5+5 askelta ekologisempaan elämään

Olen seurannut mielenkiinnoilla somessa ja blogeissa ympäristökeskustelua, joka on ollut viime aikoina kovin vilkasta ja hyvä niin. Ympäristöraportti sai monet miettimään, millaisilla asioilla itse voi vaikuttaa ilmastonlämpenemiseen ja omaan ympäristöön. Tässä muutamia pieniä tekoja, joita minä olen tehnyt ja joita haluaisin tehdä.

5 asiaa jotka olen jo tehnyt

 Ostan vähemmän. Vältän turhan ostamista, en hanki väliaikaisratkaisuja ja harkitsen ostoksia. Ostan mielummin harvemmin ja laadukkaampaa ja koitan ajatella ostoksia tehdessäni useamman vuoden päähän, myös vaatteiden kohdalla. Sisustusostoksilla suosin kierrätettyä, esimerkkinä lukuisat tuolit ja makuuhuoneen messinkivalaisin. Sisustaessa uusien ostoksien sijaan kannattaa kierrättää myös omia jo olemassa olevia kalusteita ja esineitä huoneesta toiseen.

✓ Lajittelen jätteet. Meillä on lajiteltu ja kierrätetty aina kaikki jätteet, mitä vain on mahdollista. Viime vuonna otimme kotipihaan myös oman kierrätysmuoviastian, joka tyhjennetään kerran kuussa eikä kierrätysmuovia tarvitse enää kuljettaa itse säiliöihin. Omakotiasukkaana on mahdollista järjestää paikka lukuisillekin erilaisille jätteille. Sekajätteen määrä pysyy pienenä, kun kierrättää kaiken mahdollisen.

✓ Lihansyönnin vähentäminen. Lihansyönti on meidän perheessä kohtuullisen vähäistä ja yhä vähenemään päin. Yksi lapsista on kasvissyöjä ja minäkin valitsen mielelläni lihattoman vaihtoehdon… Sienet, kikherneet ja erilaiset lihankorvikkeet on meillä eniten käytettyjä vaihtoehtoja lihalle.

✓ Lennän vähän. Noin kerran vuodessa lentäminen on vielä kohtuullinen määrä enkä osaisi kokea huonoa omaatuntoa, vaikka lentäisin 2-3 kertaa vuodessa, sillä meni useita vuosia, että en lentänyt juuri lainkaan. Ensimmäisen lentomatkani tein 14-vuotiaana. Viimeksi lensin tyttären kanssa Lontooseen keväällä. Se onkin tämän vuoden ainoa lentäen tehty reissu ja seuraava reissu on luultavasti tiedossa vasta ensi vuonna.

✓ Mikromuovien välttäminen. Mikromuovien lisäksi pyrin muutenkin välttämään muovituotteita. Kertakäyttöisten muovituotteiden kieltäminen lainsäädännöllä on erinomainen asia, sillä se kannustaa kehittämään korvaavia, ekologisempia tuotteita.

5 asiaa jotka haluan tehdä

✓ Kasvisruuan lisääminen. Haluaisin, että meidän koko perhe vähentää entisestään lihan ja maitotuotteiden käyttöä. Tätä varten kasvisruuista on tehtävä koko perheelle maistuvia, kuten koko perheen suosikki Nacho plate kikherneillä. Itselleni erityisesti juustot on heikkous, josta luopuminen tuntuu vaikealle. Sen vuoksi tavoitteena onkin maitotuotteiden ja lihan vähentäminen, ei kokonaan luopuminen.

✓ Autoilun vähentäminen. Autoilusta haluan saada kaikki turhat ajelut pois. Tähän auttaa matkojen ja kyytien yhdistäminen, turhien reissujen karsiminen ja se, että lähistöllä pitäisi käyttää useammin polkupyörää tai kävellä. Meillä on perheessä nykyään kaksi autoa, sillä yrittäjyyden myötä joudun kulkemaan enemmän kotipaikkakunnan ulkopuolella ja julkisilla liikkuminen Kirkkonummelta käsin veisi kohtuuttomasti työaikaa.

✓ Hävikin vähentäminen. Hävikki on asia, joka kaihertaa minua kovasti. Suomalaiset tuottavat hävikkiä kotitalouksissa henkeä kohti keskimäärin 23 kiloa vuodessa. (Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE). Tuntuu hurjalle ajatella, että sen mukaan meidän perheessä kannetaan yli 100 kiloa ruokaa kotiin kompostiin heitettäväksi. Hävikin vähentämiseksi ruuan määrä tulisi pitää optimaalisena ja kauppareissujen harventaminenkin auttaa asiassa, sillä silloin kun tuntuu, että jääkaapissa ei ole enää mitään syötävää, löytyy sieltä vähintään päiväksi vielä eväät koko perheelle.

✓ Laatuun panostaminen. Vielä entistä enemmän haluan panostaa laadukkaisiin asioihin, joita ei tarvitse uusia vuoden-parin välein, ja jotka kestää aikaa. Vaatteiden kohdalla laatu tarkoittaa usein hyviä materiaaleja, ei välttämättä kallista hintaa, mutta ei takuulla halvintakaan. Kodin ja sisustamisen suhteen olen tajunnut viime aikoina, että olen pidempään hankkinut ainoastaan laadukkaita ja kestäviä ratkaisuja, oli ne uusia tai kierrätettyjä hankintoja. Näin toimimalla samat esineet ja kalusteet tulevat toimimaan vuosia ja vuosia, jolloin uuden ostaminen on tarpeetonta.

✓ Pakkausjätteen vähentäminen. Erityisesti keittiössä ja kylpyhuoneessa pakkausjätettä tulee harmillisen paljon. Onneksi muovi on mahdollista kierrättää, sillä tyhjien pakkausten vieminen sekajätteeseen tuntuisi todella pahalle. Ruuan suhteen tuotteen valitseminen vähäisen pakkausmateriaalin perusteella on mukava haaste ruokakaupassa. Kosmetiikan suhteen ykkösvinkki on palashampoo ja -saippua, jotka ei jätä jälkeensä kuin paperikääreen. Ekopharman Marjabalmi on pakattu biohajoavaan pakkaukseen, jonka voi siis pakkauksen tyhjennyttyä haudata vaikka maahan. Näitä pakkauksia haluan ehdottomasti nähdä lisääkin!

Syyskoti

Vaikka monet asiat saattavat tuntua itsestä yksittäisinä asioina pienelle, on pienet asiat juuri niitä, jotka jokaisen on mahdollista toteuttaa ja joilla on lopulta suuri merkitys kun yhä useampi tekee ympäristön eteen jotain. Millaisia pieniä tekoja sinä olet tehnyt ympäristön hyväksi? Millaisia tekoja haluaisit tehdä?

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.