Unsweetened Life

Mainitessani aiemmin keväällä sokerittomasta elämästä, kiinnosti se sen verran monia teistä, että päätin kirjoittaa aiheesta oman postauksen. Sokeririippuvuus jossain muodossa ei varmaan ole vieras asia monellekaan. Jollekin karkkien tai muiden makeiden napostelu voi olla pelkästään tapa, mutta sitten kun napostelua alkaa tiedostaa, saattaa huomata, ettei sitä karkkia mussuteta ainoastaan tavan vuoksi, vaan sokeriin kehittyy riippuvuus siinä missä muihinkin koukuttaviin aineisiin. Olen aiemmin karsinut makeansyömistäni keskittämällä herkut yhteen päivään viikossa, useimmiten perjantaihin tai lauantaihin, mutta siinä käytännössä olen huomannut sellaisen ongelman, että herkut saa entistä suuremman roolin elämässä, kun niiden syömisestä tekee viikon kohokohdan.

Alkuvuodesta päätin, että nyt saa jäätelön nauttiminen ja karkkien mussuttaminen jäädä ja helmikuun ensimmäinen päivä jätin elämästäni kaiken lisätyn sokerin pois. Ensimmäisten päivien jälkeen sokeristen herkkujen perään ei ole tarvinut kaipailla, sillä elimistö oppi hyvin pian, että hyvinhän tässä pärjäillään ilman sokeriakin. Mitä enemmän elimistö saa sokeria, sitä enemmän se sitä kaipaa, mutta positiivista on se, että mitä vähemmän sokeria syöt, sitä vähemmän sitä tekee mieli!

Sokeriton kakku

Eroon sokeririippuvuudesta

Se, että jätin lisätyn sokerin ruokavaliostani pois, tarkoitti omalla kohdallani sitä, että voin syödä hyvällä omallatunnolla ruokia, jotka sisältävät vain luontaista sokeria, kuten hedelmissä on. Päätin, että tarvittaessa voin käyttää hunajaa pienenä makeutuksena esimerkiksi rahkan ja marjojen kanssa. Se onkin ollut oikeastaan ainoa paikka, mihin makeutusta on kaivannut. Satunnaiset palat tummaa suklaata on toiminut hyvänä herkkuna. Suklaassakin olen valinnut ainoastaan reilusti kaakaota sisältäviä vaihtoehtoja, joissa on vähintään 70% kaakaota.

Maaliskuisella hotellilomallamme päätin ensimmäistä kertaa sitten helmikuun alun kokeilla, mitä tapahtuu kun syön sokeria, nimittäin sen verran spesiaalit jälkiruuat oli tarjolla, etten kokemusta halunnut jättää väliin. Jälkiruoka maistui todella makealle, vaikka muiden mielestä jälkiruoka ei ollut ollenkaan makeimmasta päästä. Söin jälkiruuan hyvällä mielellä eikä siitä aiheutunut mitään ongelmia sokerittomaan elämääni; ei makeanhimoa eikä mielitekoja. Niinpä uskalsin seuraavallakin viikolla maistaa pienen palan pomon tarjoamaa täytekakkua, joka puolestaan olikin ihan överimakea! Kakun jälkeen tilanne oli sama kuin jälkiruuankin jäljiltä, eli makeanhimo oli poissa! Niinpä olen päätymässä ratkaisuun, että satunnaiset sokeriannokset voivat jatkossa kuulua elämääni, mutta arjessa ei lisättyä sokeria enää nähdä. Irtokarkkeihin sun muihin en kuitenkaan taida koskea vielä ollenkaan. Lisäksi sovimme, että meidän kotiin ei enää kanneta valkoista sokeria, vaan leipomuksia ja muuta tarvetta varten käytetään ruskeaa sokeria ja hunajaa. Huhtikuun aikana sokerin syöminen keskittyi muutamaan jäätelöannokseen, mutta muuten menin lähes nollatoleranssilla. Nyt toukokuussa taidetaan jatkaa samalla mallilla; ei kokonaan kieltäytyen, mutta sokeri tiedostaen, sillä se näyttää olevan omalla kohdallani toimivin tie.

Pääsiäiseksi tein hyytelökakun kokonaan ilman sokeria, mutta lisäsin kuitenkin hiukan hunajaa makeuttamaan kakkua. Koska kakusta tuli herkullinen ja raikas, tehtiin vapuksi samanlainen kakku, hiukan suurempana vaan kun porukkaa oli vähän enemmän! Tein kakut kokonaan ilman pohjaa, sillä ensimmäisen kakun piti olla sokerittoman lisäksi gluteeniton. Tosin visioimme äidin kanssa, että pohjanhan olisi voinut tehdä vaikka taateleista ja pähkinöistä, mutta hienosti tämä toimi ilman pohjaakin!

Sokeriton hyytelökakku
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 dl maustamatonta jogurttia
200 g maitorahkaa
150 g tuorejuustoa
5 liivatelehteä
yhden limen mehun
lorauksen hunajaa

2 prk mango -sosetta (pilttiä)
1,5 liivatelehteä

Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä se viileään odottamaan, että muu kakkuaines on valmista. Vatkaa tuorejuusto kuohkeaksi ja sekoita jogurtti joukkoon. Liota vedessä pehmennetyt liivatelehdet kuumassa limemehussa ja sekoita huolellisesti tuorejuuston ja jogurtin joukkoon. Mausta hunajalla makusi mukaan. Sekoita joukkoon rahka ja kääntele kermavaahto lopuksi sekaan.  Kaada seos irtopohjavuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla. Anna hyytyä muutama tunti ennen kuin laitat mangososeen päälle. Tarjoa kun kakku on kokonaan hyytynyt.

Eroon sokeririippuvuudesta

Millaisia kokemuksia teillä on sokerittomasta elämästä tai sokeririippuvuudesta?

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  • Todella mielenkiintoinen aihe ja mukava kuulla kokemuksiasi! Tämä olisi itselleni erittäin ajankohtainen, sillä sokeria kuluu ihan liikaa ja tiedostankin sen. Kiitos vinkeistä ja kokemuksien jaosta. 🙂