Hyötykasvitarhani

Meidän terassille koottu pieni hyötykasvitarhani on tuottanut jo hienosti satoa. Miten ihanaa, kun ruokaa laittaessa saa hakea omalta pihalta yrtit ja salaatteja! Kaikki itse kasvatettu maistuu selvästi kaupan tuotteita paremmalle. Tehdäänpä pieni kierros hyötykasvitarhaan, josta on ollut tänä kesänä suuri ilo!

Istutin toukokuussa erilaisiin istutuslaatikoihin ja ruukkuihin muutamia hyötykasveja taimina ja olen kesän mittaan lisännyt muutamia yrttejä ja salaatteja. Harmaa puinen kukkalaatikko on meidän pihamökin löytöjä ja se sai 70-luvun vihreän värin tilalle pihaamme sopivan harmaan värin ylleen ja sisäänsä erilaisia yrttejä. Yrteistä ainoastaan ruohosipuli ja minttu on talvehtinut siinä, muut taimet on ostettu ihan ruokakaupasta ja ne on juurtunut oikein hyvin laatikkoon. Korianterin kanssa olen hiukan ihmeissään, sillä se kasvattaa vain kukintoja eikä lainkaan uusia lehtiä. Sitruunamelissa on pitänyt kuumasta paikasta ja on kasvanut yrteistä parhaiten. Sitruunamelissa sopii täydellisesti esimerkiksi raparperin ja mansikan kaveriksi kesän jälkiruokiin.

Matalaan puulaatikkoon olen kasannut kaikki pienemmät yksittäiset ruukut yhteen kasaan, jolloin ne on helpompi kastella. Romaine -salaatti on kasvanut hienosti ja se onkin uusin salaattilajisuosikkini. Lehdet ovat tukevia ja todella vihreitä ja se sopii myös paistamiseen, vaikkapa grillissä. Basilikaa kasvaa useammassakin ruukussa, sitä kun on ollut yhdessä jos toisessakin saamassani lahjakassissa tänä keväänä ja kesänä.

Isommissa astioissa kasvaa raparperia ja kesäkurpitsaa. Raparperin riesana on muurahaiset eikä se oikein viihdy tuolla istutussäkissä, joten sille pitäisi katsella pihalta sopiva paikka, jotta ensi kesänä saadaan parempi sato. Kesäkurpitsa sen sijaan on kasvanut ämpärissä hienosti ja tuottaa näköjään satoakin pian.

Uutena kokeiluna terassilla on amppelimansikka, joka kuulema tuottaa hyvin satoa koko kesän kunhan vain lannoittaa mansikkaa hyvin. Muutama mansikka siitä on jo kypsynytkin, tai muutaman kypsän mansikan olen ehtinyt nähdä, voihan olla että ne on ehditty napata jo parempiin suihin. Vaihdoin amppelimansikan ruman muoviamppelin vahapaperipussukkaan. Ulkona ei haitaa, vaikka istutussäkki ei täysin vedenpitävä olekaan.

Terassilla kasvattamisen suurin hyöty on se, että lehtokotilot (joita meidänkin tontilla viihtyy, paitsi nyt kuivana kesänä) eivät pääse tekemään tuhojaan eli mussuttamaan lehtiä suihinsa. Muutenkin kasveista tulee huolehdittua paremmin kun ne on aivan silmien alla. Viereisestä vesisaavista on helppo kaataa vettä kasveille joka ilta ja kasvit voivat hyvin koko kesän. Tässä terassin nurkalla kasvit ovat myös sään armoilla, eli sateen sattuessa niitä ei tarvitse kastella ollenkaan. Paikka on varsin paahteinen ja suojaisa ja siitähän suurin osa hyötykasveista pitää.

//Oletko sinä istuttanut hyötykasveja tänä kesänä?

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.