Sosiaalista vastuuta ja kaunista käsityötä – IKEA EFTERTANKE

Kaupallinen yhteistyö / IKEA

Olen aina ollut heikkona asioihin, joiden avulla pyritään tekemään hyvää niin omassa yhteisössä kuin kauempana omasta lähipiiristä. Yritys, joka ottaa vastuuta yhteisestä ympäristöstämme tai sosiaalisista seikoista on välittömästi suosikkilistallani ja siksi olen ollut todella iloinen tämän vuoden ajan jatkuneesta kestävään kehitykseen painottuvasta yhteistyöstä IKEAn kanssa. Se, että kauniiden, kotiini sopivien tuotteiden ostaminen voi samalla olla myös hyvä teko tukea kaipaavalle yhteisölle jossain kaukana täältä, tuntuu minusta tosi hyvälle. IKEA EFTERTANKE -erikoismallisto on luotu yhteistyössä thaimaalaisten sosiaalisten yrittäjien kanssa, jotka omalla liiketoiminnallaan edesauttavat positiivista muutosta omissa yhteisöissään. EFTERTANKE on kuudes erikoismallisto, jonko IKEA on tehnyt yhteistyössä Doi Tung -nimiseen sosiaaliseen yritykseen kuuluvien käsityöläisten kanssa, ja malliston tuotteet on valmistettu paikallisista materiaaleista perinteisillä käsityömenetelmillä.

IKEA EFTERTANKE

IKEA EFTERTANKE

Tarina

IKEA EFTERTANKE -malliston juuret ovat Pohjois-Thaimaan vuorilla. Doi Tungin tarkoituksena on tarjota ihmisille kunnollisia työpaikkoja ja auttaa luonnonmetsiä palautumaan alkuperäiseen loistoonsa alueella, jossa metsät ovat kärsineet aiemmin harjoitetusta oopiuminviljelystä. Alueella pyritään myös parantamaan terveydenhuoltoa, koulutusta ja alueella asuvien ihmisten yleistä elintasoa ja tuloksia on jo syntynyt.

Tekemällä yhteistyötä Doi Tungin kaltaisten sosiaalisten yritysten IKEA voi tuoda myyntiin upeita käsintehtyjä, suorastaan uniikkeja tuotteita, mutta samalla tukea myös positiivista muutosta köyhissä yhteisöissä. Tarjoamalla kunnollisia työpaikkoja tuetaan samalla naisten työllistymistä ja toimeentuloa. Näin he voivat tulla toimeen itsenäisesti, huolehtia itse lapsistaan ja opiskella ammattiin. EFTERTANKE- mallistossa on kaikenkaikkiaan 200 000 tuotetta, jotka ovat 331 käsityöläisen tekemiä. Heistä 74 % on naisia.

IKEA EFTERTANKE

EFTERTANKE -mallisto ei ole suinkaan ainoa IKEA -konsernin ja sosiaalisten yritysten yhteistyö. IKEA tekee yhteistyötä myös muiden Doi Tungin kaltaisten pienimuotoisten sosiaalisten yritysten kanssa, jotka valmistavat käsityötuotteita eri puolilla maailmaa. Tätä kautta moni, joilla ei aiemmin ehkä ole ollut mahdollisuutta säännöllisiin tuloihin pystyy ansaitsemaan elantonsa. IKEA tekee tällä hetkellä yhteistyötä sosiaalisten yritysten kanssa muun muassa Intiassa ja Thaimaassa, mutta myös Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa, Belgiassa, Kroatiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Jordaniassa. IKEAn tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä tarjota 20 000 kunnollista työpaikkaa köyhien seutujen naisille ja vähemmistöryhmille, yhteistyössä sosiaalisten yritysten kanssa. Määrä kuulostaa todella isolta, mutta koska IKEA on suuri yritys, tämänkaltainen toiminta on mahdollista!

IKEA EFTERTANKE

IKEA EFTERTANKE

Tuotteet

IKEA EFTERTANKE -malliston tuotteet ovat tulleet myyntiin IKEA -tavarataloihin tämän viikon perjantaina. Mallisto sisältää upeita käsintehtyjä tekstiilejä, keramiikkaa ja paperituotteita. Kuulin, että myyntierä on hyvin rajattu, joten kyseessä todella on limited edition. Jos näitä tuotteita mielii saada, on parempi toimia nopeasti. Ihastuin itse EFTERTANKE -tuotteisiin heti kun näin niistä ensimmäiset lehdistökuvat aiemmin syksyllä. Erityisesti tuo vaalea rosoinen keramiikka, jossa käsityön tunne on ihanasti esillä, vei sydämeni. Näin jo sieluni silmin, kuin yhdistän astioita itse tekemiini ja kirppikseltä löytämiini keramiikka-astioihin ja aika upeasti ne sopivatkin yhteen nyt kun ne ovat saman pöydän äärellä.

Pöydälle levittämäni kangas myydään huovan, eli torkkupeiton nimellä, mutta sen lisäksi tämä käsin kudottu kangas sopii loistavasti myös pöytäliinaksi ja mikä jottei pyyhkeeksikin, sillä se on täyttä puuvillaa ja tulee varmasti vain paranemaan pesujen myötä. Taidan kuitenkin tämän ensimmäisen pöytäliinakokelu jälkeen tunnustella sitä torkkupeittona sohvalla. Pidän juuri tällaisista monikäyttöisistä asioista, jotka voi ottaa käyttöön monessa eri yhteydessä; aivan kuten EFTERTANKE -kannu, joka toimii loistavasti myös vaasina kauniille syyskimpulleni.

IKEA EFTERTANKE

IKEA EFTERTANKE

Voit lukea myös muut tämän yhteistyövuoden kestävän kehityksen teemapostaukset:
Kestävämpi koti – Kuinka sisustaa ekologisesti? ja Kestävämpi koti – Valaistus kuntoon.

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.