Asuntomessut 2018 – Mitä jäi mieleen?

Tämän vuoden asuntomessupostaukset ovat odottaneet inspiraatiota ja tällä kertaa lähestyn asuntomessuteemaa hiukan erilaisesta näkökulmasta kuin yleensä olen tehnyt.  Asuntomessut ovat olleet käynnissä heinäkuun alusta Porin Karjarannassa ja jälleen asumisen mediat on ollut täynnä messuja ja kohde-esittelyä. Mietin pitkään, mitä messuista kertoisin, kunnes Kerttu (Modernisti Kodikas -blogi) sanoi ääneen monta asiaa, jotka itsellänikin on ollut mielessä – Lisää rohkeutta, Asuntomessut!  

Asuntomessuja ajatellessani ensimmäisenä minulla tulee mieleen, että jos asioita tehdään tehdään vuosia putkeen samalla tavalla, saattaa lopulta tulla turhan vahvana tunne, että messut ovat joka vuosi uusinta edellisen vuoden messuista. Kohteet ovat usein samankaltaisia vuodesta toiseen, ja jälkikäteen on hyvin vaikea muistaa, minkä vuoden messut ovat milloinkin kyseessä, kun ideat toistavat itseään niin kohteiden kuin kokonaisuuksienkin osalta.

Asuntomessut 2018

Kun puhutaan asuntomessuista, täytyy muistaa että kyseessä on näyttely, johon tavarantoimittajat haluavat saada uusimmat tuotteet esille. Näyttelykoteja ei voi verrata koteihin ja suurimmasta osasta messukohteista varmasti muodostuu koti, kun asukkaat pääsevat muuttamaan sisään ja tuovat omia tavaroita huoneisiin ja talot täyttyvät oikeasta elämästä.

Asuntomessut 2018

Toki mukaan mahtuu joka vuosi jokunen helmi – joko kohde kokonaisuudessaan, sisustuksellinen ratkaisu tai yksityiskohta, joka inspiroi ja saa minutkin vierailemaan asuntomessuilla joka kesä. Tämän vuoden helmiä löydät tämän postauksen kuvituksena. Frida Steinerin Kontille suunnittelema ja toteuttama Villa Karhun sisustus on koottu kokonaan kierrätetyistä kalusteita ja esineistä ja se saa kohteen tuntumaan aivan ainutlaatuiselle kaikkien uusien talojen ja uusien esineiden jälkeen. Kodin pitää tuntua hyvälle – kodikkaalle ja lämpimälle ja sitä vaikutelmaa kokonaan uudella sisustuksella on vaikeaa, jos ei aivan mahdoton saavuttaa. Anna-Leena Hämäläisen sisustama Bunkkeri on toinen onnistunut esimerkki siitä, että uuden ja vanhan liitto toimii. Tätä kohdetta voisi sisustamisen sijaan nimittää taiteeksi.

Asuntomessut 2018

Muutama muukin kohde ihastutti kauniilla sävymaailmoilla ja harmonisilla sisustuksilla, jotka toimivat hienosti. Maru Hautala sisusti messuille Harri Koskisen suunnittelemat Honka -kontit yhdistelemällä puunsävyihin pastellisävyjä ja Annarina Yöntilän sisustama Fiskarhedenvillan Pohjanvalo on sisältä kaunis ja tunnelmallinen. Solid House kodeissa oli kivoja ratkaisuja ja Kastellin Vivan kokonaisuus oli minun mieleeni; ilmava ja tyylikäs. Ihastuin tänäkin vuonna kokonaisuuksien lisäksi yksityiskohtiin. Taidokkaasti toteutettu katto, ruudukkolasiseinä rivitaloasunnossa väliseinän tilalla ja kaunis lattia toimivat yksittäisinä elementteinä ja inspiroivat sisustussuunnittelijaakin.
Asuntomessut 2018

Kannattaa muistaa, että suuri yleisö tuskin näkee messuja samalla tavalla kuin sisustamisen ammattilaiset; suunnittelijat ja bloggaajat. Me olemme varmasti sitä vaativinta kohdeyleisöä, sillä seuraamme asumisen ja sisustamisen tuulia niin kotimaasta kuin maailmaltakin, ja moni uutena esitelty asia saattaa meistä alan ammattilaisista tuntua hyvinkin nähdylle.  Uskon kuitenkin, että juuri meidän mielipiteellä on myös väliä ja vaikutusta siihen, lähteekö suuri yleisö messuille.

Asuntomessut 2018

Mitä minä sitten toivoisin asuntomessuilta? Ykköstoiveeni on, että messuilla nähtäisiin asumiseen liittyen jotain aivan uutta; olkoon se sitten täysin uusia materiaaleja, tekniikoita, suunnittelijoita, pintamateriaaleja tai muotoja, tapoja ja sisustuksia. Ekologisuus on näennäisesti ollut mukana jo vuosia, mutta oikein kunnon ekotaloa, jossa ekologisuus olisi otettu huomioon kaikessa rakentamisessa ja sisustamisessa, en asuntomessuilta ole vielä löytänyt. Sisustussuunnittelijat, tavarantoimittajat, näytteilleasettajat ja perheet iskevät usein sisustamisessa lusikkansa samaan soppaan ja tämä valitettavasti näkyy useassa kohteessa sekavuutena ja loputtomina ideoina ja yksityiskohtina. Harvassa talossa kulkee kautta linjan yhden ihmisen kädenjälki. Eniten kaipaan asuntomessuilta erilaista arkkitehtuuria, eri-ikäisiä kohteita, paljon lisää saneerauskohteita ja monimuotoisempaa asumista. Tällä hetkellä koen, että kyseessä on rakennusmessut, ei suomalaista asumista kuvastavat messut.

Asuntomessut 2018

Tästä avautumisesta huolimatta olen sitä mieltä, että messuvieraan näkökulmasta asuntomessut ovat tänäkin vuonna erinomaisesti järjestetty. Asuntomessut jatkuvat 5.8. saakka ja ovat avoinna joka päivä, joten ehdit vielä tutustumaan messukohteisiin!

Ehkä haluat lukea myös nämä

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.