Paluu parempaan arkeen

Elokuun myötä arki on alkanut meidänkin kotona ja aiemmista vuosista poiketen meillä on tänä syksynä kolmen koululaisen sijaan kaksi koululaista ja kaksi opiskelijaa. Minun opintoni alkavat tosin vasta kuun lopussa ja opiskelen töiden ohessa, mutta esikoisen toisen asteen opinnot on meidän perheelle ihan uudenlaista arkea. Kun arkea on nyt jatkunut toista viikkoa ja mielestäni olemme saaneet arjen rullaamaan varsin mallikkaasti, ajattelin kirjoittaa muutaman sanan siitä, miten meidän parempi arki on muodostunut.

parempi arki

Valmistautuminen

Ennakointia ja valmistautumista ei arjen sujumisessa voi liiaksi korostaa. Toki meidän perheessä on isot lapset ja kaikenlaiset varavaate-kurahousu-kuljetusrumbat on jo kauan sitten taaksejäänyttä elämää, mutta jos ennakointi ja organisointi puuttuu elämästä, on arki haasteellista. Tuskin mikään ärsyttää minua niin kuin se, että saman illan menot tulee yllätyksenä koko perheelle kyseisenä päivänä, kukaan ei ole varmistanut, onko päivällistarpeet hankittuna ja kenelläkään ei ole aikaa siivota keittiötä tai ulkoiluttaa koiraa ajallaan.

Tärkeimpänä ennakointina pidän kalenteria, joko paperista, sähköistä tai niiden yhdistelmää. Niin perheen yhteiset menot kuin omat työ- ja vapaa-ajanmenotkin pysyy hallussa kalenterin avulla ja olen todennut hyväksi tyyliksi merkitä kalenteriin myös vapaapäiviä tai vapaita hetkiä, jotta niillekin tulee varmasti otettua aikaa. Kun kalenterissa lukee kerran viikossa ratsastus, tietää että ainakin kerran viikossa on hetki, jolloin en ajattele mitään muuta kuin sitä parhaillaan tekemääni asiaa eli hevosta ja ratsastamista.

Edellinen ilta on mitä parhain aika miettiä seuraavaa päivää ja sunnuntai seuraavaa viikkoa. Olen itse kehitellyt sen verran hyvät sunnuntairutiinit, että taidan tästä kirjoittaa blogiin oman postauksensa.

parempi arki

Yksinkertaisemmin

Arjen ja elämän yksinkertaistaminen tekee arjesta helpompaa. Aika- ja resurssisyöppöjen asioiden karsiminen on yksinkertaistamista parhaimmillaan. Yksinkertaisemmasta arjesta voi toimia esimerkkinä vaikkapa tavaramäärän vähentäminen, jolloin kodin toimivana ja siistinä pitäminen on helpompaa kun ei tarvitse siivota ja järjestellä turhan suuria tavaramääriä.

Yksinkertainen elämä voi olla hyvää elämää; arki ilman vartavasten suunniteltuja huippuhetkiä, elämyksiä tai kohokohtia. Elämys voi olla kävely ilta-auringon kultaamassa viljapellossa tai suoraan metsästä haetut aamiaismarjat.

parempi arki

Riittävästi

Mikä sinulle on riittävästi? Jokaisella on varmasti se oma mittapuunsa siihen, mikä on riittävästi tekemään arjesta hyvää. Arjessa on turha tavoitella täydellisyyttä. Itse olen todennut, että kehityslistallani on aina asioita ja niin tulee varmasti olemaankin. Mitä sitä sitten tavoittelisi, jos kaikki olisi täydellisesti. Kunhan asiat on riittävän hyvin, minä olen tyytyväinen!

parempi arki

Paremman arjen teot

Yksittäisistä paremman arjen teoista nostan robotti-imurin ja hygge-hetket. Robotti-imuri pitää huolen, että meillä ei nykyään hukuta lemmikkien karvoihin (paitsi sohvalla) eikä muuhunkaan lattialla pyörivään roskaan. Robotti-imuri ei toki tee täydellistä työtä, mutta viikkosiivouksen lisänä huolehtii yleisesti siisteydestä merkittävällä tavalla. Meidän robotti-imuri on nimetty Ruupertiksi ja se on merkiltään Ecovacs.

Hygge-hetket arjessa tarkoittaa minulle sitä, että tunnelman luominen, kynttilä, kukat, kauniit kattaukset sun muut ihanat esteettiset jutut kuuluu myös arkeen, ei vain viikonloppuihin ja erikoistilaisuuksiin. Kaunis arki tekee elämästä kaunista!

parempi arki

Arjen mindset

Ehkä se parempi arki on lopulta kuitenkin omasta ajatusmallista kiinni. Kun arkea pitää mukavana ja siihen suhtautuu myönteisellä asenteella, on onnistuneen arjen eväät kasassa. Viikonloppuja ja lomia varten eläminen ei kannata. Jos arki on ankeaa, mieti mitä muutoksia siihen voisi tehdä, jotta sitä jaksaisi paremmin ja jotta suhtautuminen arkeen voisi olla positiivisempaa.

//Ihanaa uutta viikkoa ja arkea juuri sinulle!

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.