Keittiön käytännöllisyydestä

Keittiö Betonitasot

Minulta on jonkin verran kyselty uuden keittiön toimivuudesta ja käytännöllisyydestä, joten ajattelin käydä hiukan läpi keittiötä nyt kun uusi keittiö on ollut puolen vuoden ajan käytössä. Yleensä ottaen olemme olleet todella tyytyväisiä keittiöön ja niihin ratkaisuihin, joihin päädyimme.

Ikean kiintokalusteisiin ollaan oltu oikein tyytyväisiä. Vetolaatikot toimii juuri niin kuin pitääkin ja niitä on mukava käyttää. Oikeastaan ainoa asia joka kalusteissa mietitytti etukäteen oli aterimien piilottaminen kahden laatikon taakse. Kun laatikot on tottunut avaamaan, ei ne kuitenkaan ole tuottanut käytännön ongelmia ja lapsista pieninkin osaa pelata vetolaatikoiden kanssa hyvin. Sulkiessa riittää kun tuon ison laatikon pukkaa kiinni, jolloin aterinlaatikkokin sulkeutuu. Samalla tyylillä toimii kapustalaatikko aterimien alapuolella. Pieni miinuspuoli suunnittelussa on roskakaapin tai -vetolaatikon koko, sillä 60 cm leveämmälle lajittelupisteelle olisi kyllä tarvetta. Tämän tiedostin jo suunnitteluvaiheessa ja päädyin siihen, että esteettisyys ja tasainen 60 cm:n jaolla oleva kaapistolinja voittaa suuremman roskakaapin ja varauduimme sijoittamaan osan lajittelusta kellariin.

Astioiden sijoittuminen ruokailutilan lähes kokonaan puolelle ei ole tuottanut hankaluuksia vaan ennemmin tiskikoneen tyhjentäminen on nyt nopeampaa kun kaikki astiat ovat samassa paikassa eikä konetta tyhjentäessä tarvitse säntäillä useaan suuntaan.

Keittiö ilman yläkaappejaKeittiön valmistuttua muuten jäin vielä miettimään tiskialtaan yläpuolella olevaa seinää ja sitä, mitä tuolle seinälle kiinnitetään. Periaatteess siinä olisi ollut paikka kuivauskaapille tai muulle kaapille, mutta koska tälle yläkaapittomalle linjalle lähdettiin, jätin kaapit pois laskuista ja mietiskelin erilaisia avohyllyvaihtoehtoja. Lopulta päädyin käytännöllisimpään mahdolliseen ratkaisuun ja seinälle asennettiin Ikean Grundtal -seinähylly, joka toimii tarvittaessa kuivatushyllynä padoille ja pannuille. Hyllyyn voi ripustaa kaiken tarpeellisen roikkumaan, kuten tummaan seinään naamioituneen tiskiharjan, leikkuulaudan sekä keittiön työvälineiden kuivauspurkin. Roikkuva hylly on tasolla ajelehtevia pikkutavaroita kuten teepussipurkkia varten. Käytännöllisyyden lisäksi hylly teräksisenä sopii mielestäni varsin kivasti betonitason ja liesituulettimeen teollisuuskeittiöhenkiseen linjaan.

Pikku vinkkinä smoothien ystäville; korkkialusta vaimentaa blenderin ääntä aika kivasti! Korkin lisäksi olen koittanut huolehtia, että keittiössä olisi aina jotain puutakin esillä, sillä valkoinen, mustanharmaa, betoni ja teräs ovat keskenään hiukan turhan kovia ja viileitä materiaaleja. Sisalmatto toimii hyvänä pehmentäjänä myös.

Päädyimme aika viime metreillä lisäämään keittiön alas lasketun katon osuuteen uppospotit, jotka on kuitenkin jääneet lähes kokonaan käyttämättä, sillä noissa lampuissa oli ostettaessa niin kirkkaat ja epämiellyttävän kylmän valkoisen sävyiset ledit, että valaistus tuo mieleen sairaalan. Nuo ledit ei myöskään olleet himmennettävät, joten ne menee joka tapauksessa vaihtoon ja tilalle valitaan lämpimän valkoiset led -lamput. Keittiössä ei ole kattovalaisinta tällä hetkellä lainkaan ja sille ei ole kyllä ollut tarvettakaan. Mustan lundian päällä oleva seinävalaisin ja liesituulettimen tehokas valo riittää hyvin valaisemaan keittiön pimeälläkin.

Keittiöstä puuttuu vielä yläkaappi jääkaappi-pakastinkaapin yläpuolelta ja sen sekä uunikaapin yläpuolelle tuleva yläsokkeli. Kaapin kun saisi aikaiseksi tilata, olisi keittiö luultavasti kokonaan valmis!

//Onko teillä jotain kysyttävää keittiöstä ja sen remontista?

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA, JA  PINTERESTISSÄ.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • Teidän keittiö näyttää kyllä toimivalta! Meidän keittiö on nyt viisi vuotta vanha ja on tullut huomattua, että se ei ole joiltain osin kovin toimiva. Tekisi kauheasti mieli uudistaa sitä jotenkin, mutta jostain kumman syystä isäntä ei lämpene ajatukselle. 😉 Jos se jonain päivänä uusitaan, niin uusintakierroksella turvaudun kyllä ammattisuunnittelijaan. Keittiö on sen verran hankalan mallinen mataline ikkunoiden, että oma mielikuvitus ei riitä (eikä riittänyt) saamaan siitä toimiva.

  • Minä arvelen, että viiden vuoden kuluttua minunkin tekee mieli uudistaa kaikenlaista, mutta toistaiseksi olen oikein tyytyväinen ja vaikea on kuvitella, että ihan hetkeen kyllästyisin mihinkään. 🙂
   Ammattisuunnittelijaa kannattaa kyllä konsultoida keittiöremontissa, sillä usein se on sen verran kalliimpi ja työläämpi remontti, että harmittaa, jos joku menee pieleen ja pian joutuu harmittelemaan ratkaisuja.

 • Teillä on kyllä kaunis keittiö, joka on juuri sopivan rouhea ja kuitenkin kodikas!

  Eipä se ammattisuunnittelijankaan kädenjälki ole aina niin toimivaa. Meillä amm.suunnittelija on piirtänyt keittiömme siten, että liesituulettimen vieressä olevan kulmakaapin yläovi pamahtaa avatessa suoraan lasiseen liesituulettimeen ja se keittiön tärkein työskentelytaso eli lieden ja vesipisteen välinen alue on aivan liian pikkuruinen. Oi, kunpa pääsisin joskus vielä itse suunnittelemaan keittiön.

  • Kiitos Misty!
   Olen huomannut, että usein keittiösuunnittelijalla, joka on myyjä, ei ole oikein kokonaisuudesta käsitystä ja jotkut käytännön seikat tahtoo unohtua yksityiskohtia suunnitellessa. Toki poikkeuksiakin on ja monia taitavia ja ammattitaitoisia keittiömyyjiä, jotka suunnittelee toimivia keittiöitä. Itse sisustussuunnittelijana koitan panostaa siihen toimivuuteen, mutta en kuitenkaan tyylin ja esteettisyyden hinnalla. Usein on löydettävissä kultainen keskitie, kuten tuo meidän jätteiden lajittelupiste, jonka kanssa pärjäämme kyllä ja saimme esteettisesti minua enemmän miellyttävän vaihtoehdon toteutettua! 🙂
   Keittiöiden suunnittelu on kyllä haasteellista, mutta mukavaa hommaa!

  • No nyt näkyy 🙂 Kivalta näyttää. Ja tuo puu kyllä oikeasti tekee kivan säväyksen. Noita korkkijuttuja löytynee Ikeasta, täytyykin ensi kerralla muistaa ostaa.

   Mitkä ovet teillä on?

   • Oli kuvat tovin poissa, itsekin huomasin yhtäkkisen katoamisen. 😀 Onneksi palautui pian. 🙂

    Kiitos, kiva että tykkäät! Meidän ovet on Veddinget, mattapintaiset ja kauniin valkoiset. 🙂 Laatu on toistaiseksi tuntunut tosi hyvälle, vaikka pari aika kovaa osumaakin on tullut, ei ne jättänyt pienintäkään jälkeä oviin.

 • Hei,

  monet käyttävät noita Ikean kaappeja ja lopputulos näyttää mukavalta. Mutta tällaiselle täysin remonttiamatöörille se oli pelottava ratkaisu. En asu Suomessa ja täällä muutama vuosi sitten vielä omien mittausten jälkeen Ikean edustaja tuli tarkastamaan keittiön mitat, mutta nykyisin tämä palvelu on poistettu ja päädyin käyttämään paikallista yrittäjää keittiöremontissa,
  Ihan mielenkiinnosta olisi kiva tietää, miten Ikea-keittiöiden asentajat ovat onnistuneet mittauksissa varsinkin, jos kysymyksessä on vanhan keittiön uudistaminen.

  • Hei Mirja!

   Meillä alkuvaiheessa mittailu oli hiukan luonnosmaista ja lopulliset mitat saatiin vasta purkuvaiheessa, sillä uuden keittiön tieltä purettiin seiniä ja tarkkoja mittoja ei saanut ennen lopullisen tilan muotoutumista. Mittasin keittiön itse kalusteita varten. Vaikka olen itse ammattini puolesta harjaantunut ottamaan tarkkoja mittoja, uskon että hyvin monelta onnistuisi kyllä itsekin mitata tarvittavien kiintokalusteiden paikat ja mitat. Varminta tietysti on antaa keittiötoimittajalle homma ja näinhän monen toimittajan kanssa onkin tapana toimia.
   Meillä mitoitus onnistui kyllä oikein hyvin. Ainoa miinus Ikean keittiöissä oli se, että jää-pakastinkaapin yläpuolelle ei Ikeasta löytynyt sopivan kokoista yläkaappia, mutta onneksi tiedän parikin keittiötoimittajaa, joilta löytyy Ikean oviin yhteensopiva ovimalli ja oikeilla mitoilla oleva yläkaappi. 🙂