Sisustusvinkit – Täydellinen harmaa

 

Yksi vaikeimmista asioista sisustamisessa tuntuu olevan maalisävyjen valinta ja aivan erityisesti harmaan maalisävyn valinta. Nyt kun harmaat on olleet pinnalla jo pidempään, löytyy niiden valintaan jo hyviä vinkkejä ja maalivalmistajat on olleet tässä kovasti avuksi, kuten Tikkurila Deco Grey ja Pro Grey -värikarttojen avulla. Silti harmaan sävyn valinta saattaa tuottaa päänvaivaa, kun tavoitteena on löytää kotiin täydellinen harmaa maalisävy.

Vinkit harmaan maalisävyn valintaan

Paras vaihtoehto maalisävyn tarkkailua varten on koemaalaus. Kaikkia sävyjä ei voi sekoittaa pienimpiin (0,225 l) purkkeihin, mutta täydellisen lopputuloksen vuoksi kannattaa sijoittaa ensin litran purkkiin, jolla voit maalata reilun kokoisen alueen. Jos koemaalaus ei onnistu, käytä maalikaupasta saamaasi värilastua.

Oikea paikka. Maalisävyä kannattaa tutkailla juuri siinä tilassa, johon maalia ollaan valitsemassa. Jos koemaalaus ei tule kysymykseen, nosta värimalli pystyyn niille seinille, joihin maalia suunnittelet. Sävyä tulee mallailla kaikilla niillä seinillä, johon maalia suunnittelet ja seinän eri kohtiin. Jos seinässä on ennestään jokin sävy, asettele värilastun alle vaikka valkoista paperia, sillä aiempi seinän sävy hämää silmää, etkä näe uutta sävyä niinkuin se tulee lopulta näyttämään.

Ilmansuunnat. Pohjoisen puolella, jossa valo on viileämpi, kannattaa valita pykälää viileämpi sävy kuin etelän puoleiseen valoon, jossa toimii paremmin lämpimän sävyiset harmaat. Jos laitat lämpimän sävyisen harmaan viileän valon puolelle, sen lämpimät sävyt korostuvat ja harmaa näyttää luultavasti liian lämpimältä.

Oikea valo ja oikea aika. Tarkastele sävyä kaikkina vuorokauden aikoina ja erilaisissa valoissa. Jos tilassa käytetään paljon keinovaloa, sävyn tulee toimia myös siinä.

TummuusasteHarmaa maali tulee näyttämään seinässä tummemmalta kuin värimallissa. Tämänkin asian vuoksi koemaalaaminen on viisasta. Jos haluat vaaleanharmaan sävyn, valitse väri, joka värimallissa näyttää hyvin haalealle.

Kiiltoaste. Puolihimmeä tai himmeä maalipinta toimii harmaissa pinnoissa parhaiten ja korostaa pehmeitä sävyjä.

Täysin neutraali harmaa toistuu sisätiloissa lähes aina viileänä ja saattaa näyttää suorastaan sinertävältä. Jos haluat, että maalisävy näyttää pehmeälle ja harmaalle, kannattaa valita aavistuksen lämmin harmaa, jolloin lopputulos silmälle on neutraali harmaa. Esimerkkinä Symphony värikartan 499 -liuska saattaa näyttää hiukan ruskeasävyiselle paperilla, mutta seinässä nuo sävyt toistuu useimmiten kauniina neutraalin harmaina. Meidän keittiön mustanharmaa seinä on maalattu sävyllä V499. Vanhan kodin olohuoneen maali, Pro Grey värikartan 1923 toimii hienosti nykyisen kodin eteisessä. Kannattaa kurkata myös värin koodin taakse. Esimerkkinä sävy 1923 ja sen RGB-arvot: 201, 200, 194, jotka tarkoittavat, että punaisen värin arvo (R) on 201, vihreän (G) 200 ja sinisen (B) 194. Jos sinisen arvo on samalla tasolla kuin punainen ja vihreä, mennään heti huomattavan viileään suuntaan. Jos käytät NCS -värijärjestelmää, tunnuskirjain N kertoo, että sävy on neutraali.

Haluaisitko vielä kuulla jotain harmaaseen liittyvää? Tai oletko löytänyt mielestäsi täydellisen harmaan? Vinkkaa toki värikoodi muillekin ja kerro samalla, millaisessa valossa ja tilassa tuo sävy toimii! Kirjoittelen erikseen valkoisen sävyistä ja sen oikean valkoisen löytämisestä!

Jos oikean harmaan valinta tuottaa hankaluuksia, autan mielelläni värin valinnassa. Lähiseudulla voin tulla käymään ja kauempana asuvia auttaa etäsuunnitelma.

Lue myös muut Sisustusvinkit: Terassin ja Parvekkeen Sisustaminen – Verhotangon korkeus – Petausvinkkejä

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Kaunis vaaleanharmaa löytyy esim. NCS S 1502-Y50R. Tällä olen maalannut olohuoneen ja aulan tehosteseinät ja viimeksi myös keittiön laminaattitasot. Onnistunut lopputulos ja en ole kylästynyt :). Suosittelen!

  • Miten tapahtuu keittiön tasojen maalaus? Olisin todella kiinnostunut hyvistä vinkeistä ja lopputuloksen onnistumisesta sekä kestosta!!

    • Mitä materiaalia tasot ovat? Keittiön työtasot on niin kovalla kulutuksella, että maalaaminen taitaa aina olla hiukan riskialtista hommaa, mutta kyllähän maaleja löytyy monenlaiseen käyttötarkoitukseen ja kovaankin kulutukseen.