Kestävämpi koti – Valaistus kuntoon

Kaupallinen yhteistyö / IKEA

 

Vaikka olen mielestäni pitkän aikaa sisustaessani ja asumisessamme ottanut kestävät näkökulmat huomioon, on tämä alkuvuosi saanut minut miettimään ekologisesti kestävää ja järkevää sisustamista ja ennen kaikkea asumista aivan uudella tavalla. Minkä verran minun on mahdollista kuluttaa luonnonvaroja, kuten energiaa ja vettä asumisessani, minkä verran kierrätykseen kelpaamatonta jätettä tuotamme ja miksi perheessämme syntyy niin paljon ruokahävikkiä? Tammikuinen tapaaminen IKEA tavaratalossa yrityksen vastuullisuusasioista vastaavien henkilöiden kanssa herätteli miettimään, millä kaikilla kotiin liittyvillä asialla on merkitystä kestävään kehitykseen. Oli ilo kuulla, miten monessa asiassa IKEA ottaa vastuuta kestävän kehityksen näkökulmasta alkaen tuotteiden suunnittelusta, valmistamisesta ja kuljettamisesta tuotteen kierrättämiseen saakka.

Tämän vuoden aikana tulen paneutumaan kolmeen kestävämmän arjen osa-alueeseen ja kirjoitan näistä asioista teillekin. Ensimmäisenä olen paneutunut valaistukseen ja siihen liittyviin mahdollisuuksiin tehdä omasta arjesta kestävämpää ja ekologisempaa.

VALAISTUS – Näin säästät energiaa kodissasi

Tärkein asia valaistuksessa säästämisessä on se, että käytä valaisimia vain silloin kun niitä tarvitset. Sammuta turhat valot huoneista, joissa et ole ja valaise vain tila jossa oleskelet. Valitse ohikulkutiloihin liiketunnistinvalaisin ja tai käytä ajastimia.

Vaihda vanhat energiaa tuhlaavat lamput energiatehokkaisiin led -lamppuihin sitä mukaa kun vanhat lamput ovat tiensä päässä. Led -lamppujen käyttöikä on noin 20 vuotta ja ne vievät jopa 85% vähemmän energiaa kuin vanhanaikaiset hehkulamput.

Ekologinen voi olla myös älykästä. Huhtikuun alussa Suomessa lanseerattu IKEA TRÅDFRI -mallisto tuo älykkään led-valaistuksen helposti kaikkiin koteihin.

Olemme kokeilleet parin viikon ajan kotonamme IKEA TRÅDFRI Gateway -settiä, joka mahdollistaa valaistuksen älykkään suunnittelun ja mukauttamisen helposti puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. TRÅDFRI Gateway -setin led-lamppujen värisävyä voi säätää TRÅDFRI -kaukosäätimen tai puhelinsovelluksen avulla kolmiportaisesti lämpimästä viileään. Keskimmäinen värilämpötila on todella kaunis, lämmin valkoinen valo, johon olen erityisesti mieltynyt. Tehokasta työskentelyvaloa kaivatessa on kirkas viileä valo paikallaan.

TRÅDFRI -lamppujen himmennys toimii myös kaukosäätimen tai sovelluksen avulla. Portaattomasti toimiva himmennys on TRÅDFRI -tuotteiden paras ominaisuus, sillä en ole kirkkaiden yleisvalojen ystävä. Meillä on kuitenkin tarpeen saada esimerkiksi ruokapöydän ylle valaistusta kattovalaisimesta iltaisin, mutta pidän siitä, että nyt vaihtoehtona on himmeä ja pehmeä yleisvalo kirkkaan ja karun koko tilan valaisevan valon sijaan. Sovelluksella on mahdollista säätää joko koko kodin valaistusta tai yksittäisiä lamppuja. TRÅDFRI Gateway -setti on kytketty kodin langattomaan verkkoon, jonka avulla älyvalaistus toimii.

Valaistuksen sävyn ja voimakkuuden säätämisen lisäksi TRÅDFRI tarjoaa älykkäitä ratkaisuja myös ajastamiseen. Olen ajastanut ruokailutilan valaisimen syttymään joka ilta kello 21 ja sammumaan klo 23.15. Lamppu syttyy joka ilta illan hämärryttyä ja muistuttelee nukkumaanmenosta sopivaan aikaan. Jos emme itse ole kotona, on automaattisesti syttyvä ja sammuva led-valo turvallisuuden kannalta hyvä asia eikä valoja tarvitse jättää palamaan koko illaksi. Herätysominaisuudelle ei tähän aikaan vuodesta ole tarvetta, mutta talven pimeitä aamuja ajatellen olisi mukava nousta valmiiksi valaistuun kotiin.

IKEA on ottanut sen kannan kestävään kehitykseen, että ekologisten ratkaisujen on oltava kaikkien saatavilla. Kaikilla pitäisi olla varaa vastuullisesti tuotettuihin tuotteisiin, jotka ovat myös laadukkaita, toimivia ja hyvännäköisiä. IKEA -konsernin tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 90 % sen kokonaismyynnistä tulee vastuullisemmiksi luokitelluista sisustustuotteista. Tuohon määräaikaan ei ole enää montaa vuotta aikaa, joten varmaa on se, että vastuulliset tuotteet tulevat jatkuvasti vain lisääntymään IKEA -tavarataloissa.

Kestävän asumisen ja sisustamisen kirjoitukset saavat jatkoa tämän vuoden aikana. Luulenpa, että innostun kirjoittamaan myös tämän yhteistyökampanjan ulkopuolelta ekologisista asioista, joita asumisessa olen kestävemmän arjen pohdintojen myötä ottanut huomioon.

//Millaisia kokemuksia teillä on led- valaistuksesta tai energiansäästöstä valaistuksen osalta?

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Tämä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Olisi minulle – aamukukkujalle – juuri omiaan, kun syksyllä ja talvella on vielä pilkkopimeää, kun herään viiden aikaan. Olisi aika mukavaa tulla himmeästi valaistuun tilaan sen sijaan, että kännykän valossa suunnistaa. 😀

    Mukavaa uutta viikkoa! <3