Syksyn kaunein sienipiiras

Juuri nyt mieleeni ei tule mitään syksyssä parempaa kuin sienet ja sienipiiras. Paitsi että sienten kerääminen on ihanaa; luontoa ja metsässä samoilua yllin kyllin, maistuvat sienet herkulliselle ja niistä on ihana kokkailla syysruokia. Pidän toki sienikeitosta ja sienirisotosta, sienipastakin maistuu, mutta kyllähän sienipiiras kaikessa syksyisyydessään vie voiton. Kävimme viikonloppuna pariinkin kertaan sienimetsällä. Ensimmäisellä reissulla keräsimme hiukan sitä ja tätä, mutta toisella reissulla löysimme mahtavan suppilovahverometsän ja ensimmäistä kertaa elämässäni valtavan määrän kangastatteja. Tateista valmistin keiton, jota söin pari päivää ja suppilovahveroita tuli niin paljon, että osa jäi talven varalle talteen. Osasta suppiksia tein sienipiirakan, jota söimme yhtenä iltana illalliseksi. Valmistin sienipiiraan kokonaan gluteenittomana ihan siitä syystä, että koitan vältellä turhaa vehnän syömistä, vaikka mitään allergiaa ei olekaan.

Sienipiiras

SIENIPIIRAS

-Gluteeniton-

Pohja
75 g voita
1 dl kaurajauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kikhernejauhoja
1 tl suolaa
1 rkl vettä

Pehmennä voi ja nypi jauhot joukkoon. Mausta suolalla ja sekoita lopuksi joukkoon nopeasti tilkka vettä. Painele taikina vuoan pohjalle. Paista 200 asteessa hetken ajan, jotta pohja saa hiukan väriä.

Täyte
2-3 dl sieniä käsiteltynä
1 sipuli
2 kananmunaa
1 dl kermaa
2 dl juustoraastetta
persiljaa
suolaa ja pippuria

Ryöppää tai paista sienet niiden vaatimalla tavalla. Kuulota sipuli pannulla pienessä määrässä voita. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle vielä hiukan juustoraastetta. Paista noin 30 minuuttia 175 asteessa kunnes täyte on hyytynyt ja piiras on saanut väriä pintaan..

SienipiirasMinä valmistin sienipiiraan vanhaan valurautapannuun, joka löytyi talolta tänne muuttaessamme. Valurautaiset paistoastiat on minusta aivan hurmaavia ja mieleni tekisi kokata niillä koko ajan. Paistan iltapalaletutkin valurautaisella lettupannulla ja kyllähän sillä paistamiseen saa aivan omanlaista tunnelmaa! Laitoin leivinpaperin vuokaan, jotta pohja irtoaa hyvin paistoastiasta. Pohjasta tuli ihanan rapea ja murea, en pidä lainkaan pehmeästä ja vetisestä pohjasta!

SienipiirasBongaatteko kuvista uusimman hyödyllisen sisustushankintani? Habitaren Anno -ostokseni olivat varsin maltilliset. Ostin jokusen vohvelipyyhkeen ja tämä pellavanvärinen päätyi keittiöön käyttöön. Tällaiset pyyhkeet on kivan monikäyttöisiä. Käytän itse samoja liinoja astiapyyhkeinä ja leivinliinoina ja niitä onkin kertynyt melkoiset pinot keittiön kaappiin. Mitä kauemmin liinoja pesee ja käyttää, sitä paremmin ne toimivat käytössä. Pellava on tietysti materiaalina ihana, mutta kyllä puuvillaisetkin ovat kivoja käytössä. Tämä vohvelinen on toki superkaunis! Siitä tuli entistä pehmeämpi ja ruttuisempi, kun käytin sen pesun jälkeen kuivausrummussa.

//Mukavaa viikon jatkoa jokaiselle blogissa piipahtavalle!

Vastaa