DIY – Betonitaso Osa 1

Meidän keittiön parhaillaan valmistumassa oleva betonitaso on herättänyt paljon kiinnostusta, joten ajattelin kirjoittaa tason tekemisestä jo tässä vaiheessa ennen kuin taso on edes kokonaan valmis. Olen haaveillut betonitasoista pitkään ja onnekseni betoni materiaalina tuntuu sopivan varsin mukavasti tänne 70-luvun tiilitaloon. Selvitin keittiötä suunnitellessani eri vaihtoehtoja betonitason toteuttamiseen ja kun niemekkeeseen tulevan tason mitat alkoi selvitä, oli selvää, ettei tasoa voisi valaa erikseen muotissa ja nostaa paikoilleen vaan tässä tilanteessa on välttämätöntä saada taso valettua paikoillaan. Muistin viime kesän asuntomessuilla tutustuneeni betonitasoon, joka on mahdollista tehdä itse ja otin yhteyttä Z Counterformiin, jossa suunnitelmani perusteella laskettiin tarvittavat tuotteet määrineen ja tarvikkeineen ja sain valmiin tarjouksen, joka sisältää käytännössä kaiken, mitä betonitason tekemiseen tarvitaan.

Lyhykäisyydessään systeemi toimii niin, että pohjalevy asennetaan kaapistojen päälle, reunoille kiinnitetään muoviset muottilistat, saumat teipataan ilmastointiteipillä, pohjaan asennetaan klipsit, joiden varaan tulee tukiverkko muodostuneeseen altaaseen kaadetaan lopuksi betonia, joka tasoitetaan. Jokainen työvaihe kuitenkin ottaa oman aikansa, eikä betonitasoa ihan hetkessä tehdä.

DIY Betonitaso

Meillä homma alkoi kaapistojen asentamisen jälkeen sillä, että mallailimme pohjalevyä ja muottilistoja paikoilleen ja totesimme, että kaapistojen reunoihin on pakko tehdä parin millin korotus, jotta saamme vetolaatikot ja kaapinovet auki vielä tasojen valamisen jälkeenkin. Heikki ajoi sirkkelillä sopivan kokoista rimaa, joka liimattiin kiinni kaapistojen runkoon. Sen jälkeen pääsimme sovittamaan sementtilevyjä, jotka tulevat tason pohjalle ja jäävät betonin alle piiloon. Nurkkien, lieden sekä altaan paikkojen ja tason läpäisevän pylvään vuoksi tässä hommassa oli jonkin verran askarreltavaa, mutta tuota levyä pystyi kuitenkin kohtuullisen helposti työstämään katkoteräveitsen avulla. Teippasimme saumat huolella, jotta kaikki betoni pysyy oikeassa paikassa eikä valu kalusteisiin. Pääasiassa saimme kiinnitettyä levyn alapuolelta kalusteisiin, mutta muutamassa paikassa oli välttämätöntä ruuvata levy yläpuolelta kaapistojen tukirakenteisiin. Tason irroittaminen sitten joskus vuosikymmenten jälkeen ei tule olemaan mikään yksinkertainen juttu! Koska niemekkeen olohuoneen puolella taso tulee ulos kaapistoista, teimme valun ajaksi tukirakenteen kannattelemaan painavaa kuormaa siihen saakka, että taso on kuivunut.

Seuraavaksi mitattiin muotit, jotka leikattiin jiiriin ja ruuvattiin pohjalevyyn kiinni. Me laitettiin ruuveja ihan reilusti, jotta lista tulee tiiviisti pohjalevyä vasten. Muottienkin saumat tulee teipata huolella. Altaalle ja liedelle tehdyt aukot ympäröitiin myös listalla, samalla joka on tarkoitettu tason takareunaan. Kävimme vielä silikonilla läpi muutaman riskipaikan, josta arvelimme vuotojen helposti tulevan. Kun koko allas oli kasassa, levitimme rullan lasikuituverkkoa peittämään koko tason alan ja verkko nostettiin kiinnikkeillä ilmaan.

Tällä hetkellä viimeinen vaihe, eli itse betonin valaminen oli lopulta aika nopea homma kaikkiin alkuvalmisteluihin verrattuna. Aloitimme eilen illalla yhdentoista maissa sekoittamisen ja neljän tunnin jälkeen olimme kantaneet 225 kg betonia. Meidän tasolla on kokoa joku vajaa 3 m² ja käytimme siihen 9 säkkiä Fesconin K45 Kuivabetonia. Ensimmäisen liippaamisen jälkeen kävimme reunoja hiomakoneella (ilman paperia) läpi, jotta ilmakuplat nousisivat reunoista. Saa nähdä, oliko tärinä riittävää, kuinka röpelöiset reunat tulevat olemaan kun muotit irroitetaan. Tärryyttämisen jälkeen tein hienoimman tasoituksen vielä suihkepullon avulla hyvin hienolla teräslastalla. Tänään olemme kostuttaneet tasoa hiukan, sillä nyt on aika lämpimät kelit, jottei taso kuivuisi liian nopeasti ja lähtisi halkeamaan.

Meidän taso ei varmasti ole sieltä helpoimmasta päästä muotonsa ja kokonsa vuoksi, mutta ohjevideoiden katsomisen jälkeen uskalsimme lähteä kokeilemaan. Nyt on vielä jännittämistä jäljellä, sillä huomenna voidaan poistaa muottilistat napsauttamalla näkyvillä oleva osa pois ja sitten selviää, minkä näköisen tason saimme aikaan. Sen jälkeen on vielä pari työvaihetta jäljellä, niistä kirjoitan sitten kunhan päästään sinne saakka.

Tässä vielä valmistajan video, josta näkee työvaiheita käytännössä.

Betonitaso toteutettu yhteistyössä Z COUNTERFORMIN kanssa.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.