Minimalistinen joulu

Pidin muutamana aiempana vuonna blogissani joulukalenteria. Joulukalenteria on toivottu minulta uudelleen säännöllisin väliajoin ja minusta on ihana toteuttaa teidän lukijoiden toiveita aina kun se on mahdollista. Joulukalenteri entisenlaisena ei kuitenkaan taida olla enää minun juttuni. Liiallinen suorittaminen, johon kuuluu jouluaskartelut, hiki hatussa leipomiset ja kaikki mahdolliset jouluperinteet ei tässä elämänvaiheessa tunnu hyvältä. Minulle tärkeämpää taitaa olla niiden oikeasti tärkeiden jouluperinteiden vaaliminen ja siirtäminen lapsille, jotka toki aikanaan valitsevat itse ne merkitykselliset perinteet joita haluavat toteuttaa. Olen vuosi vuodelta huomannut, että ne joulutunnelman luomiseen tarvittavat asiat ovat lopulta hyvin pieniä eikä niitä ole kovin paljoa. Pienet yksittäiset asiat tuovat joulun tunnelman.

Minimalistinen joulu

Millainen on minimalistinen joulu? Meidän joulu tuskin tulee olemaan minimalistinen, mutta kuitenkin joulu joululta minimalistisempi. Pääasiallinen tarkoitus on tehdä joulusta sellainen että jouluun valmistautuminen ei aiheuta stressiä ja kiire pysyy kaukana, ja että joulu sisältää vain niitä asioita joista on iloa ja joiden suunnittelemisesta ja tekemisestä itse nauttii. Ihanan ja tunnelmallisen joulun ei tarvitse sisältää kymmeniä joulu -etuliitteen sisältäviä asioita, kuten -verhoja, -valoja, -kuusta, -kukkia, -koristeita, -kortteja, -lahjoja, -kirkkoa, -konserttia, -pukkia, -tonttuja, -torttuja, -glögiä, -ruokia, -leivonnaisia, -sukkia, -kalenteria,  -lauluja, -saunoja, -juhlia, -karkkia, -suklaata, -pipareita, ja mitä näitä nyt sitten onkin! Minimalismista tulee helposti hiukan ankea ja askeettinen mielikuva. Se, että jokin on minimalistista, ei minusta kuitenkaan tarkoita sitä, että se on tylsää tai että jää jostain paitsi. Minimalismi on minusta sitä, että karsitaan kaikki ylimääräinen sekä turha pois ja keskitytään niihin itselle tärkeisiin asioihin. Joulukoristeiden suhteen olen aina ollut varsin tarkka, mutta silti vasta viime vuonna koin, että joulukoti näytti kaikessa yksinkertaisuudessaan siltä, miltä sen halusinkin näyttävän

Minimalistinen Joulu

Minimalistiset joululahjat

Muistan jo ollessani lapsi, että vanhempani tavoittelivat joka vuosi mahdollisimman pientä lahjamäärää koko perheelle. Kyllähän niitä lahjoja kuitenkin kertyi viisihenkisessä perheessä ja sama tilanne on omassa perheessäni nyt, sillä jo pelkästään se että jokainen perheenjäsen antaa toisilleen yhden lahjan, isovanhemmilta ja kummeilta tulee paketit, tarkoittaa helposti melkoista pakettipinoa. Lahjavuoren sijaan tärkeämpää mielestäni on toteuttaa niitä tärkeitä toiveita ja ottaa huomioon tarpeet. Jos lahjoja on lukuisia, saattaa ne toivotuimmatkin lahjat kadottaa merkityksensä tavarakaaoksen joukossa. Meillä on tänä vuonna uudenlainen tilanne edessä, sillä kuopuskaan ei enää toivo leluja joululahjaksi ja lelulehtien selailu on jäänyt kokonaan pois kuvioista. Itselleni tärkeintä on se, että turha krääsä jää ostamatta ja lahjat ovat hyödyllisiä joulun jälkeenkin.

Jouluperinteet

Myönnän, että olen monessa asiassa joulun(kin) suhteen melko vanhanaikainen. Rakastan perinteistä ja rauhallista joulutunnelmaa ja nautin jouluhyggeilystä kotona ihan omalla porukalla. Vanhan ajan sukujoulu olisi ajatuksena kyllä mukava, mutta ehkä meillä on lapset jo tottuneet meidän rauhallisiin kotijouluihin, sillä he ovat kaikki sitä mieltä, että jouluna kuuluu olla kotona ja mikäs siinä, ihanaahan se on! Joulusaunan lisäksi aattoon kuuluu paljon hyvää ruokaa (ei välttämättä aina niitä perinteisimpiä) ja lahjojen jako. Joulupukkia meillä ei käynyt silloinkaan kun lapset oli pieniä vaan joululahjat on aina jaettu itse ja avattu ne ajan kanssa vuoron perään. Täytyy kehuskella, että jossain on vanhempana tullut onnistuttua, sillä teinitkin kaiken kriiseilynsä keskellä sanovat rakastavansa meidän joulua ja etteivät millään malttaisi odottaa, että joulu tulee!

Mutta mitä tällä kaikella halusin teille sanoa?! Ehkä lähtöajatuksenani tätä kirjoittaessani oli se, että eihän stressata ja käytetä sellaisiin asioihin aikaa, jotka eivät lopulta ole kenellekään joulunviettoon osallistuvalle tärkeitä! Joulun ei tarvitse olla täydellinen ja joulusta jää mukavat muistot vaikka kotia ei olekaan kuurattu katosta lattiaan tai kaikki ruuat ei olekaan alusta saakka itse tehtyjä. Jos koet, että joulutunnelmaan pääsy vaatii siistin kodin ja hiukan leipomista, ryhdy toki hommiin, mutta älä liian kiireisellä aikatauluilla äläkä varsinkaan ota paineita! Minulle joulu ei ole joulu jos kotia ei ole siivottu enkä ole päässyt leipomaan mitään. Tänä vuonna, kuten monena muunakin vuonna se joululeipomus on ollut herkullinen saaristolaisleipä. Jos joulusta karsisi kaiken ylimääräisen ja jättäisi jäljelle ihmisten lisäksi kynttilät, havut, lanttulaatikon ja sienisalaatin, riittäisi se minulle mainiosti! Ehkä vielä hiukan joulumusiikkia ja lumen peittämä maa ja jouluni olisi jo lähellä täydellistä!

//Miltä ajatus minimalistisesta joulusta sinusta tuntuu?

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Ihana postaus! Oon ihan samaa mieltä. 🙂 Vain ne omat tärkeät jutut ja viis muista. Turha yrittää tehdä kaikkea mitä muutkin tekee, jos se ei ole omalle perheelle joulun tärkein asia. 🙂 Meilläkin ollaan aattona aina kotona ja se on kyllä ihanaa. Joskus kauhulla kuuntelen sitä kylärumbaa, mitä joissain perheissä harrastetaan. Mekin kyllä kyläillään joulun pyhinä, mutta aatto on pyhitetty kotona oleilulle. 🙂 Mukavaa joulun odotusta!