Lasten kanssa keittiössä

lasten kanssa keittiossa_2

Nyt päästään puhumaan yhdestä lempiaiheestani, nimittäin lapset ja kotityöt! Ei sillä, että meidän perheessä niin esimerkillisiä aina oltaisi, mutta meillä on koitettu pienestä pitäen ottaa lapset mukaan erilaisiin kotitöihin ja vaadittukin osallistumista kodin eri hommiin. Jos lapsia ei pienestä pitäen totuta siihen, että kotityöt ovat luonnollinen osa arkea, on turha kuvitella, että he oppisivat niitä tekemään siinä vaiheessa kun alkaa olla aika osallistua perheen yhteisiin tehtäviin, saati sitten että pitäisi jo ottaa vastuuta oman arjen sujuvuudesta. Meidän kaksi isompaa on ollut aikamoisia kokkeja jo pienestä asti. Neela taisi olla 7-vuotias kun teki makaronilaatikon kokonaan omin avuin, tosin uunia käytti aikuiset. Neela on erityisen kiinnostunut leipomisesta ja leipookin meillä useimmiten. Eemilkin on ihan alaluokilta asti valmistanut itse aterioita, tietysti niin, että jompi kumpi meistä aikuisista on ollut vähän katsomassa päältä touhua ja turvallisuutta. Jotenkin tuo kovaa kyytiä lähestynyt teini-ikä on tainnut viedä innon keittiötouhuista, mutta toisinaan vielä onneksi intoa riittää. Muistan itsekin, että olen ihan pienestä asti saanut rauhassa puuhailla keittiössä, kokeillen ja opetellen. Se vapaus kyllä kantoi hedelmää, sillä muistan jo ala-asteikäisenä tehneeni usein ruokaa koko perheelle omien suunnitelmieni mukaan. Meillä ollaan oltu kuopuksen suhteen ehkä vähän turhan varovaisia, vaikka Friidalla intoa kyllä piisaa usein tulla auttamaan ruuanlaitossa ja leivonnassa. Keittiötouhut on kuitenkin mainio tapa viettää aikaa yhdessä lasten kanssa ja samalla siirtää oppeja eteenpäin niin, että perinteiset kotitaloustaidot siirtyvät seuraavallekin polvelle.

lasten kanssa keittiossa

Suurin osa vanhemmista ottaa lapset mukaan keittiöpuuhiin, mutta valitettavan usein lapsille jää tylsimmät ja helpoimmat hommat, jolloin mielenkiinto ei välttämättä riitä puuhaan. Mielenkiintoisempien hommien tekemisestä sen sijaan saa inspiraatiota opetella lisää. Friida sai tässä yhtenä iltana juhlia varten lohikakkua leipoessamme ehdottomasti hauskimman työn, nimittäin näkkäreiden murentamisen perunasurvimella. Täytyy totuuden nimissä myöntää, että näkkäreistä oli noin viidennes lattialla siinä vaiheessa kun homma oli valmis. Mutta olinkin varannut näkkäriä riittävästi!

Koska keittiö on koko perheen yhteinen tila, tulisi siellä olla mahdollista kaikkien toimia ilman jatkuvaa varomista ja torumista. Ikea on tutkinut perheiden keittiöelämää Life At Home Reportissa ja tutkimustulosten johtopäätöksenä on Ikea julkaissut julistuksen lapsilta vanhemmille. Lasten julistus kuuluu ”Kokataan vanhempien kanssa”. Se sisältää viisi sääntöä, jotka tekevät ruuanlaitosta lapsille hauskaa, vanhemmille helppoa ja tuovat lapsetkin keittiöön. Nämä viisi yksinkertaista ja tärkeää sääntöä selviävät alla olevalta videolta. Kannattaa kurkata, oletko itse sortunut näihin!

Varoittelun sijaan parasta olisi antaa lasten kokeilla. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii parhaiten. Tietysti täytyy suhteuttaa hommia vähän ikätasoon. Teräviä veitsiä tai muita vaarallisia välineitä ei kannata pienen käsiin laskea, mutta ekaluokkalainen voi jo hyvin harjoitella helposti leikattavien vihannesten pilkkomista. Se nyt vain on tosiasia, että sotkua syntyy ja lapsi on luultavasti jo ihan muissa hommissa siinä vaiheessa kun pitäisi siivota jäljet. Pienten lasten kanssa se on aivan okei että innostus loppuu pian ja siirrytään muihin puuhiin, mutta sitten kun puhutaan isommista koululaisista, voi jo edellyttää aloitetun homman loppuunsaattamista ja omien jälkien siivoamista, tai ainakin osallistumista keittiön siistimiseen leipomisen tai ruuanlaiton päätteeksi, jos kerran leipomis- tai kokkausintoakin riittää. On meillä nähty sellaisiakin päiviä jo, että lapset on tilannut ruokatarpeet kaupassa käyvältä aikuiselta ja sitten me aikuiset ollaan sohvalta käsin katseltu, kun keittiössä häärii kolme kokkia ja valmistaa aterian alusta loppuun saakka itse. Silloin tarjouduttiin kyllä ilomielin siivoamaan keittiö taitavien ruuanlaittajien jäljiltä!

Entä millainen keittiö sitten olisi, jos lapset saisi päättää? Se selviää alla olevasta videosta. Aikamoista ideoiden ja värien ilotulitusta! Lasten näkökulmasta keittiö voikin olla kodin hauskin huone! Vaikka ei aivan yhtä hulvatonta menoa omaan keittiöön toteuttaisikaan, kannattaa lasten kanssa toimiminen kuitenkin pitää mielessä keittiötä suunnitellessa. Meillä kaikki käyttöastiat säilytetään alhaalla, jotta pieninkin yltää omin avuin tyhjentämään tiskikoneen. Keittiön toiminnallisuuttakin lähdettiin suunnittelemaan siltä kantilta, että saadaan niin suuri niemeke tai saareke, että koko perhe mahtuu sen ympärille kokkailemaan. Viime viikonloppuna niemeke oli tositoimissa kun sille levitettiin useampi leivinpaperi, lajitelma pitsatäytteitä ja alettiin kasaamaan pitsoja ja hienosti mahduttiin pitsoinemme niemekkeen ympärille!

Millaisia keittiöhommia teidän lapset tykkää tehdä? Entä voiko lapsilta vaatia osallistumista ruuanlaittoon ja keittiön siivoamiseen?

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA, JA  PINTERESTISSÄ.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Meillä isommat lapset (koululaiset) ovat toisinaan innokkaita leipomaan. Olenkin antanut aivan itse tutustua ohjeisiin ja mittailla aineksia ja tehdä siitä johtopäätökset mitä missäkin välissä tehdään. Samalla siinä tulee käytännössä harjoittelua luetun ymmärtämistä. Toisinaan täyteainekset ovat sekoittuneet pohjataikinaan 🙂 mutta mitä pienestä, vatsassahan ne menee sekaisin, pojat tuumaili itse lopputulosta 🙂 Tiskit eivät yleensä niin kiinnosta, mut toisinaan teen itse ne mielellään jos ovat olleet apuna esim perunoiden kuorimisessa. Se onkin ollut loistava apu heiltä kun töistä tullessa kattilassa ovat kuoritut perunat! Meillä on sama periaate, et pienestä asti opetetaan lapset kotitöihin. Ja vieläpä se, et ei olet miesten ja naisten hommia. Paitsi ehkä nyt autorempat tms. 🙂 Ihania kuvia teidän neidistä keittiöhommissa!

  • Leipominen on kyllä koululaisille juuri sopivaa puuhaa opetella itse tekemään ja juuri tuota konkreettista ohjeiden ymmärtämistä ja soveltamistakin. 🙂 Eikä se tosiaan ole niin tarkkaa, jos ei aina ihan menekään kaikki putkeen!
    Tuo perunoiden kuoriminen on meillä kyllä sellainen homma, josta on kaikki lapset onnistunut luistamaan. Täytyisi houkutella siihenkin puuhaan, sillä olisi todellakin ihana, jos joskus plisi perunat valmiina kattilassa. Kyllähän siitä äkkiä tekisi ruuan!
    Täälläkin on kyllä varsin tehokkaasti opetettu tuota kotitöiden tasa-arvoa, sillä meillä hommat on aina jaettu mieltymysten ja osaamisen mukaan. 🙂 Eiköhän esimerkin voima ole näissä kaikissa hommissa paras opettaja!