Leikkokukkien hoito – Parhaat vinkit, joilla saat kukat kestämään

Kaupallinen yhteistyö / Kirkkonummen Kukka

 

Me sisustajat laitamme vuositasolla leikkokukkiin varsin paljon rahaa, joten ei ole aivan sama miten leikkokukkia hoitaa ja millaisia kukkia ostaa. Leikkokukat tarvitsevat hoitoa ja niistä kannattaa huolehtia hyvin, jotta ne kestävät mahdollisimman kauan. Hyvin hoidetut leikkokukat kestävät usein viikon tai kestävimmät lajikkeet paljon pidempäänkin. Kokosin parhaat ammattilaisten vinkit leikkokukkien hoitoon yhteistyössä Kirkkonummen Kukan kanssa.

Näin saat leikkokukat kestämään

Maljakon tulee olla puhdas ja käytä vain raikasta vettä. Jos kyseessä on sidottu kimppu, tulee veden yltää kimpun sidontakohtaan.

Käytä leikkokukkavirkistettä. Virkistepussin sisältö annostellaan veteen virkistepussin ohjeen mukaisesti. Virkiste auttaa pitämään veden puhtaampana ja pitää kukat virkeämpänä pidempään. Tulppaanit ja monet sipulikukat eivät kaipaa virkistettä.

Kukkien lehdet eivät saa yltää maljakkoveteen, sillä se edistää bakteerien muodostumista.

Leikkokukkien hoito

Leikkokukkien hoito

Leikkokukkien hoito

Veden lämpötila valitaan kasvien mukaan.

  • Puuvartiset kasvit lämpimään veteen. (esim. ruusu, heisi ja hortensia)
  • Pehmeävartiset kasvit kädenlämpöiseen veteen. (esim. leinikki, eustoma ja freesia)
  • Sipulikukille viileää vettä. (esim. tulppaani, narsissi ja kirjopikarililja)

Kukkien vesi olisi hyvä vaihtaa 1-3 päivän välein ja pestä samalla maljakko. Tee samalla uudet imupinnat kukkien varteen. Imupinta on terävällä veitsellä tehty vino viilto. Voit käyttää esimerkiksi mattoveistä tai hankkia oikean kukkaveitsen.

Leikkokukkien paikalla on myös merkitystä kasvien kestoon. Auringonpaahde ja kylmäveto sekä etyleeni (hedelmien ja joidenkin kasvisten tuottama kaasu) lyhentää kukkien elinaikaa. Leikkokukat kannattaa asettaa varjoisammalle paikalle, pois hedelmien läheltä ja jos mahdollisimman viileään paikkaan. Leikkokukkien siirtäminen yöksi viileään pidentää kukkien kestoa.

Leikkokukkien hoito

Leikkokukkien hoito

Entä jos kukat ehtivät jo nuupahtaa? Onko mitään tehtävissä? Anna ensiapua nuutuneille ja lakastuneille leikkokukille. Poista ensin ylimääräisiä lehtiä, tee uudet pitkät viistot imupinnat ja kääräise kukat napakasti paperikääröön. Aseta kukat lämpimään veteen tunniksi tai pariksi, mieluiten viileähköön paikkaan. Tämä saa usein toivottomankin näköiset leikkokukat piristymään.

Kun leikkokukat ostaa kukkakaupasta, jossa niistä on huolehdittu hyvin ja saat mukaasi hyvät vinkit kukista huolehtimiseen, ilahduttavat kukat kotona pitkään.

Kirkkonummen Kukasta vinkkejä antoi floristi Lila Hagman.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.