Parsa – Parasta kevätruokaa

Parsasesonki on vauhdissa ja meilläkin on syöty parsaa joka viikko, sillä sen verran houkuttelevilta parsaniput kaupassa näyttää, kun ne on laitettu kivasti esille. Ruuan kauneus on osa ruuasta saatavaa iloa ja siinä parsa kyllä on aika kova, tai minä ainakin tykkään parsan ulkonäöstä. Klassisin yhdistelmä on syödä höyrytettyä tai keitettyä parsaa lohen ja hollandeise -kastikkeen kera, mutta onhan sen lisäksi tullut maisteltua muitakin versioita! Parasta parsassa on, että siitä saa nopeasti herkullisen lisukkeen moneen ruokaan.

Parsan valmistaminenParsarisotto on maistuvaa kevätruokaa ja risottoa tehdessä parsan kypsentämiseen riittää, kun pilkotut parsat heittää risoton hauduttamisen loppuvaiheessa risoton joukkoon. Parsasta voisi tehdä myös pastaa. Se voisikin olla seuraavana kokeilulistalla. Luulenpa, että tuohon pastaan sopisi hyvin sitruuna ja yrtit. Toimisikohan timjami? Parmesaani toimii parsan kanssa täydellisesti, erityisesti risotossa ja pastassa.

Parsa UunissaViimeisin kokeiluni on uunissa valmistettu parsa. Paistaminen jättää parsan napakammaksi kuin keittäminen ja makukin säilyy paremmin. Luulenpa, että keittäminen jää vähemmälle, kun pääsin tämän valmistustavan makuun.

Parsan valmistaminen uunissa

Pesun jälkeen leikkaa parsan valkoinen, puumainen osa pois. 2-3 cm on yleensä tarvittava mitta. Levitä parsat uunivuokaan, lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Halutessasi voit pitää uunia lopuksi hetken grillivastuksella, jolloin parsa saa väriä pintaansa. Kun otat parsat uunista, ripottele pintaan parmesaania tai muuta vahvaa juustoa.

Parsan keittäminen

Jos haluat keittää parsan,  kannattaa keittämisen kanssa olla varovainen, jottei parsa muutu vetiseksi. Keitä parsa vähäisessä vedessä, jossa on reilusti suolaa, niin että parsan nuput ja varren yläosat ei ole lainkaan vedessä vaan kypsyvät höyryssä.  Noin viisi minuuttia riittää. Tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria lainkaan. Valuta kaikki vesi pois ja lorauta päälle hiukan oliiviöljyä tai lisää pari nokaretta voita.

Parsan Valmistaminen UunissaMaistuuko sinulle parsa? Mihin sinä sitä käytät?

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Kiitos näistä vinkeistä! Mun täytyy häpeäkseni tunnustaa, että en ole koskaan laittanut parsaa itse, vaikka sitä kasvaa omassa pihassakin talon alkuperäisen emännän istuttamana. Näillä vinkeillä taidan viimein kokeilla.

  • Hyvä idea tuo paistaminen. Minä olen vain keittänyt ja menee herkästi ihan vetiseksi, olen tosin laittanut koko varret veteen.