Arkiruokaa viikon jokaiselle päivälle – Kasvislasagne

Kaupallinen yhteistyö / MAGGI

Nyt kun syksyn myötä arki ja arjen rutiinit on lähtenyt kunnolla pyörimään, on arkiruuanlaittoonkin tullut uhrattua enemmän ajatuksia. MAGGI haastoi yhteistyön merkeissä minut pohtimaan arkiruokailun suunnittelua ja ylipäätään ruokailutottumuksia perheen kanssa. Kesäruokailu on helppoa; salaatin ja varhaisperunoiden lisäksi grillin kautta mitä tahansa pöytään ja kaikille maistuu takuulla. Normaalissa arjessa sen sijaan on niin paljon muuttuvia tekijöitä, että ihan suunnittelematta ei ruuanlaitto suju, varsinkin kun ruokailijoita on viisi joten erilaisia makumieltymyksiä ja toiveita riittää. Jossain vaiheessa meillä oli käytössä iso lista yhdessä listattuja ruokia, joista poimimme viikon ruuat valmiiksi, mutta viime aikoina moinen suunnitelmallisuus ei ole kyllä toteutunut. Haasteita asettaa toki se, että itse en käytä lihaa ollenkaan, mutta en ole halunnut kuitenkaan tehdä liian isoa eroa oman ruokailun ja muun perheen ruokailun kanssa vaan teen mieluusti itse sellaisia ruokia, jotka käyvät koko perheelle. Silloin kun mies kokkaa, muu perhe syö lihapainotteisemmin, mutta silloinkin tavoitteena on, että ruoka sopii minulle, kun vaan liha jätetään pois.

Maggi MixKuopus on nyt siinä iässä että uusien ruokien maistelu ei kiinnosta ja hän suhtautuukin varsin epäluuloisesti moniin ruokiin. Niinpä viikon ruokien suunnittelussa on otettava eniten hänen toiveita huomioon, jotta tyttö syö muutakin kuin paahtoleipää ja muroja, jotka uppoaa aina. Friidan suosikkiruokia ovat riisi ja isin maustama kanakastike, sekä tomaattinen jauhelihakastike ja spagetti. Isommat lapset syövät hyvällä ruokahalulla useimpia ruokia, mutta toiveita heiltä kysellään usein viikonlopun spesiaalimpiin ruokiin. Arkiruokamme koostuu hyvin pitkälle riisistä tai perunoista ja niiden kaverina erilaisista kastikkeista tai keitoista. Perunat ja jauhelihapihvit maistuu kaikille lapsille. Viime aikoina arkiruokailuun on tullut kivasti vaihtelua, kun olemme kokeilleet ruokakassipalvelua, jolloin kolmen päivän ruokien miettiminen jää kokonaan pois. Ruokakassipalvelu ei ole niinkään arkiruuanlaiton pelastaja, sillä useimpina päivinä töistä kotiutumisen jälkeen ruuan valmistumisen kanssa on kiire. Lasten ensimmäiset harrastukset alkavat jo viideltä ja sitä ennen on saatava ravitsevaa ruokaa pöytään joten ruuan on oltava oikeasti nopea ja helppo. Vaikka arkena tärkein kriteeri ruuanlaitossa on nopeus ja helppous, mutta mausta ja terveellisyydestä ei kyllä tee mieli tinkiä. Kun ruokaa kerta valmistetaan, on sen oltava myös hyvää. Siinä arjen tohinassa ruuanlaitto jää yleensä minun tai mieheni vastuulle, sillä lapsilla on tekemistä omien läksyjen, leikkien tai harrastuksiin valmistautumisen kanssa.

Maggi Mix LasagneMaggi MixNiin ihana ajatus kuin koko perheen yhteinen ruokahetki onkin, ei se läheskään joka päivä ole käytännössä mahdollista. Vaihtelevat työajat, lähes joka illalle sijoittuvat lasten harrastukset ja omat menot sanelee sen, että yhteiset ruokahetket keskittyvät viikonloppuun, vaikka kyllähän sitä arkenakin kerran, pari osutaan saman pöydän ääreen yhtä aikaa. Silloin kun syödään yhdessä, meillä on sovittu, että kännykät, lehdet ja muut huomiota pois vievät asiat jätetään pöydän ulkopuolelle ja keskitytään juttelemaan ja välillä ihan kysellään kuulumisiakin toisiltamme. Parhaat keskustelut lasten kanssa syntyykin useimmiten ruokapöydässä.

Lapsuudenkodeistamme on selvästi periytynyt tapa syödä viikonloppuna arkea fiinimmin ja panostaa ruokaan silloin kuin sen tekemiseen on aikaa. Poikkeuksena meillä panostetaan jo perjantai-iltaan, jolloin on ihana pitkän ja kiireisenkin viikon päätteeksi istua yhdelle koolle ja nauttia vapaasta illasta hyvän ruuan merkeissä. Viikonloppuna keittiöön saa usemmiten apua myös lapsista. Yksi kattaa pöytää, toinen pilkkoo salaattia ja jos kolmannen saa houkuteltua keittiöön löytyy tekemistä varmasti. Kahdelta vanhimmalta onnistuu jo ruuan paistaminen ja itsenäisesti kokkaaminenkin varsin mukavasti. Toivottavasti lapset muistavat vanhempanakin nuo koko perheen yhteiset hetket keittiössä ja haluavat siirtää perinteet aikanaan omalle perheelleen!

KasvislasagneElokuussa resepteiltään ja pakkauksiltaan uudistunut MAGGI Mix -tuoteperhe tuo helpostusta kiireiseen arkiruuanlaittoon, sillä tuotteita löytyy erilaisiin ruokiin ja kaikki niistä on ruuanlaittoa helpottamaan tehtyjä tuotteita. Maut ovat perinteisiä suomalaisten arkiruokien suosikkeja. Niiden raaka-aineet ovat kuin keittiön kaapista ja ne eivät sisällä natriumglutamaattia tai lihan ainesosia, joten ne sopivat kasvisruokailijallekin. MAGGI Mix -tuotteet on valmistettu kuivaamismenetelmällä, jolloin tuotteet säilyy pitkään ilman säilöntäaineita. Näihin mixeihin lisätään kokkaillessa vain lihaa ja kasviksia tai pelkkiä kasviksia. Minä kokkasin lasagne mixin avulla kasvislasagnea, muut MAGGI Mix -tuotteet ovat Lihapullat, Uunilohi, Makkarakastike, Perinteinen jauhelihakastike, Chili con carne ja Spagettikastike.

Maggi Mix Lasagne

Kasvislasagne

Valmistin kasvislasagnen MAGGI Mix ohjeen mukaisesti, mutta korvasin ohjeen 400g jauhelihaa reilulla kasvissatsilla.

Annos kasviksia (kaksi pientä kesäkurpitsaa paloina tai suikaleina, muutama tomaatti viipaleina, sipulia ja basilikaa)
3 dl maitoa
4 dl vettä
8 lasagnelevyä (itse taisin käyttää 12 kpl eli kolme kerrosta)
juustoraastetta (ohjeessa 40g, meillä meni täydet 100g)

Paista kesäkurpitsaa ja sipulia hetki pannulla. Sekoita joukkoon MAGGI Mix Lasagne pussin sisältö. Lisää neste, kiehauta ja lämmitä miedolla lämmöllä sekoitellen viiden minuutin ajan. Lado voideltuun vuokaan vuorotellen kastiketta, lasagnelevyjä ja tomaattiviipaleita. Aloita ja lopeta kastikkeella, mutta laita pinnalle vielä tomaattiviipaleita. Ripottele päälle juustoraaste ja tuoretta basilikaa. Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuutin ajan. Anna vetäytyä liinan alla muutama minuutti ennen tarjoilua.

KasvislasagneLasagne Mixin pääraaka-aine on tomaattijauhe auringonvalossa kypsyneistä tomaateista. Lisäksi siinä on mukana mm. sipulia, persiljaa, basilikaa ja oreganoa sekä valkosipulia ja paprikaa. Meidän makuraadilta kastikeainekset sai täyden hyväksynnän, se tuoksui ja maistui kunnolla tomaatille ja lasagne ei liiaksi poikennut ns. pidemmän kaavan mukaan valmistetusta lasagnesta. Kastikkeen maku riitti hyvin, vaikka käytinkin reilusti enemmän lasagnelevyjä ja tein lasagnea suuremman vuoan täyteen. Kyllähän tällaisen kastikepussin käyttö nopeuttaa lasagnen valmistamista huomattavasti, kun normaalisti tomaattikastikkeen lisäksi keitellään juustokastike. Nyt aikaa meni korkeintaa puolet siitä, mitä yleensä lasagnen valmistamiseen. Silloin kun aikaa on reilusti käytössä, tykkään panostaa kokkailuun ja tehdä monet asiat alusta asti itse, mutta tällaiselle nopeammallekin ruualle on ehdottomasti tarvetta. Seuraavaksi annan miehelleni tehtäväksi kehitellä ruuat noista lihaa vaativista mixeistä ja kokeilen itse uunilohi mixiä.

KasvislasagneMillaisia arkiruokailun pelastavia keinoja tai ruokia teillä on käytössä? Mitä teillä syödään silloin kun kukaan ei ehdi ajoissa kokkaamaan, mutta ravitsevaa ruokaa kuitenkin tarvitaan?

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Munakas, johon lisää kinkkusiivun tai pari, tonnikalaa, kanaa paistettuna tms. pelastaa joskus kiireen kun tarvii nopsaa ruokaisaa. Ja ”hätävara” kaupassa pinaattiletut (kiertoilma uunissa lämmitettynä) raejuuston kera.

    • Tuo munakas onkin hyvä idea, meillä tosin toimii ainoastaan yhdellä lapsista, kun muille ei kelpaa! Itselleni käy hyvinkin pikaruokana kasvisten ja salaatin kanssa. 🙂 Pinaattelitut meilläkin maistuu, kuten myös porkkanaletut!

  • Näyttääpä hyvältä, täytyy itsekin kokeilla kasvislasagnea. Meillä on joskus ”pikaruokana” tehty lasagnea valmiista setistä, jossa on levyt mukana, mutta niitähän löytyy yleensä jo valmiina kotoa.