Julkisivun värien suunnittelua

harmaa julkisivuEn muista olenko jo kertonut aiemmin blogissa, että talomme kaipaa kipeästi päivitystä sisätilojen lisäksi osittain myös ulkoa. Nykyisellään talon ja pihamökin värit ei miellytä minua lainkaan, erityisesti tiiliverhoilun kirjava väri on se, josta halutaan päästä eroon. Selvittelin jo ennen meidän ostopäätöstä tiilitalon värin vaihtamista ja erilaisia vaihtoehtoja vertailtuani löysinkin sopivan tavan saada ankean värinen tiilitalo paremmin omaa makua vastaavaksi ja ehkä samalla nykyaikaisemmaksikin. Teemme taloon ohutrappauksen, joka jättää tiilen kuvioinnin näkösälle, mutta peittää tiilen oman värin täysin. Käsittely on hengittävä ja se ei vaikuta tiilen ominaisuuksiin. Käsittely tehdään kuin maalaamalla ja pinnasta tulee himmeä, sään vaihteluita kestävä.

Talon tuleva väritys on hautunut mielessä koko kevään ajan ja nyt olen koittanut saada mielikuvaa värikoodeiksi asti. En ole oikeastaan edes harkinnut talon väreiksi muuta kuin valkoista ja harmaata, joten sikäli värivalinnat on ollut helppo tehdä. Ja tilanne on sikäli ollut onnekas, että pääsemme muuttamaan talon väritystä, sillä puuosat talossa alkaa olla huoltomaalauksen tarpeessa. Uutta maalia kipeimmin pintaansa kaipaa pihamökin eteläpääty, mutta puisten ikkunapuitteiden huoltomaalauksestakin alkaa olla jo aikaa ja ovien punaruskea väri ei oikein miellytä.julkisivun varisuunnitelma

Ohutrappauksen, eli tiiliverhoilun sävy valitaan Tikkurilan Facade julkisivuvärikartasta ja olen valinnut ykkösvaihtoehdoksi sieltä vaaleanharmaan, luonnossa lähes valkoisen sävyn 4980. Samalla värillä maalataan myös pihassamme oleva mökki, joka on lautaverhoiltu. Näin rakennukset yhdistyvät paremmin keskenään, sillä tyyliltään nuo kaksi taloa on keskenään varsin erityylisiä. Tuo vaalea sävy sopii paitsi suunnittelemiini muihin uusiin sävyihin, myös uudenkarheaan peltikattoon ja ränneihin, jotka on tummanruskeat. Laitoin tuota ruskeaa lähellä olevan sävyn julkisivusävyn viereen, jotta kaikki värit näkyvät rinnakkain. Tummanruskeaa talossa on myös sokkeli ja puiset yläosa päädyissä, sekä räystäslaudat ja otsalaudat, joiden maalaaminen siirtyy mitä luultavimmin myöhempään ajankohtaan.

Sen sijaan ovet ja ikkunanpuitteet saavat jo tänä vuonna uuden värityksen, niistä on tulossa tummanharmaat. Uusille ikkunoille talossa ei onneksi ainakaan vielä ole tarvetta, sillä vanhoja ikkunoita on huollettu ja niihin on asennettu lisälasit, jotka parantaa energiatehokkuutta. Kaavailin näiden kahden sävyn lisäksi kolmatta väriä, keskiharmaata sävyä jolla tässä vaiheessa voisi maalata esim. pihamökin nurkkalaudat ja smyygit sekä muita yksityiskohtia, ja ehkä myöhemmin sokkelin ja talon puuosat. Vaikka toisaalta jämerä sokkeli on ruskeanakin ryhdikäs.

4980 tikkurila

Seuraavaksi taidan ostaa pienet purkit maaleja näissä sävyissä odottamaan, että pääsen heti talon meille luovuttamisen jälkeen koemaalaamaan ja tsekkaamaan, onko väriluonnostelut onnistuneita. Ja miksi sitten pidän tämän asian kanssa näin kiirettä!? No tietysti malttamattomuuttani, mutta myös siksi, että haluan sisätilojen ja julkisivun värien sopivan hyvin yksiin, jotta kokonaisuudesta tulee yhtenäinen. Joten päätökset värien suhteen haluan tehdä pian niin sisällä kuin ulkonakin, jotta maalaaminen sisällä päästään aloittamaan heti kun mahdollista. Epäilenpä talon yleisilmeen kummasti kohentuvan kun saadaan uutta maalia ja uusia sävyjä pintaan!

ps. huomatkaa pionit pihamökin edessä!!

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.