Ranskan Riviera – Vinkit perhereissulle Nizzan seudulle

Meidän perheen Ranskan matkasta on jo aikaa, mutta ajattelin jakaa kuitenkin vinkkini Ranskan Rivieralle ja Nizzan ympäristöön. Vinkeissäni on kevyt lapsiperhesäväys mukana, mutta kyllä Ranskan Riviera – Côte d’Azur ja nämä samat paikat kannattaa aikuistenkin reissulla kokea.

This image has an empty alt attribute; its file name is cagnes-sur-mer-nizza.jpg

Tutustu ympäristöön

Me vuokrasimme viikoksi auton ja se oli ehkä viisainta, mitä viisihenkinen perhe voi reissussa tehdä. Kustannuksena pieni perheauto viikoksi haukkui hintansa helposti kun vaihtoehtona on taksimatkat ja julkisilla liikkuminen, vaikka julkiset Etelä-Ranskassa edullisia ovatkin. Sen lisäksi, että liikkuminen oli sujuvaa ja helppoa uskon, että meillä tuli nähtyä aluetta huomattavasti enemmän ja yksityiskohtaisemmin omalla autolla ja omilla aikatauluilla liikkuessa. Kun näimme kauniin maiseman tai suloisen pikkukylän, oli helppo pysähtyä nauttimaan ympäristöstä ja tutustumaan paikkoihin. Etukäteen jännitti eniten moottoriteiden tietullit, mutta kuvaopasteet olivat onneksi sen verran selkeitä, että pärjäsimme hienosti liikenteen seassa. Moottoritiet ja vuoristotiet jätin suosiolla Heikin ajettavaksi, mutta Cagnes-sur-Merin ja jopa Nizzan keskustan tiet tulivat itsellenikin tutuksi. Täytyi vaan pitää pää kylmänä muiden tööttäillessä hitaalle suomalaiselle ja ottaa rohkeasti oma tilansa! Onneksi vuokra-auto oli pieni (kuten lähes kaikki autot Ranskassa) ja säilyi lommoitta vaikka kovin montaa sileäpeltistä autoa ei Ranskassa näkynytkään!


Retkeile ja osta eväät

Parc naturel régional des Préalpes d’Azur eli Préalpes d’Azurin luonnonpuisto osui reitillemme oikeastaan vahingossa. Olimme matkalla toiseen luonnonpuistoon, du Verdoniin ja kylään nimeltään La Palud sur Verdon, joista saimme ystäviltämme etukäteen vinkin, mutta matkalla yhä kapanevia vuoristoteitä vesisade yltyi ja sää synkkeni niin, että koimme turvallisemmaksi jättää retken kesken ja päädyimme ihastelemaan huikeita maisemia matkan varrelta. Samalla matkalla päädyimme yhteen reissun sympaattisimmista pikkukylistä, Saint-Vallier-de-Thieyyn, jonka ainoasta ruokakaupasta kävimme ostamassa eväät, koska ravintolat oli sunnuntaina suljettu ja pysähdyimme syömään puistoon. Kyllähän me muutaman kerran syötiin ravintolassakin, mutta parhaat muistot meille silti jäi näistä kivoista eväshetkistä. Tuo Saint-Vallier-de-Thiey on sellainen täydellisen idyllisen näköinen pieni ranskalaiskylä, niin kuin iki-ihanan Pieni Suklaapuoti -elokuvan näyttämönä toimiva pikkuinen kylä on.

Auto vei meidät lopulta myös Italian puolelle Ventimigliaan. En ole ennen käynyt Italiassa, vaikka se onkin ollut aina suuri haaveeni. Nyt on pieni vilaus Italiasta nähty ja tuntuu siltä, että seuraavalla reissulla pitäisi päästä kunnolla kokemaan Italia. Ventimigliassa kävimme samalla reissulla kun kurkistimme miltä Monacossa näyttää ja pysähdyimme Mentoniin syömään aivan aitoa italialaista pizzaa.

gilette

Gilette, toinen suloisimmista pienistä vuoristokylistä tarjosi reissun parhaan focaccian paikallisen musiikkiopiston pihalla olevassa puistossa evästellen kitaratuntia kuunnellen. Ah, miten ranskalaista!

cagnes sur mer

Riviera keväällä

Meidän matkamme sijoittui huhtikuun alkupuolelle ja Etelä-Ranskassa kevät oli pitkällä, ehkä samassa vaiheessa kuin meillä Suomessa ollaan touko-kesäkuun vaihteessa. Lämpötilat olivat 20 asteen molemmin puolin, juuri sopivasti meille, jotka palamme hetkessä auringossa ja muutenkaan emme kovista helteistä niin välitä. Turistikohteissa liikkumiselle ajankohta oli todella suotuisa, sillä missään ei vielä ollut liikkeellä valtavasti ihmisiä, vaikka toki turisteja on keväälläkin liikkeellä. Tietysti myös majoittuminen oli ennen sesongin alkua huomattavasti edullisempaa kuin kesälomakuukausina.

Nizza

Nizzassa meitä kohtasi varsinainen seikkailu kun kipusimme Colline du Chateaun, korkealla sijaitsevan puistoalueen laelle ihailemaan hämärtyvän illan maisemia ja katsomaan vesiputousta. Emme huomanneet katsoa aluetta ympäröivät aidan portilla puiston aukioloaikoja ja alas tullessamme olimme monen muun turistin kanssa ihmeissämme kun portit olikin suljettu ja korkeiden aitojen ylittäminen oli käytännössä mahdotonta. Kokosimme turistiporukan yhteen ja törmäsimme onneksi nizzalaiseen pariskuntaan, joiden paikallistuntemuksella pääsimme kukkulan toiselta laidalta ulos puistosta ja tunnin kävelyn jälkeen selvisimme takaisin autolle. Vaikuttaisi tuo seikkalu olleen ikimuistoinen koko perheelle, sillä tuota tarinaa on kerrattu useaan otteeseen jo reissun jälkeen ja muisteltu kuinka tyttöjä ainakin meinasi jo vähän pelottaa, että puistoonko me nyt jäädään koko yöksi!

colline du chateu

 

 

This image has an empty alt attribute; its file name is nizza-ilta.jpg
 
 
Image
This image has an empty alt attribute; its file name is nizza5-853x1280.jpg

Lapset viihtyivät hyvin Nizzan puistoissa ja suihkulähteillä, mutta kyllähän Nizzan keskusta on selvästi enemmän aikuisten lomapaikka. Ehkä seuraavan kerran tänne suunnataankin kahdestaan aikuisten reissulle!

Éze

Éze on pikkuruinen korkealla sijaitseva vuoristokylä Nizzan ja Monacon välissä. Me emme ehtineet Monacossa ja Mentonissa käydessämme pysähtyä Ézeen kun ilta hämärtyi jo, joten lähdimme tutustumaan kylään ihan omana päiväreissunaan. Kuulin, että Ézeen pääsee helposti myös bussilla Nizzasta, mutta me ajoimme tännekin pikku-Fiatillamme. Kylän kapeat kujat nousevat korkealle vuoren rinnettä ylös ja ylhäältä avautuvat maisemat ovat aivan huikeita! Kylässä on paljon sympaattisia pieniä käsityöläisten puoteja, ravintoloita ja tietysti matkamuistoputiikkeja. Me ostimme Ézestä valtavat Pain au chocolatet, joiden sisältämillä kaloreilla jaksoi hyvin kivuta kivettyjä kujia.

EzeEzeCagnes-sur-Mer

Tässä vielä muutama hyvä syy majoittua Cagnes-sur-Meriin. Me päädyimme huoneistoon huoneistohotellissa, joka oli ihan hyvä ratkaisu. Kohtuullisesti varustellun keittiön ansioista saimme elää kuin ranskalaiset ja hakea aamuisin tuoreet leivät leipäkaupasta ja valmistaa lounaan muutamana päivänä hotellilla.

cagnes sur mer rantaHout de Cagnes on ehdottomasti Cagnes-sur-Merin paras puoli, jossa olisin voinut viettää vaikka koko loman. Tämä vanha kaupunki keskittyy linnoituksen, Château Grimaldin ympärille. Korkealla kukkulalla sijaitseva linnoitus on toki komeaa katsottavaa, mutta ihaninta mielestäni koko alueella on pienet kapeat kujat, joiden varrella on mitä sympaattisempia ja kauniimpia vanhoja kivitaloja. Linnoituksen kyljessä sijaitseva tunnelmallinen, periranskalainen aukio ravintoloineen heräsi eloon iltaisin auringon laskiessa jo huhtikuussa kun vanhemmat istuivat iltaa ravintolan terassilla punaviiniä siemaillen lasten potkiessa jalkapalloa ja miesporukan pelatessa petankkia.

Cagnes sur Mercagnes sur mer Sijainti ja koko. Cagnes-sur-Mer sijaitsee aivan Nizzan kainalossa ja Nizzan lentokenttä on vain muutaman kilometrin päässä. Cahnes-sur-Merissä on kuitenkin pikkukaupungin tunnelma ja meno on paljon rauhallisempi ja leppoisampi kuin Nizzassa. Siksipä täällä näkyikin tässä vaiheessa vuotta paljon eläkeläisiä ja alue on kesäkuukausina lapsiperheidenkin suosiossa. Majoittuminen Cagnes-sur-Merissa oli selvästi Nizzan hintoja edullisempaa, mikä toi taas joustoa muuhun reissubudjettiin.

Polygone Riviera. Me tyttöjen kanssa ihastuimme Cagnes-sur-Merin ainoaan ostoskeskukseen ja kävimmekin pariin otteeseen kiertämässä kauppoja ja tekemässä kesävaateostoksia. Alle kaksi vuotta sitten avattu kauppakeskus on virkistävän erilainen näin suomalaisen näkövinkkelistä. Kivojen kauppojen lisäksi oman lisänsä tuo puistoalueet, joiden penkeillä on hyvä lepuuttaa jalkoja shoppailun lomassa.

cagnes sur mer rantaRanta. Kuten koko Rivieran ranta, myös Cagnes-Sur-Merin ranta on todella kaunis ja aivan upean sävyinen. Auringon laskiessa merta ja rantaa saattoi tuijotella hiljaa aivan loputtomiin. Koska Cagnes-Sur-Merissa meininki on Nizzaan verrattuna varsin rauhallinen, lapsetkin saivat juosta ja kahlailla vedessä vapaammin. Nizzassa tuntui, ettei ketään uskaltanut päästää silmistä hetkeksikään. Ranta oli huhtikuussa vielä hiljainen, kun paikallisista osa käveli vielä untuvatakeissa. Lämpimimpinä päivinä uimareita oli toki muitakin kuin me ja auringonottajiakin rannalla näkyi jo.

colline du chateuRanskan RivieraKun aikaa on viikko ja intoa nähdä mahdollisimman paljon, ehtii viikon aikana nähdä monenlaisia paikkoja. Parasta lomassa oli se, ettemme jääneet yhteen paikkaan, vaan tutustuimme erilaisiin kyliin ja maisemiin. Toivottavasti näistä vinkeistä ja meidän perheen matkamuistoista on apua omaa reissua vasta suunnittelevalle. Jos etsit monipuolista ja kaunista lomakohdetta lyhyen lentomatkan päässä, suosittelen ehdottomasti käymään Ranskan Rivieralla!

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Kiitos ihanasta ja innostavasta postauksesta?? Aikamoinen Nizza-kuume iski ? ? Valloittavia ja upeita ottamiasi kuvia jäin ihailemaan pitkäks aikaa??

    • Kiitos Clara! Minullekin iski kova matkakuume näitä kuvia läpikäydessäni ja kovasti tekisi mieli varata matka jonnekin… vaikka uudelleen Nizzaan! 🙂

  • Hei!
    Huikeita kuvia! Yövyittekö matkan kaikki yöt samassa paikassa? Olen miettinyt majoituksen vaihtamista, jos ajelee pitkälle esim. Nizzan lähiseudulla. Luonnonpuistot kiinnostavat meitä myös: kävittekö näissä mainitsemissasi luonnonpuistoissa? Onko helppoja patikointireittejä?

    • Hei Tarja! Me olimme yötä koko ajan Cagnes-Sur-Merissa, ja käytiin päiväreissuja siitä. Etäisyydet Etelä-Ranskassa on varsin lyhyitä, joten päivässä ehtii hyvin. Luonnonpuistossa kävimme pienen kävelyn, mutta emme lähteneet patikoimaan, joten en osaa sanoa patikointireiteistä.