Kestävämpi koti – Kuinka sisustaa ekologisesti?

Kaupallinen yhteistyö / IKEA

Kirjoitin aiemmin keväällä kestävästä kodista valaistuksen näkökulmasta. Kestävämpään kotiin sisustamiseen ja kotiin tähtäävä yhteistyö IKEAn kanssa saa nyt jatkoa ja tämän postauksen teemana on yleisesti ottaen sisustuksen ja sisustustuotteiden ekologisuus. Olen mielestäni ollut aina kohtuullisen ekologinen ja vastuullinen sisustaja. Aina ei ole ollut mahdollista hankkia parasta mahdollista laatua, mutta sisustuksen punaisena lankana on aina kulkenut kierrätys ja kestävät arvot. Uusien kalusteiden sijaan olen saattanut hankkia kierrätettyjä huonekaluja, olen suosinut hyvin usein luonnonmateriaaleja, jotka lähes aina ovat keinotekoisia materiaaleja ekologisesti parempia ja kestävämpiä vaihtoehtoja. Viime aikoina kovasti vallalla oleva trendi harkituista valinnoista on ympäristönkin hyväksi, sillä enää ei osteta hetken mielijohteesta uusia tavaroita vaan keskitytään ensin nauttimaan jo olemassa olevista asioista ja ostoksia tehdään vain tarpeeseen.

IKEA Kestävä kehitysKävin tässä taannoin IKEA tavaratalossa tutustumassa kestävistä materiaaleista valmistettuihin sisustustuotteisiin ja laitoin olohuonettamme hiukan uusiksi IKEAn tuotteilla kestävä kehitys ja vastuullisuus huomioon ottaen.  Halusin valita aikaa kestäviä tekstiilejä, jotka ennemmin paranevat käytössä toisin kuin kuluisivat käyttökelvottomiksi ja sainkin näillä tuotteilla varsin mielekkään, pehmeän ja lämminsävyisen kokonaisuuden aikaan.

IKEA Kestävä kehitys

Kestävän kodin materiaalit

Kestävin ajatus sisustuksessa lienee sanomattakin se, että ei osteta turhaa, hankitaan tarpeeseen eikä osteta kertakäyttötuotteita. Silloin kun ostetaan, hankitaan tuotteita jotka kestävät aikaa ja joiden käyttötarkoitus on laajempi kuin yksi ainoa vaihtoehto. Aina ei välttämättä ole mahdollista panostaa rahallisesti suuria summia yhteen hankintaan, jolloin onkin parempi joko säätää tai vaihtoehtisesti tehdä hankinta käytettynä tai etsiä tuote, jossa on panostettu kestäviin tai vastuullisiin materiaaleihin nimekkään suunnittelijan sijaan.

Aidot materiaalit kuluvat kauniisti ja kestävät aikaa ihan eri tavalla kuin keinokuituiset. Välillä niitä virhearvioita tulee tehtyä jonkin uuden himotuksen edessä. Taannoin hankin eräästä halpaketjuksi leimautuneesta huonekalukaupasta heräteostoksena vaaleanpunaisen tyynyn olohuoneeseen. Halvan hinnan ja vaaleanpunaisen värin himon vuoksi tein harkitsemattoman päätöksen ja ostin tuon tyynyn kotiin tutkailematta materiaaleja sen kummemmin. Jo parin viikon jälkeen tyyny oli muuttunut käyttökelvottomaksi täysin nyppyyntyneen pinnan vuoksi. Onneksi sentään sisätyyny jäi käyttöön, vaikka itse tyynynpäällinen joutikin tekstiiikierrätykseen aivan liian pian sen käyttöönotosta.

IKEA Kestävä kehitys

Vastuullinen puuvilla

Puuvilla on varmasti käytetyin materiaali kaikissa sisustustekstiileissä. Puuvillaa käytetään useissa tuotteissa pyyhkeistä ja vuodevaatteista sohviin ja sänkyihin. IKEA on siirtynyt jo vuonna 2015 käyttämään pelkästään kierrätettyä tai kestävämmin tuotettua puuvillaa tuotteiden valmistuksessa. Meidän olohuoneessa on nyt kestävämmin tuotetusta puuvillasametista valmistettuja SANELA -tyynynpäällisiä.

Perinteisessä puuvillanviljelyssä käytetään runsaasti vettä ja kemikaaleja, mutta IKEA käyttää tuotteissaan ainoastaan kierrätettyä tai kestävämmistä lähteistä peräisin olevaa puuvillaa, jonka tuotannossa on käytetty vähemmän vettä ja kemiallisia lannoitteita sekä torjunta-aineita. Kestävämmin tuotettu puuvilla on hyväksi sekä ympäristölle että puuvillanviljelijöille.

IKEA Kestävä kehitys

IKEA ja WWF ovat tehneet jo yli 10 vuotta menestyksekästä yhteistyötä puuvillanviljelyn parissa. Sen tuloksena noin 110 000 puuvillanviljelijää Intiassa, Pakistanissa, Kiinassa ja Turkissa on siirtynyt kestävämpiin viljelymenetelmiin. Vähentämällä kemiallisten lannoitteiden käyttöä ja korvaamallla kemialliset torjunta-aineet luonnonmukaisilla he ovat säästäneet kustannuksissa ja kyenneet silti pitämään satojen määrän ennallaan. Säästämänsä rahan viljelijät ovat käyttäneet mm. tihkukastelujärjestelmiin ja lastensa koulunkäyntiin.

Puuvillan lisäksi olohuoneessamme on nyt ramista valmistettuja VIGDIS -tyynynpäällisiä. Rami on minulle täysin uusi materiaalituttavuus. Tummaharmaat tyynynpäälliset on valmistettu 100 % ramista, joka on nokkoskasveihin kuuluva ruoho. Vaikka toisin voisi luulla, ramista valmistettu kangas ei todellakaan pistele vaan se on pehmeää, kestävää ja muistuttaa niin näöltään kuin tunnultaankin kauniisti rypistyvää pellavaa.

Otetaan muista luonnonmateriaaleista esille vielä vesihyasintti. Vesihyasintti on nopeasti kasvava lehtikasvi, jonka kasvu on Kaakkois-Aasiassa suorastaan ongelma, sillä se leviää hallitsemattomasti vesistöissä ja uhkaa tukkia ne kokonaan. Vesihyasinttia voi kuitenkin käyttää hyödyksi, sillä siitä voi punoa esimerkiksi koreja ja mattoja. Istutin pari viherkasvia vesihyasintista punottuihin DRUFVLÄDER -ruukkuihin. Myös FLÅDIS -kori on uusiutuvasta materiaalista valmistettu, sillä se on 100% meriheinää.

IKEA Kestävä kehitys

Pakkaus ja kuljetus

IKEA on pidemmän aikaa korvannut kuljetuksessa ennen käytettyjä puulavoja pahvisilla lavoilla. Nyt pahvilavat ovat käytössä jo 85 prosentissa kuljetuksista. Kesästä 2017 alkaen pahvi korvaa myös kuljetusten metalliset tukirakenteet sekä muovikelmun, jolla toimitettavat tuotteet on aiemmin suojattu. Nyt lavat voidaan laittaa käytön jälkeen pahvinkierrätykseen kun tyhjät lavat kuljetettiin ennen takaisin uudelleenkäyttöä varten. Tämä muutos on pienentänyt tuotteiden kuljetuksesta syntyviä hiilidioksidipäästöjä 75 000 tonnilla vuodessa.

Useat tuotteet on mahdollista myydä kokonaan ilman pakkausta, joka onkin se kaikista kestävin tapa pakata tuote. Monet sisustustekstiilit IKEA on pakannut pelkästään vyötteeseen, jolloin pakkausmateriaalin määrä on minimaalinen.

Kyllähän muoviin pakkaaminenkin voi joskus olla järkevä tai ekologinen teko. Tyynyjen kuljettaminen muoviin pakattuna on paitsi edullisempaa, myös ekologista sillä muoviin ilmatiiviisti pakatessa tyynyjen tarvitsema tila pienenee murto-osaan. Tavoitteena IKEAlla on, että vuoteen 2020 mennessä pakkausten muovi on 100 prosenttisesti uusiutuvaa tai kierrätettyä.

IKEA Kestävä kehitysIKEA Kestäva kehitys

Kierrätys

Kierrättämisessä oleellisinta on se, mitä käytöstä poistuvalle sisustustuotteelle tapahtuu. Käyttämättä jääneet esineet, tekstiilit ja huonekalut kannattaa tietysti kierrättää uuteen käyttöön, mikäli ne ovat vielä käyttökunnossa. Jos esine ei sellaisenaan enää ole käytettävissä, melko montaa esinettä voi muokata tai tuunata vielä jatkokäyttöön tai ottaa sellaisenaan käyttöön uudessa käyttötarkoituksessa. Näin on käynyt mm. meidän talon rakentajan vanhalle maalauskorokkeelle. Pieni penkki oli jo sen verran käytössä kärsinyt, että sen päälle ei ollut enää turvallista kiivetä, mutta kun löysin sen varaston perältä, tiesin että penkki löytää varmasti käyttöä sisätiloista aputason. Nyt vanha puinen ja maalitahrainen penkki tuo kodikkuutta ja rosoista pehmeyttä kotiin ja sen päällä olevat viherkasvit antavat vehreyttä sisätiloihin.

Useat huonekalut on mahdollista maalata uutta käyttöä varten, jos niiden alkuperäinen pinta on jo parhaat päivänsä nähnyt. Me ostimme aikanaan IKEAsta Suomessa ja suomalaisesta männystä valmistetun ruokapöydän. Uutena pöytä oli antiikkipetsillä käsitelty, mutta vuosien saatossa pöytä on saanut ensin mustan lakkapinnan ja sen jälkeen nykyisen valkoisen maalipinnan myötä aivan uuden ilmeen. Massiivipuuta oleva kaluste on helppo muokata uuteen kuosiin kovemmankin käytön jälkeen.

IKEA Kestävä kehitysKun esine on täysin käyttöikänsä päässä, kannattaa sen kierrätystapa selvittää huolella eikä suinkaan heittää kuluneita tekstiilejä tai kalusteita sekajätteeseen. Osa materiaaleista voidaan uusiokäyttää ja jätteen määrää vähentää oleellisesti.

//Oletko sinä ottanut sisustaessasi huomioon kestävän kehityksen? Millä tavalla ekologiset arvot näkyvät kodissasi?

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.