Christmas Tag

Mainitsinkin eilen, että tänä vuonna meidän perheen joulukorttikuvaan pääsi kaksi karvaisinta perheenjäsentä. Ajattelin vilauttaa kuvaa teillekin, sillä tulihan kuvasta lopulta aika hurmaava, vaikka ei muuten ollut mikään helppo homma saada kahta vauhdikasta tyyppiä samaan kuvaan. Voin sanoa, että pienten lasten saaminen samaan kuvaan hymy huulilla on lasten leikkiä verrattuna innokkaan koiranpennun ja mököttävän kissan kuvaamiseen. Kyllähän yksin poseeraavaa koiraa kuvaa, mutta annas olla kun kuvaan koitetaan lisätä pari talviasustetta sekä kissa, jota ei voisi poseeraaminen vähemmän kiinnostaa, menee homma jo pykälää haastavammaksi! Tavoite oli aika kunnianhimoinen, myönnettäköön, ja lopputulos on aika kaukana siitä, mikä mielikuva joulukorttikuvasta oli. Onhan kuva silti kiva ja jotenkin noita meidän karvakavereita kuvaava; toinen peruuttelee kuvasta astetta jäykempänä ja toinen illistelee kovin onnellisena uudesta myssystä, jonka ajatteli syödä kuvauksen päätteeksi.

Muutamassa blogissa on pyörinyt tässä joulun alla Christmas Tag -kysymykset, joihin minäkin näpyttelin vastaukseni. Näitä oli kiva miettiä, vaikka kysymykset tuntuikin jatkuvan loputtomiin!

On joulun aika, mitä luet?
Joulukirja on hyvin usein Danielle Steeliä, niin tänäkin vuonna. Jotain luettavaa jouluna on oltava, se vaan kuuluu asiaan! Mikä olisi sen ihanampaa kuin jouluyönä pötkötellä sohvannurkassa viihdyttävä kirja kädessä glögiä siemaillen ja rauhallista joulumusiikkia kuunnellen. Yhtä hyvin kirja voisi olla vaikka Camilla Läckbergiä, kuten viime vuonna tai jonkun muun pohjoismaisen dekkaristin uutuus.

Suosikki joululeffa?
En oikein osaa nimetä yhtään suosikkia. Mikään perinteisistä joululeffoista ei yllä suosikiksi, vaikka ihan kivoja joululeffoja riittää. Tänä vuonna me olemme katsoneet koko perheellä jo kaksi joululeffaa. Christmas with the Kranks huvitti suuresti koko perhettä!

Missä vietät mieluiten juhlapyhät?
Kotona! Mielelläni viettäisin joulua toisinaan myös omien tai miehen vanhempien luona, mutta lapset ovat sitä mieltä, että kotona paras.

Lempi joululaulu?
Paha kysymys! Yhtä yksittäistä joululaulua on vaikea nimetä, kun musiikkimaku on niin laaja. Kuuntelen paljon joulumusiikkia ja suosikkejakin on paljon. Muutama suosikkini tässä: Sylvian joululaulu, Jul jul strålande jul, Have Yourself A Merry Little Christmas. Frank Sinatra ja Céline Dion on kaksi artistisuosikkiani, mutta yhtälailla Westminster Choir ja Soile Isokoski kuuluu jouluuni.

Milloin avaatte lahjat?
Aattoiltana jouluaterian jälkeen. Yleensä kello on jo yli seitsemän kun ollaan saatu ruokapöytä siivottua ja nautittua jälkiruoka. Lahjat avataan olohuoneessa niin, että lapset jakavat lahjat ensin kaikille. Sen jälkeen ne avataan vuorotellen yksi kerrallaan ikäjärjestyksessä ja nuorimmainen saa aina toki aloittaa. Pakettikortti luetaan ääneen, niin, että kaikki tietävät keneltä lahja on.

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?
Ei mitään hajua muiden nimestä kuin Petterin…

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?
Täytyypä tunnustaa, että jouluaaton illallista! Mikään ei ole parempaa kuin itse valmistettu jouluruoka ja täydelliset maut, joista moni on sellaisia, ettei niitä nautita kuin jouluna. Joulusaunakin on ihana perinne. Sinne täytyy ehtiä valoisaan aikaan niin kuin ennen vanhaan tehtiin! Meillä joulusaunaan liittyy myös joulukylpy reilussa vaahdossa!

Oikea vai feikki joulukuusi?
Ehdottomasti oikea. Tosin, kävisi minulle joku moderni seinäkuusikin, mutta jos puhutaan perinteisestä joulukuusesta, sen täytyy olla aito, sellainen tuoksuva ja variseva!

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?
Yhden suosikin nimeäminen on yhtä vaikeaa kuin lempijoululaulun. Yksittäisistä joulun herkuista mainitsen lanttulaatikon, sienisalaatin sekä saaristolaisleivän ja brien yhdistelmän.

Rehellisesti: onko lahjojen antaminen vai niiden saaminen parempaa?
Kyllä minä pidän lahjojen saamisestakin, mutta antaminen vie ehdottomasti voiton. On ihana nähdä, kun lahjan saaja vilpittömästi ilahtuu saamastaan lahjasta, joka sopii saajalle täydellisesti! Nyt tiedän antavani ainakin yhden täydellisen lahjan ja pari muutakin kovasti toivottua.

Oudoin saamasi lahja?
Olin jo reilusti teini-ikäinen kun sain nyt jo edesmenneeltä isoäidiltäni joululahjaksi soivan korurasian sellaisella pyörivällä balettitanssijalla. Se on kaikessa outoudessaan jäänyt mieleen, mutta mummu oli jo vanha ja ajatus taustalla oli ehdottomasti lahjaa tärkeämpi.

Millainen lahjojen paketoija olet?
Omalla tyylilläni teen kauniita paketteja, mutta en kuitenkaan ala nysväämään. Yleensä hankin rullan tai pari uutta paperia ja vanhat nauhat ja pakettikortit yhdistetään papereihin. Tänä vuonna ostin ison rullan mustaa paperia Granitista. Se onkin riittänyt lähes kaikkiin paketteihin.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?
Perinteistä joulupaitaa ei ole, mutta aattoillaksi pukeudun yleensä johonkin mekkoon, vaikka pikkujouluja varten hankittuun. Jouluaterialle pukeudutaan aina siististi eikä meillä edes teinit kulje aattoiltana verkkareissa. Joulupäivinä voi pukeutua oman mielensä mukaan ja rennosti. Päivisin osa kulkee pitkään pyjamissa.

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?
Lapsuuden jouluissa oli juhlava tunnelma. Silloin kun mummu vietti meillä joulua, hän hämmensi riisipuuroa keittiössä. Joulusaunan jälkeen puettiin sievät vaatteet päälle ja alettiin valmistella jouluruokia.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?
Kerran tai kaksi olen tehnyt itse piparkakkutalon valmiista taikinasta, pari kertaa koonnut valmiista osista. Kumpikaan ei kovin kaunis lopputulos ollut, joten eipä ole aikoihin tullut yritettyä. Sellaisia pieniä mökkejä tein kyllä joskus glögilasin reunalle, ne onnistuivat hiukan paremmin!

Suosikkipuuhasi joululomalla?
Rentoilu ja ulkoilu! Joululoma kestää tänä vuonna kokonaiset viisi päivää ja niistä päivistä otetaan kyllä ilo irti. Nukutaan pitkään, valvotaankin myöhään ja ei oteta stressiä mistään!

On jouluaatto, mitä lasissasi on?
Glögiä, totta kai! Punaista, valkoista, Blossaa, itse keiteltyä… sitä perinteistä marlia harvemmin!

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?
Sen saisi meidän koko perhe. Ostaisin jonkin hyvän pelin, jonka parissa koko perhe viihtyisi.

Mitkä värit tekevät joulusi?
Minulle perinteisesti valkoinen ja joulukuusen tuoma vihreä. Tänä vuonna yllättäen punainenkin hyvin pienesti, parissa kynttilässä ainakin!

Mistä jouluperinteistä et pidä tai mitkä skippaat vuosittain?
Meillä ei ole koskaan käynyt joulupukkia. Tai hetkonen, kyllä meillä joku vuosi sitten kävi joulupukki juuri silloin kun esikoinen oli viemässä roskia..! Edes silloin kun lapset oli pieniä, ei lähdetty joulupukkiuskotteluun mukaan, vaan kerrottiin, että joulupukki on sellainen hauska leikki ja jotkut tykkää kotiinkin kutsua jonkun esittämään joulupukkia. Lahjat on saatu hyvin jaettua ilman pukkiakin!

Oletko viettänyt joulua muualla, kuin kotimaassasi?
En ole. Kaikki joulut on vietetty perinteisesti kotimaisissa maisemissa. Joskus voisin lähteä jonnekin lämpimään, mutta enemmän kyllä haaveilen joulusta lapin lumisissa maisemissa.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?
Porkkana- ja lanttulaatikon lisäksi kaloja, juustoja, punajuurta ja sienisalaattia. Saaristolaisleipä ja rieska kuuluu myös jouluun. Siinä ne tärkeimmät!

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?
Totta kai valkoiset!

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai joulupäivästä?
Jouluaatosta. Ilmassa on odotuksen tuntua ja ensimmäistä kertaa maistettaessa jouluruoka maistuu parhaalle. Jouluruuat on vielä maistamatta, vaikka puuro jo hautuu hellalla ja jännitysaste on aika korkealla, ainakin kuopuksen kohdalla! Ihana päivä, ihana jouluaatto!

Ihanaa ja rauhallista joulua teille kaikille! 

Viettäkäähän tunnelmallisia ja onnellisia, kiireettömiä hetkiä yhdessä rakkaidenne kanssa! Niin mekin tehdään; nautitaan hitaasta oleskelusta sekä uusista ja vanhoista jouluperinteistä, jotka tuovat juhlan tunnun.

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.