Kylpyhuoneen ja Saunan lähtötilanne ja remontti

70-luvun sauna ja kylpyhuone

Olipa mukava huomata, että kellarikylpylän remontti kiinnostaa teitä! Nyt seuraa juttua kylppärin lähtötilanteesta ja remontista. Kun teimme talosta kaupat, oli meille selvää, että remontti aloitetaan kylpyhuoneen ja saunan remontilla, mikä ei lienee kenellekään yllätys kun näkee nämä kuvat lähtötilanteesta. Tilat olivat alkuperäisessä kunnossa 70-luvulta ja kaipasivat kipeästi päivitystä tälle vuosituhannelle. En edes lähde luettelemaan, mikä kaikki täällä oli pielessä, sillä ajatuksena oli lähteä laittamaan ihan kaikki uusiksi. Vaikka sellaisenaan kylpyhuoneessa ja saunassa ei ollut mitään säästämisen arvoista, oli tuolla kellarin perällä kuitenkin mukava tunnelma ja halusimme ehdottomasti säilyttää sellaisen vanhan kellarisaunan fiiliksen. Lopulta päädyimme säästämään saunan puukiukaan, joka ei ollutkaan montaa vuotta vanha. Testasimme ennen purkua saunan ja kiuas toikin saunaan hyvät, lempeät löylyt.

kylpyhuoneremontti 70-luvun talo

Aloitimme purkutyöt toukokuussa ennen muuttoa. Teimme samanaikaisesti yläkerrassa hommia, mutta saimme purkuvaiheen valmiiksi toukokuun lopussa joilloin muutimme taloon. Teimme purun muuten kokonaan itse, mutta samalla kun putkimies kävi tekemässä lattiaan viemäröinnin kylpyammetta varten, katkaistiin vanhat putket tieltä. Purimme kylpyhuoneen kokonaan betonipinnalle. Vaikka kuntokartoitus kertoi, ettei kylpyhuoneessa ja saunassa pitäisi olla pahoja kosteusvaurioita, oli purkaminen silti jännää puuhaa. Mukava yllätys oli se, että mistään kosteusongelmista ei löytynyt jälkeäkään. Näiden maanvaraisten betonilaattojen kanssa on tehty usein pahoja virheitä 90-luvulla remontoidessa, mutta koska täällä kaikki oli alkuperäisessä kunnossa, oli rakenne säilynyt hengittävänä, kuten betonilaatan kanssa tuleekin olla. Päätimme heti, että tulemme tekemään kellarin saman tyylisellä hengittävällä rakenteella, jolla se on toiminut vuosikymmenten ajan. Niinpä kellariin ei laitettu tiiviitä hengittämättömiä kalvoja mihinkään vaan maakosteus pääsee haihtumaan betonista jatkossakin.

kylpyhuoneremontti mikrosementti

Muuton jälkeen koko kesäkuun keskityimme kylpyhuone- ja saunaremonttiin, joka purun jälkeen jatkui niin, että aloimme tekemään pohjia betoniseiniin. Tiesin jo hyvissä ajoin, että teemme kylpyhuoneen kokonaan ilman laattoja. Kylpyhuoneessa on kaksi ulkoseinää vasten olevaa seinää tiilistä ja niiden rinnalle halusin betonista pintaa, jolloin löysimme Z Counterformin mikrosementin, jota päätimme laittaa kahteen muuhun seinään. Tiiliseinät päätettiin maalata valkoiseksi betoninharmaan sementin rinnalle. Keskityimme ensin saamaan seinät siistiksi. Valubetonin päälle teimme kaksi tasoituskerrosta saneerauslaastilla. Hioimme pinnat kerrosten välissä ja lopuksi laitoimme seiniin kaksi kerrosta mikrosementtiä. Mikrosementin alle tulee pohjustus, jotta sementtipinnasta tulee kestävä. Mikrosementti hiottiin myös, mutta pinta jäi silti kauniin eläväksi. Kun mikrosementtipinta oli halutussa vaiheessa, se käsiteltiin kolmeen kertaan SiAcryl pinnoitteella, samalla aineella, jolla keittiön betonitasokin on käsitelty. Tuo aine tekee sen, että mikrosementin voi lakata ilman, että sementti muuttuu märän näköiseksi ja tummenee. Lakkasimme seinät kirkkaalla epoksilla kolmeen kertaan. Epoksilakka on sisältäpäin hengittävä pinnoite, mutta estää veden pääsyn ulkoapäin rakenteeseen.

Kylpyhuoneremontti Mikrosementti

Kun sementtipinnat saatiin valmiiksi, maalasimme tiiliseinät kosteutta kestävällä maalilla hohtavan valkoiseksi. Maalia sai pintaansa myös patteri ja ikkunankarmit. Vaikka laitoimme kylpyhuoneeseen lattialämmityksen, jätimme myös vesikiertoisen patterin lämmittämään tilaa. Selvitimme vesikiertoisen patterin muuttamista vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi, mutta hinta-arviot työstä ja tarvikkeista oli aika huimat verrattuna sähköiseen lattialämmitykseen. Teimme itse valmistelut lattialämmityksen asentamiseksi ja sähkömiesystävämme teki lopuksi tarvittavat kytkennät. Sen jälkeen saimmekin sekoittaa hurjat määrät betonia, ja valoimme ensimmäisen valun lattiaan. Sen kuivuttua toinen betonikerros tehtiin hienommasta betonista, joka hiottiin vain kevyesti, jottei lattiasta tulisi liian tasainen eli liukas. Pintaan telattiin useampaan otteeseen mustanharmaaksi sävytetty epoksilakka. Ihan viimeisimmistä työvaiheista kuvia ei enää löytynyt, sillä siinä vaiheessa ei enää kuvailut pahemmin kiinnostanut, ainoa päämäärä kun oli saada homma joskus valmiiksi. Muutenkin kuvat on pääasiassa kännykkäräpsyjä, harvemmin tuonne pölyn keskelle tuli kameraa vietyä. Haasteita kuvaamiselle toi myös se, että aamuauringon jälkeen tuolla kellarissa on varsin hämärää, joten kuvat nyt ovat, mitä ovat…

Saunaremontti itse tehden

Kylppärin lattian valun yhteydessä teimme samalla toki myös saunan lattian. Saunassa oli tässä kylpyhuoneen remontoinnin ohessa päästy siihen vaiheeseen, että purun jälkeen pohjat oli siistinä odottamassa uutta eristystä ja paneelointia. Saunalta purettiin vanha muuripata pois ja suunnittelimme tilalle hyllyn polttopuita varten. Muuriseinä kiukaan takana maalattiin mustanharmaaksi ja ovenkarmit siistittiin ja maalattiin. Vanhojen ovien panelointien alta löytyi kauniit peiliovet, jotka kunnostettiin ja laitettiin paikoilleen. Uudet eristeet ja alumiinipaperit taiteiltiin paikoilleen juuri ennen juhannusta ja juhannusaattona paneloimme saunan ulkona valmiiksi harmaalla vahalla käsitellyillä paneeleilla. Lauteet nikkaroitiin mustaksi vahatusta lämpökäsitellystä puusta ja ensimmäiset löylyt uudessa saunassa otettiin juhannusyönä. Oi sitä onnea, kun istuimme itse remontoidussa tunnelmallisessa saunassa yön hämärissä nauttimassa löylyistä. Muuten kylpyhuonekin oli tuossa vaiheessa valmiina, mutta putkihommat tehtiin loppuun vasta muutaman päivän jälkeen, joten täytimme alkuun vesisaavin puutarhaletkulla ja pesut sujui ihan mökkitunnelmissa. Kattopaneelitkin kiinnitettiin kylpyhuoneen puolelle vasta kun uudet putket oli vedetty ja hanat asennettu.

Lähdimme tähän remonttiin oikeastaan täysin ummikkoina moisen homman suhteen. Kuitenkin tiedossa oli työvaiheet ja se, mitä huomioon tulee ottaa. Perehdyimme asiaan hyvin etukäteen ja töiden edetessä oli aika hyvin selvää, mitä milloinkin tulee tehdä. Laskeskelin, että aikaa remonttiin meiltä meni nelisen viikkoa. Kylpyhuone- ja saunaremontti opetti meitä varmasti eniten koko tässä projektissa. Homma oli välillä todella rankkaa, sotkuista ja tuntui aivan loputtomalta, mutta jotenkin siitä vaan päivä kerrallaan selvittiin. Yhden vapaaillan ja -aamun muistelen meidän pitäneen siinä vaiheessa kun epätoivo iski ja ulisin pölyisellä kylppärin lattialla, ettei tästä koskaan tule valmista. Mutta niin vain tuli valmista ja olen kyllä todella ylpeä meistä ja siitä, että onnistuimme niin hyvin. Jotta postauksesta ei tulisi loputtoman pitkä, lopputuloksen esittely tulee omassa postauksessaan. Sen sijaan blogin facebookista löytyy jo ennen&jälkeen -kuvaparit kylpyhuoneesta ja saunasta. Palataan lopputulokseen blogissa siis huomenna!

Mikrosementtipinnat toteutettu yhteistyössä Z Counterformin kanssa.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA, JA  PINTERESTISSÄ.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.