10 kysymystä joulusta

Jouluaattoon on tänään aikaa tasan yksi kuukausi ja oma syntymäpäiväni on juhlittu, joten on aika siirtyä aivan täydellä teholla joulun odotukseen. Joulun alla blogeissa on usein kiertänyt erilaisia haasteita ja kysymyksiä jouluteemalla, mutta ajattelin esittää itselleni ja muille omat jouluaiheiset kysymykseni. Postauksen kuvat on meidän joulukodista parin-kolmen viime vuoden ajalta.

Missä vietät mieluiten joulusi?

Mieluiten vietän joulua omassa kodissa tai lapsuudenkodissani. Meillä omassa kodissa on jouluna ilmeisesti hiukan liiankin ihanaa, sillä teinejä on ollut haasteellista houkutella mummilaan tai mummulaan viettämään joulua. Tänä vuonna kuitenkin päätimme koko perhe yhdessä, että vietämme sukujoulua Pohjois-Suomessa. Mukavaa, että on tulossa hiukan erilainen joulu, mutta täytyy aloittaa omassa kodissa joulutunnelmointi jo ajoissa (eli nyt heti!) kun pyhät ollaan kotoa poissa.

Mikä on tärkein jouluperinteesi?

Ehkä tärkein jouluperinne on itse perinteisyys. Muihin juhlapyhiin on kehitetty omia perinteitä ja monenlaista uutta, mutta joulu on ja pysyy varsin samanlaisena vuodesta toiseen. Haluan itse katsoa aina joulurauhanjulistuksen ja sen perään onkin vuoro syödä perinteinen joulupuuro. Meillä joulupuuro tarjotaan kanelisokerin ja voin kera.

10 kysymystä joulusta

Millaista on suosikki joulumusiikkisi? Mikä on suosikki joululaulusi tai -kappaleesi?

Musiikkimakuni taitaa ylipäätään olla varsin monipuolinen ja useamman tyylinen musiikki toimii myös jouluna. Yhdistelmä erilaista joulumusiikkia on minulle mieluista. Pidän amerikkalaisista jouluklassikoista, pohjoismaisesta kuoromusiikista, Keski-Euroopan vaskimusiikista ja ihan uudestakin joulumusiikista. Kuuntelematta jää kotimainen iskelmä, joka ei istu minun musiikkimakuuni lainkaan, myöskään jouluna. Tässä soittolistan muodossa yksi kattaus monta tyyliä yhdistävästä musiikkimaustani! Jätän yhden suosikin nimeämättä, sillä jokaisessa tyylilajissa on niitä suosikkilauluja.

Mitä haluat syödä jouluna?

Minut riittäisi tekemään onnelliseksi jouluna saaristolaisleipä, juustotarjotin, sienisalaatti ja graavilohi. Ehkä näiden lisäksi vielä riisipuuro (mieluiten uunissa pitkää haudutettuna), glögi ja joku hyvä suklaa… Lopulta lista on pitkä, kun kaikkien toiveita otetaan huomioon ja jääkaappi on täynnä vielä pyhien jälkeenkin. Viime vuoden tavoite jouluruuan suhteen oli kohtuus ja siinä onnistuttiinkin jollain tasolla! Tänä vuonna joulupöydän sisällöstä ei olla itse päättämässä, mutta varmasti viedään mummilan joulupöytään jotain omia perinteitämme, kuten kvinoasalaatti, kikherneet jossain muodossa tai riistapaisti.

Joulukuusi Pihta

Mitä lapsuuden joulun traditioista olet ottanut mukaan tai tulevaisuudessa aiot ottaa mukaan omaan jouluusi?

Lahjojen paketointiin panostamisen ja lahjojen avaamisen perinteet on ehdottomasti tärkein lapsuuden joulujen perinteistä, joka on otettu omassa perheessäni käyttöön. Lahjat jaetaan ensin kaikille, sen jälkeen ne avataan vuorollaan, yksi kerrallaan nuorimmasta vanhimpaan ja katsotaan yhdessä, mitä paketista paljastuu ja keneltä lahja on. Lahjojen yhtäaikainen ja kiireinen avaaminen olisi minulle suorastaan kauhistus!

Millainen on kotisi tämän vuoden joulusisustus? Onko sinulla tapana uusia joulukoristeita?

Joulukodin sisustus on usein hiukan runsaampi kuin ennalta suunnittelen. Siksipä taidan tänä vuonna jättää mietteet hillitystä ja minimalistisesta joulusta unoholaan ja hyväksyä sen, että meidän kodin joulu on runsas. Hankin yleensä joka jouluksi jotain pientä uutta. Tänä vuonna tein ensimmäiset hankinnat jo Habitaresta ja kun Ikean joulu tuli myyntiin, löysin kauniita kuusenkoristeita, jotka tulevat koristamaan joulukuusta tänä vuonna. Pari muutakin kaunista koristetta on tarttunut matkaan kun on kohdalle osunut tässä marraskuun aikana. Haaveilen vielä muutamasta isosta joulupallosta jollain kauniilla tekstillä. Täytyy siis käydä katselemassa koristetarjontaa vielä.

Joulukuusi Pihta

Oikea vai muovikuusi?

Kun perheessä on useampia jäseniä, on mielipiteitä joulukuusestakin melko monta. Tämä keskustelu käydään useita kertoja marras-joulukuussa kun mietitään, hankitaanko kunnon tekokuusi (minun kanta), valkoinen muovikuusi (tyttären mielipide), oikea suuri kuusi (toisen tyttären ja esikoisen mielipide) vai pienempi aito kuusi (minun mielipide) vai minkä kokoinen kuusi tahansa, kunhan se on oikea (miehen kanta). Yleensä olemme päätyneet useammalle kelpaavaan kompromissiin, kohtuullisen kokoiseen oikeaan kuuseen.

Mikä tai mitkä on joulun värit?

Välttelin vuosikausia punaista jouluna. Tämä perinteisen värisen joulun välttely on peruja lapsuudenkodistani, jossa ei koskaan lapsuudessani ja nuoruudessani ollut punaista joulua eikä siellä taida olla punaista vieläkään. Omassa kodissa joulun värit on hiukan vaihdellut vuosittain, vaikka pohjalla onkin ollut luonnonläheiset sävyt, ne jotka kodissa ovat esillä muutenkin. Useana vuonna jouluun on myös kuulunut kullan kimallusta tai hopean hohdetta ja niin on varmasti tänä vuonnakin. Pohja on kuitenkin valkoinen ripauksella mustaa ja luonnonsävyjä, havunvihreää unohtamatta. Tänä vuonna, kuten parina edellisenäkin vuonna meidän joulussa on lisäksi myös aivan pieni väriläiskä viininpunaisen muodossa.

10 kysymystä joulusta

Mitä toivot joululahjaksi?

Vastaan lapsille joka kerta kyselyihin, että ”Rakkautta ja maailmanrauhaa ja voidaan aloittaa omasta perheestä…”. Ehkä pari materiaalistakin toivetta löytyy, jos joku läheinen minua sattuisi ilahduttamaan… Laadukkaat nahkakäsineet voisi olla paikallaan tai Iittalan Nappula teräksisenä ilahduttaisi sisustajaa. Mieluusti lukisin joulunpyhinä hyvää lahjakirjaa, kuten Michelle Obaman Minun Tarinani kirjaa. Kaasa kynttilälyhdyn sain yllätyksenä jo synttärilahjaksi; se olisi muuten löytynyt joululahjalistalta.

Mikä joulussa on parasta?

Ihan parasta joulussa on joulun odotuksen tunnelma ja stressittömät jouluvalmistelut. Kun kiireettömyys ja rauhallinen yhdessäolo on usein arjessa vähissä, jouluna väkisinkin tahti hiljenee ja on mahdollisuus viettää kiireettömästi yhteistä aikaa läheisten kanssa ja sitä ei voita mikään. Lahjojen antaminen on myös yksi joulun parhaista puolista. On ihana paketoida kauniisti lahja, jolla tietää ilahduttavansa lahjan saajaa.

Olisipa kiva, jos näihin joulukysymyksiin vastaisi myös muut bloggaajat. Heitän haasteen Giseldalle / Coffee Table DiaryLauralle / Homevialaura,  ja Marjalle / Vaaleanpunainen Hirsitalo, mutta tarttukaa toki muutkin halutessanne tähän!

//Ihanaa ja tunnelmallista marraskuun viimeistä viikonloppua jokaiselle!

Kommentoi kirjautuneena Facebookiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.