Habitare 2016 – Kaunista ja tyylikästä!

Habitare 2016 alkaa olla paketissa ja blogit sekä muu some on täynnä Habitare -katsauksia. Tiedän kyllä, että blogien lukijana tässä vaiheessa jo sana Habitare 2016 saattaa saada klikkaamaan ruksia aika joutuin, mutta en malttanut olla kuitenkaan jakamatta muutamaa kuvaa ja paria ajatusta tämän vuoden messuilta.

Kokonaisuutena pidit Habitaresta valtavasti. Jätin viime vuoden messut välistä sen vuoksi, että useampana vuonna koin, ettei messuilla ollut joka vuosi mitään uutta annettavaa, mutta nyt Habitare on mennyt reippaan askelen eteenpäin ja messujen yleisilme on kokenut varsinaisen kasvojenkohotuksen. Ehkä suurimpana asiana tähän vaikuttaa se, millä tavalla osastot on messuille sijoitettu. Kiinnostavat, upeat ja harkitut osastot muodostivat tunnelmaltaan hienon ja kiehtovan kokonaisuuden. Mainitsin jo, että Formex jäi tässä kisassa kakkoseksi ja näin todella koin, sillä vaikka Tukholman messut oli hienosti suunniteltu kokonaisuus, ei tällaista Habitaren tunnelmaa sieltä löytynyt. Tässä vaiheessa odotan jo mielenkiinnolla ensi vuoden Habitarea!

Habitare 2016Olen aiemmin kiertänyt messut jo avajaispäivänä, mutta nyt muiden kiireiden vuoksi ehdin messuille vasta lauantaina ja oli kyllä varsin iso ero yleisömäärässä ja niinpä kuvaaminen jäikin varsin vähälle tällä kertaa. Toisaalta oikein kiva näinkin, sillä mihin sitä valtavaa kuvamäärää tarvitsee ja asioita tulee katseltua tarkemmin kun sitä kameraa ei ole välissä. Tyttärien kanssa kun oltiin liikkeellä, olin varautunut varsin pikaiseen kierrokseen, mutta tytötkin innostuivat osastoista varsin kivasti ja vietimme kuitenkin useamman tunnin messuilla. Signals -näyttely kiehtoi meitä kaikkia.

Signals -vainunäyttely esittelee sekä sisustuksen että muotoilun tulevaisuuden trendejä ja heikkoja signaaleja. Trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa yhteistyössä tuotettu näyttely on osa Habitaren designaluetta, ahead!ia. Näyttelyssä on neljä teemaa, joista jokainen muodostaa oman maailmansa. Maailmoihin pääsee tunnelmoimaan ja ne tarjoavat näkemyksen erilaisista asumisen trendeistä. Niistä löytyy elämyksiä ja oivalluksia myös oman kodin sisustamiseen ja materiaalivalintoihin.

Neljä eri teemaa näyttelyssä ovat Sotku – Comfortable chaos, Rakkaus kodissa- Inhouse love, Taidetta vai muotoilua? – Design, art or both? ja Juuret – Common roots. Sotku ja luova kaaos on ehdottomasti näyttelyn mielenkiintoisin teema. Harva koti on kuin sisustuslehdestä. Koti on aina liikkeessä, arki jättää jälkiä ja elämäntilanteet muuttuvat. Liika täydellisyys on tylsää, pieni särmä synnyttää kiinnostavia tiloja ja sisustuksia. Täysin kliiniseksi stailatut kuvat ei puhuttele samalla tavalla kuin kuvat tiloista, joissa elämä näkyy. Rakkaus kodissa -teema herättelee miettimään, onko kodissa tilaa yhdessäololle, rakkaudelle ja intohimolle. Miten kodin sisustus edistää kohtaamista ja rakkautta kodissa? Onko ruokapöydän ääreen helppo istua vastakkain syömään ja käymään läpi päivän uutiset, tunnelmat ja kuulumiset? Onko sänky tarpeeksi iso, jotta siihen voi käpertyä sylikkäin nukkumaan? Lataako koti akkuja vai imeekö energiaa?

Ajan ilmiö on, että trendejä tuntuu olevan loputtomasti ja uudet trendit leviävät nopeammin kuin koskaan, erityisesti sosiaalisen median kautta. Sisustustrendeihin peilatessa tämä tarkoittaa, ettei ole olemassa enää kaiken kattavia tyylisuuntia, joita pitäisi seurata, jos haluaa olla ajan hermolla, Susanna Björklund sanoo. Björklundin mukaan tämän hetken isoin trendi on kuitenkin olla oma itsensä ja luottaa omaan makuunsa.

Habitare 2016Habitare 2016Hakolan osastolla olisimme viihtyneet pidempäänkin, jollei tila olisi ollut tupaten täynnä. Lienee sana kiirinyt, että Hakola voitti juuri Vuoden designteko 2016 -palkinnon ja osasto valittiin yhdeksi Sisustustoimittajien suosikkiosastoista. Hakola ja tämä osasto on kunniamaininnat todellakin ansainnut! Tytöt bongasivat useammasta sohvasta tutun sohvakankaan, vaikka Fokusta ei messuilla näkynytkään.

Habitare 2016Yksittäisistä ostastoista pidin kovasti Tikkurilan luomasta tilasta. Värejä oli tuotu esille kiehtovalla tavalla ja koko osasto oli mielenkiintoinen. Kokeilimme tyttöjen kanssa virtuaalilaseilla huoneen maalaamista; oli vähän liiankin jännittävää! Vaaleanpunaiset, vihreät ja siniset sävyt ovat edelleen isosti esillä. Tänä syksynä tuntuu että sisustuksen ja muodin trendivärit kulkevat täysin käsi kädessä; tummanvihreä, viininpunainen ja puuterinen vaaleanpunainen tulevat nyt vastaan jokaisessa vaatekaupassa ja todella monella messuosastolla. Musta ja harmaa pitävät pintansa toki yhä!

Habitare 2016Kävitkö sinä Habitaressa? Mitä pidit ja mitkä jutut nousi suosikiksesi?

Vanhempia Habitare -juttuja löydät Habitare -tagin takaa.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Hei,
    Osaisitko sanoa,
    tuossa alimmassa olevassa kuvasssa, harmaalla pohjalla on pieni hylly jossa on kamera. TIedätkö onko se pelkkää rekvisiittaa vai onko niitä jossain saatavilla.
    Yst.terv. Jaana