#muovitonmaaliskuu

Luen toisinaan ehkä hiukan huvittuneenakin jonkun pienen kaupunkilaistalouden kulutustottumuksista ja kierrättämisestä, jätteiden lajittelusta ja niiden määrästä. Puhuttaessa viisihenkisen lapsi- ja eläinperheen kuluttamisesta, on kyseessä eri mittakaavan asia. Kun taloudessa on useampia asukkaita, on jätteiden määräkin helposti valtaisa, ainakin jos asiaan ei kiinnitä mitään huomiota. Tämän vuoksi meillä onkin kierrätetty aina siinä määrin, kuin paikallinen jätekeräys on antanut myöten. Tällä hetkellä meillä lajitellaan seuraavat asiat:

 • muovi
 • kartonki
 • biojäte
 • paperi
 • metalli
 • lasi
 • ongelmajätteet (paristot, energiansäästölamput)

Yksittäisistä jätelajeista muovi ja kartonki on määrällisesti suurimmat. Erityisesti muovin määrä on aivan käsittämättömän suuri! Tilasimme syksystä alkaen muovinkeräyksen pihaamme, heti sen mahdollistuttua HSY:n alueella. Sitä ennen muovit vietiin marketin pihassa olevaan muovinkeräysastiaan, mutta siitä ei ole kauaa kun kaikki muovi vielä meni sekajätteeseen, muovinkeräysmahdollisuuden puuttuessa kokonaan. Nyt pihasta haetaan sekajäte ja kierrätysmuovi, molemmat yhden kerran kuukaudessa. Toivon todella, että keräysmuovi menee niin pitkälti kierrätykseen ja jatkojalostukseen kuin se on mahdollista. Hsy lupaa, että muovipakkaukset käytetään uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Muovipakkausten hyödyntämisestä vastaa tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy, joka edustaa yrityksiä, jotka pakkaavat tai tuovat muovipakkauksia Suomeen. Muovipakkaukset kerätään uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Näin voidaan vähentää neitseellisen muoviraaka-aineen tarvetta tuotannossa ja materiaali saadaan uudelleen kiertoon, osaksi kiertotaloutta. Kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokselle käsiteltäväksi ja sieltä teollisuudelle kierrätettäväksi. Kerätystä muovista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä.

#muovitonmaaliskuu

#muovitonmaaliskuu

Koska muovin määrä on sen verran suuri, haluan ottaa selvää siitä, miten muovin määrän vähentäminen onnistuu tällaisessa keskivertoa hiukan isommassa lapsiperheessä. En koe ongelmaksi niinkään kierrätyskartonkia ja sekajätettäkin tulee melko vähän suhteessa talouden kokoon, mutta toki haluaisin vähentää jätteen määrää ylipäätään. #muovitonmaaliskuu haaste leviää somessa ja itsekin ajattelin, että maaliskuu on hyvä aika lähteä vähentämään omaa muovin käyttöä. Me vastaamme mieheni kanssa perheen ruokakauppaostoksista melko tasapuolisesti, joten ensiksi täytyy saada mies puhuttua mukaan muovittomaan maaliskuuhun. Kun tämä osuus on suoritettu, ei muuta kuin tarkat ohjeet muille perheenjäsenille ja joku muistutus mukaan kauppareissuille, myös itselleni.

Helpointa on luopua muovipusseista ja aloittaa muovin vähentäminen ruokakaupasta. Omissa ostoskoreissa ja -kasseissa on sitä paitsi paljon mukavempi kantaa painavat ostokset. Kankaiset kestohedelmäpussit on jo käytössä ja silloin kun ne eivät riitä, löytyy vihannesosastolta onneksi paperipusseja, jotka menee jatkokäyttöön biojätepusseina. Melko monen ruokatuotteen kohdalla on mahdollista valita se muoviton pakkausvaihtoehto, mutta kaikkea ei ole mahdollista ostaa ilman muovia. Meillä suurin haaste taitaa olla kissanruoka, joka on pakattu yksittäisiin muovipusseihin sekä juustot ja lihat, joiden hinta nousee turhan korkeaksi, jos kaikki ostetaan irtotiskiltä. Koen, että ehdottomuutta tärkeämpää on kiinnittää asiaan huomiota ja tehdä tapauskohtaisesti niitä parempia vaihtoehtoja. Meidän tapauksessa #muovitonmaaliskuu toivottavasti vähentää muovin käyttöä myös jatkossa.

#muovitonmaaliskuu

Muovin kierrätyksen lisäksi mielessä on ollut viime aikoina paljon mikromuovi, joka vesistöön kulkeutuessaan aiheuttaa monenlaista vahinkoa ympäristölle, eläimille ja ihmisille niin maailmalla kuin meillä Suomessakin. Mikromuovia päätyy ympäristöön mm. kosmetiikkatuotteista sekä tekokuituvaatteiden pesuveden mukana. Ruotsi on kieltämässä mikromuovit osasta kosmetiikkaa kokonaan. Onneksi kuorinta-aineissa on nykyisin paljon paljon hajoavia vaihtoehtoja, joten mikromuovin käyttöön ei ole tarvetta. Myös hammastahnoissa saatetaan käyttää mikromuovia ja asiaan kannattaakin kiinnittää ostoksilla huomiota. Käyttämäsi kosmetiikan muovittomuuden voit tarkistaa CosmEthics -sovelluksen avulla, jos et itse ymmärrä ainesosaluetteloista niin paljoa, että voisit olla varma tuotteiden muovittomuudesta.

Yksi kuukauden tavoite on ostaa metalliset juomapillit, itse kun tykkään juoda smoothien usein pillillä ja lapsetkin käyttävät juomapillejä toisinaan. Toistaiseksi muovipillit on saanut olla jatkuvassa käytössä tiskauksen ansiosta ja päätyneet lopulta muun kierrätysmuovin mukana kierrätykseen, mutta metalliset pillit olisivat käytössä luultavasti ikuisia. Epäilen, että moni muukin on kuullut muovipillien aiheuttavan meriin päädyttyään eläimille paljon vahinkoa, sillä teräspillit on ollut useammasta paikasta loppu.

#muovitonmaaliskuu

Jätemäärän vähentämisessä ja kierrätettävyyden maksimoimisessa tärkeintä kuitenkin lienee se, että mitään turhaa ei hankita. Pitkäikäisiä ja kestäviä hankintoja tehdessä jätettä syntyy vähemmän. On aivan sama mistä joku esine on valmistettu ja miten kierrätettävissä se on, jos esineelle ei ole oikeasti tarvetta tai käyttöä ja siitä ei ole kuin lyhyt ilo.

//Mitäs sanot, oletko mukana muovittomassa maaliskuussa?

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • Ehdottomasti mukana. Olen myös huolestunut vesistöjen kuormittamisesta ja olen tätä asiaa usein blogissani sivunnut. Oletko kokeillut bambupillejä? Suosittelen, ne ovat kivan näköisiä ja ekologisempia kuin muovi.

 • Pieniä kaupunkilaistalouksia on aika paljon, joten ihan turha huvittua niiden jätteiden määrästä. Kaikki lähtee yksilöstä. Sitä paitsi esim. muovijätettä syntyy usein suhteellisesti enemmän, kun ostaa pienempiä pakkauksia.
  Muuten puhut asiaa.