Siellä koti missä sydän

Kaupallinen yhteistyö / Bonava

Koti, kodikkuus ja kotona oleminen on asioita, jotka herättävät paljon tunteita, niin tärkeitä asioita ne meille on. Minulle koti merkitsee paikkaa, jossa saan olla luontevasti oma itseni, jossa minua ympäröi rakkaiden ihmisten ja eläintenkin lisäksi tunnelma ja vuosien varrella kertyneet muistot, joista osa kulkee matkassa esineiden tai huonekalujenkin muodossa. Uskon, että voisin rakentaa kotini lähes mihin tahansa, kun nuo minulle kotia merkitsevät asiat seuraisivat matkassa. Minä viihdyn kotona mainiosti. Joskus aikanaan ajattelin, että sitten kun lapset on isompia ja lähteminen on helpompaa, tulee kotona varmasti oltua vähemmän, mutta aika on osoittanut, että olen varsinainen kotihiiri ja tarvitsen kotona vietettyä rauhallista aikaa. Koska kotona tulee vietettyä paljon aikaa, on sitäkin tärkeämpää, että koti on kodikas paikka ja sisustettu niin, että kaikki viihtyvät siellä.

Mikä tekee kodin?Mikä tekee kodin?

Bonava haastoi minut miettimään kodin merkitystä ja sitä, mikä minun mielestäni tekee kodin. Usein koti on uusien ja vanhojen asioiden liitto ja kodin rakentuminen vie aikaa. Kodin ja sen kodikkaan sisustuksen luomisessa ei kannata kiirehtiä. Omat vuosien varrella kertyneet tavarat luovat kodin hengen. Sisustaessasi kotia anna asioille aikaa tapahtua, jolloin ehdit makustella erilaisia vaihtoehtoja. Älä tee hätiköityjä ratkaisuja vaan tutkaile rauhassa kotiasi ja sitä, mitä sisustus kaipaa. Uusi asunto varsinkin saattaa vaatia aikaa ennen kuin se tuntuu kodille. Joskus uusista asunnoista puhuttaessa nousee esille sieluttomuus, mutta omien muistojen ja tuttujen esineiden myötä koti syntyy sinne missä sydän on.

Mikä tekee kodin?

Monenlaisia koteja

Ensimmäisen kodin luominen oli jännittävintä. Silloin muutimme 60-luvun kerrostalokaksioon, jossa oli hienosti jäljellä rakennusajan henkeä ja suuret ikkunat koko huoneiston leveydeltä tekivät tuosta pikkukodista valoisan ja raikkaan. Sen kodin kalustaminen oli melkoinen palapeli; opiskelijabudjetilla keräilimme kalusteita sieltä täältä, mutta sisustimme silti kauniisti! Vuokra-asuntoja ehti kertyä ensimmäisten yhteisten vuosien varrella melko monta. Yhden kerran muutimme aivan upouuteen luhtitaloasuntoon, ja vaikkemme siinä asunnossa kauaa ehtinytkään asua, viihdyimme sen hetken mainiosti. Uusi asunto oli ihanan raikas ja pidin siitä ajatuksesta, että olimme sen kodin ensimmäiset asukkaat. Vuokra-asuntojen jälkeen oli jännittävää ostaa ensimmäinen oma koti ja siihen oli kyllä aivan eri helppo kotiutua ja kiintyä. Nyt toisessa omassa asunnossa ja ensimmäisessä omassa talossa syntyy niin vahvoja tunnesiteitä, että en ihan pienestä täältä pois lähtisikään. Onhan meillä myös tulevaisuuden haaveita asumisen suhteen. Joskus vielä haluan tehdä kotini vanhaan puiseen taloon ja sitten kun on aika elellä kaksistaan, jokin kerrostaloasunto sopivalla sijainnilla olisi mainio koti meille.

Mikä tekee kodin?Helpointa kodin ja kodikkuuden luominen on ollut aina silloin kun kotiin on päässyt itse vaikuttamaan materiaalivalintoihin, kuten nykyiseen kotiin joka remontoitiin katosta lattiaan. Uudessa kerrostalohuoneistossa on mahdollista valita itse materiaalit ja kiintokalusteet, kun on liikkeellä riittävän ajoissa. Vaikka keskenään samanlaiset kerrostaloasunnot voivat tuntua ajatuksena toistensa kopioille, on materiaalivalinnoilla mahdollista luoda omanlaista tyyliä ja tuoda kotiin juuri sitä tunnelmaa, joka saa asunnon muuttumaan kodiksi.

Mikä tekee kodin?Bloggaajana oman kodin paljastaa julkisesti kaikkien katseille ja asettaa samalla arvostelulle alttiiksi. Niinpä eriävät mielipiteet omasta kodista ovat kyllä hyväksyttyjä, mutta kun puhutaan oman kodin kodikkuudesta, on aihe minulle ainakin suorastaan pyhä.  Itse otan varsin henkilökohtaisesti arvostelun, joka koskettaa oman kodin kodikkuutta siinä missä värivalintojen tai kalustuksen arvostelu ei niinkään aiheuta pahaa mieltä. Onneksi blogillani on niin fiksut lukijat, että pääasiassa kommentointi on arvostavaa ja kannustavaa.

Mikä tekee kodin?Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Bonavan kanssa. Bonava on yksi Pohjois-Euroopan johtavista asuntorakennuttajista. Bonava on luonut koteja ja naapurustoja jo 1930-luvulta lähtien ja vuoteen 2016 yritys toimi osana NCC:tä. Bonavan nimi tulee ruotsin kielen sanoista ”Bo” eli asuminen ja ”Nav” eli keskipiste. Bonava ei ainoastaan rakenna taloja vaan heidän visionsa on luoda koteja, kotipaikkoja ja naapurustoja, joissa ihmiset elävät elämäänsä.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.