laittaa rasioineen koneeseen.

lakanoiden värjääminen tekstiiliväri

Värjättyjen lakanoiden kaveriksi löysin viimein varastosta päiväpeitteen, joka oli meillä käytössä ensimmäisessä kodissamme. Siniharmaa intianpuuvillapeite tuntuu untuvatäkin jälkeen varsin vaatimattomalle, mutta katsellaan nyt tätä hetki, sillä sen verran kivasti se tuon tummansinisen kanssa käy yksiin. Sinisen sanotaan olevan paras väri makuuhuoneeseen, sillä viileänä värinä sillä on rauhoittava vaikutus. Feng Shuin mukaan sininen jopa laskee sykettä ja vähentää stressiä. Tiedä nyt kuitenkaan värin fyysisistä vaikutuksista, mutta sininen on kyllä hyvin makuuhuoseeneen sopiva väri ja se tuo rauhallisen tunnelman huoneeseen.

Sininen makuuhuoneessa

Ihana viettää pitkästä aikaa viikonloppua ihan perinteisesti ja ilman töitä tai juhlia. Kotona olo ja kotihommat onkin vauhdikkaan viikon jälkeen tosi kivoja. Saatiin jo aamupäivästä koko porukalla kämppä siistiksi ja nyt suunnitellaan Friidan kanssa luistelemaan lähtöä kun viimein löysimme viimeiset luistimet muuton jäljiltä. Minäkin viimein sain omat luistimeni takaisin kun esikoisen jalka kasvoi minun luistimista ohi. Kuulin huhuja, että urheilukentälle tuohon meidän viereen olisi jäädytetty 400m rata luistelua varten ja se täytyy käydä tsekkaamassa! //Kivaa viikonlopun jatkoa!!

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA, JA  PINTERESTISSÄ.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • Paljonko väriainetta meni tuohon satsiin? Minäkin katselin samat kuvat ja päätin, että yksi nuhjaantunut valkoinen setti saa värin.

  • Käytin yhden värin molempia sävyjä. Pellavalle se riittikin oikein hyvin, puuvillasta sen sijaan olisi saanut tulla tummempikin, vaikka toisaalta tykkään tuosta juuri noin. Taitaa olla vähän sattuman kauppaa, miten väri tarttuu kankaaseen.

 • Eri materiaalit, jopa eri sidokset ottavat väriä vähän eri tavalla. Kauniita kuitenkin molemmat.

 • Tulipa kauniita! Mä värjäilin kanssa vaatteita vähän aikaa sitten valkoisesta mustaksi ja hauskasti kaikki valkoiset langat jäi valkoiseksi 🙂

  • Koneessa värjääminen on oikeastaan tosi helppoa. Värjättävien tekstiilien pitää olla märkiä ja puhtaita, joten olen pyörittänyt värjättävät tekstiilit ensin koneessa, mutta jättänyt linkouksen välistä. Vaatteiden päälle asetetaan väripurkit, joista on kulma leikattu auki sekä tarvittava määrä suolaa. Kone hoitaa loput. Lakanat värjäsin 60 asteen puuvillan ohjelmalla. Värjäyksen jälkeen pestään vielä kuumimmassa mahdollisessa lämpötilassa, jonka jälkeen homma on valmis. Kone kannattaa pyörittää vielä tyhjänä kerran läpi ja putsata luukun tiivisteet ja luukku, joihin tahtoo hiukan jäädä väriä huuhteluista huolimatta.

 • Ihanaa sinistä. 🙂
  Tuli tässä mieleen kysäistä, kun minulla on Pentikin vaalea beige sängynpeite. Saisiko siitä harmaan millä värillä? Osaisitkos vinkata?

  • Tuli kyllä kauniin sinisiä lakanoita! Luulen, että vaaleasta beigestä saisi tummanharmaan kyllä, jos kangas on puuvillaa. Olen käyttänyt Nitorin antrasiittia väriä värjätessäni harmaaksi. Se on kuitenkin aika hailakka harmaa ja hiukan sinertävä. Ehkä lähtisin sekoittamaan mustan ja antrasiitin värin keskenään ja värjäisin yhdistelmällä. Suuressa peitteessä tuskin liian tummaa lopputulosta tulee, mutta ainakin kaksi väripakettia saisi värjätessä olla… Tekokuituja ei kannata lähteä värjäämään; niihin ei tartu väri, ainakaan tasaisesti.

 • Tulipas nätti lopputulos. En ole ikinä itse värjännyt tekstiiliä mutta tämähän on aivan valtavan hyvä vinkki uudistaa. 🙂

 • Näyttää tosi kauniilta! Molemmat sävyt on ihania. Pitää miettiä itsekin, jos löytyisi jotakin värjättävää! Ostin jo sinisen koristetyynyn Pentikiltä. 🙂

  • Kiitti Anna! Yksi hyvä värjäyskohde on kulahtaneet pyyheliinat. Niitä meillä on värjätty useammankin kerran. 🙂 Minullakin on sininen tyyny ja juurikin Pentikiltä. Lieköhän sama?! Tällä viikolla siitä on tulossa kuvia blogiin. 🙂